Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pamoka kinomanams: kino teatre filmavusi Monika Šalčiūtė turėjo aiškintis su „Disney“

Socialinių tinklų žvaigždė Monika Šalčiūtė ir vėl dėmesio centre, tik šį kartą ne dėl malonių dalykų. Filmo „Keršytojai. Pabaiga“ (orig. „Avengers: Endgame“) premjeroje sostinės kino teatre apsilankiusi mergina filmo turiniu nelegaliai dalijosi su savo sekėjais socialiniame tinkle. Apie tai buvo informuota kino teatro administracija, kuri informaciją apie nusižengimą perdavė filmo atstovams, ir panašu, kad dėl šio poelgio Monikai gresia nemenka piniginė bauda.
Filmo „Keršytojai. Pabaiga“ plakatas ir Monika Šalčiūtė
Filmo „Keršytojai. Pabaiga“ plakatas ir Monika Šalčiūtė / „Scanpix“ ir 15min nuotr.

Pasaulinės filmo „Keršytojai. Pabaiga“ premjeros nekantriai laukė fanai visame pasaulyje, ne išimtis ir Lietuva. Šios filmų serijos ištikima gerbėja yra ir M.Šalčiūtė. Tačiau filme apsilankiusi mergina nusprendė ne tik pasižiūrėti filmą, bet ir jo ištraukomis pasidalyti su savo sekėjais socialiniame tinkle „Instagram“.

Toks jos žingsnis neliko nepastebėtas – dalis sekėjų pasipiktino, kad Monika taip atskleidžia filmo detales. Netrukus apie tai, kad Monika filmavo kino seanso metu, buvo informuotas ir kino teatras „Multikino“.

Kino teatro atstovas: „15 sekundžių filmo kainuoja tiek, kad šokti ir fotografuotis Monikai reikėtų iki gilios senatvės“

15min susisiekė su kino teatro, kuriame tądien lankėsi M.Šalčiūtė, administracija. Jie teigė, kad apie tokį pažeidimą buvo informuoti tik praėjus daugiau kaip 12 valandų po scenų paviešinimo socialinėje erdvėje. Patys darbuotojai to laiku nepastebėjo – filmą žiūrėjo pilnutėlė salė žmonių.

Jei tai būtų pastebėta salėje, M.Šalčiūtė greičiausiai būtų išprašyta iš seanso. Kino teatro atstovo teigimu, į tokias situacijas gali įsikišti ir policija.

„Pastebėję, kad salėje yra filmuojama, kviečiame apsaugą ir informuojame pažeidimą darantį asmenį apie jo neteisėtą veiklą. Dažniausiai atsikertama – o ką man padarysite? Ir čia yra du keliai. Lengvesnis – vietoje ištrinti nufilmuotą turinį.

Ir sudėtingesnis, jei žmogus atsisako palikti salę ir ištrinti turinį – tada kviečiame policijos pareigūnus, stabdome kino seansą ir išvesdiname iš salės. Tokių atvejų yra buvę, tačiau dažniausiai pagautieji sutinka pašalinti turinį iš telefonų ir kraštutinių priemonių prireikia itin retai", – apie procedūras 15min pasakojo „Multikino Lietuva“ Rinkodaros vadovas Raimundas Bilinskas, pridūręs, kad po šio atvejo salės žiūrovų priežiūra dar labiau sustiprinta – seanso metu telefonais žybčiojantys lankytojai sulaukė pastabų.

Raimundas Bilinskas ir filmą bandęs nutekinti jaunuolis
Raimundas Bilinskas ir filmą bandęs nutekinti jaunuolis

R.Bilinskas teigė, kad išvesdinimo atveju rašomas pareiškimas policijai. Salės žiūrovai dėl sutrikdyto seanso gali reikalauti atlyginti žalą. Tai nugula ant pažeidėjo pečių.

„Monikos Šalčiūtės atveju, jei ji būtų buvusi laiku užklupta filmuojanti ir atsisakiusi išeiti iš kino seanso, jai būtų tekę kompensuoti visos salės žiūrovų bilietus, o tai yra 500 bilietų. Be to, įvykis užfiksuojamas kartu su pareigūnais, kas palengvina „Disney“ atstovams išsireikalauti tam tikrą sumą už jų teisių pažeidimą“, – kalbėjo R.Bilinskas.

Kino teatro atstovas tikino, kad po pranešimo apie nelegalų filmo turinio platinimą iš karto buvo informuoti „Disney“ studijos atstovai Lietuvoje. Jie nedelsdami susisiekė su M.Šalčiūte ir paprašė, kad jis būtų pašalintas. „Disney“ atstovai vertina tai, kad Monika turinį pašalino ir suvokia savo neetišką poelgį“, – sakė R.Bilinskas.

Ir nors M.Šalčiūtė autorines teises pažeidžiantį turinį ištrynė, kalbintas kino teatro atstovas tikino, kad jos vietoje nebūtų toks ramus. Kadangi apie pažeidimą buvo informuoti „Disney“ atstovai, gali būti, kad viskas tuo nesibaigs – M.Šalčiūtei gresia piniginė bauda.

„Monikos atveju miegočiau ne taip ramiai. Jos sekėjų skaičius įspūdingas, o sukurti 15 sekundžių „Avengers: Endgame“ (biudžetas siekia 356 mln. JAV dolerių) filmo kainuoja tiek, kad šokti ir fotografuotis reikėtų iki gilios senatvės, jei tik „Disney“ panorėtų kompensacijos. Žinoma, sprendimą priims pati studija. Panašių pažeidimų su šiuo filmu gan daug ir ne vien tik Lietuvoje“, – situaciją komentavo R.Bilinskas.

Anot „Multikino“ atstovo, su tokiais pažeidimais susiduriama gana dažnai, žmonės nelinkę laikytis nustatytos tvarkos. Vis dėlto toks M.Šalčiūtės akibrokštas R.Bilinskui buvo netikėtas – juk ji yra žinomas žmogus, rodantis pavyzdį visuomenei.

„Žiūrovams atrodo, kad gali filmuoti, nors taisyklėse aiškiai nurodyta, jog to daryti kino salėje negalima. Mane labai nustebino šis Monikos poelgis. Maniau, kad „influenceris“, turintis tokio dydžio auditoriją, gerbs savo sekėjus ir nesugadins jiems filmo žiūrėjimo malonumo. Juk tai – visame pasaulyje vienas laukiamiausių filmų. Broliai Russo net oficialiai kreipėsi į visus fanus su hashtagu: #DontSpoilTheEndgame.

Tai didžiulė nepagarba jos sekėjams, kurie turėtų pagalvoti, ar verta sekti ją socialiniuose tinkluose. Manau, kad tai buvo padaryta net nesusimąstant, kokia gali būti tokio šio poelgio kaina – kalbu apie moralinę šios istorijos dalį. Geroji šios situacijos pusė ta, kad mes kalbame apie tai, ir tikiuosi, kad dabar žiūrovai jau žinos kaip elgtis kino seanso metu, o pastebėję filmuojančius mums padės apie tai informuodami“, – kalbėjo R.Bilinskas.

Monika Šalčiūtė: „Nesijaučiu padariusi kažką blogo“

Paklausta, ar su ja susisiekė „Disney“ kompanijos Lietuvoje atstovai, M.Šalčiūtė 15min patvirtino, kad skambučio iš tiesų sulaukė. Tačiau ji tvirtino negalvojusi, kad situacija gali būti tokia rimta.

„Susisiekė, bet aš nesu tikra, ar ten jie buvo, ar ne jie, nes gyvai nemačiau žmogaus, o man skambina daug kas. Dabar nebepamenu, ką tiksliai sakė, bet gražiai paaiškino, kad gal geriau ištrinti medžiagą, nes gavo nusiskundimų iš tų, kurie vaikšto į kiną. Bet šiaip tai ne iš daugelio, o iš vieno žmogaus gavo žinutę, kuris yra mano heiteris ir tiek. Nes iš tikrųjų ten nebuvo kažkokio labai turinio, kad kažkoks spoil'as būtų“, – 15min sakė M.Šalčiūtė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Monika Šalčiūtė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Monika Šalčiūtė

Tačiau patikslinus, kad kalbama ne tik apie filmo detalių atskleidimą, bet ir apie tai, jog filmuoti kiną seansą draudžia taisyklės, Monika pareiškė nemananti, kad nusižengė – juk į socialinį tinklą įdėjo tik kelis kadrus.

„Aš žinau, kad viso filmo negalima filmuoti ir jo viso įdėti į internetą ar pasilikti sau. Bet kad apskritai negalima kino salėje filmuoti ir įdėti kelių intro kadrų, jog aš esu kine, šito nežinojau. Nebūčiau pagalvojusi, kad tai gali būti kažkokia didelė problema. Aš apskritai negalvojau apie tai, tiesiog pasidžiaugiau, kad buvau premjeroje, ir pasidalinau tais kadrais. Taip daro visi mano pažįstami ir draugai. Nepažįstu nei vieno žmogaus, kuris nėra įdėjęs kadro iš filmo“, – savo versiją pateikė M.Šalčiūtė.

Apie tai, kad viskas taip ramiai gali nesibaigti ir už tokį nusižengimą jai gresia piniginė bauda, M.Šalčiūtė sužinojo iš 15min. Ji neslėpė nustebimo.

„Aš šito nežinojau, turėsiu omeny. Bet galbūt jie tiesiog manęs nemėgsta ir tiek. Heiteris gali būti ir šiaip kažkur – paprastas žmogus, dirbantis kažkokioje pozicijoje, kuris nemėgsta manęs. Nes aš nepadariau to, ko nepadaro kitas paprastas žmogus būdamas salėje. Čia yra tiesiog sureikšminama vien dėl to, kad esu žinomas žmogus“, – kalbėjo M.Šalčiūtė.

Pranešus, kad už tokius veiksmus ji galėjo būti netgi išvesta iš kino salės, Monika atšovė, kad tada tektų išvesti ne ją vieną. „Žmonių salėje buvo gal 400, tai tada galėjo juos visus išvesti – po vieną žiūrėti, paimti ir išvesti. Manęs tikrai nepaversite kažkokia spoilintoja, piratautoja, taisyklių pažeidėja“, – pareiškė M.Šalčiūtė.

O ir dėl to, kad jai gresia bauda, Monika nesijaudina: „O ko man bijoti? Nesijaučiu padariusi kažką blogo. Įdėjau du ar tris kadrus – trailer'is parodo daugiau negu jie. Tai nereiškia, kad užsiimu piratavimu. Tikrai esu prieš piratavimą. Labai ramiai sėdžiu, nes nieko blogo nepadariau.“

Monika įsitikinusi – tas, kas jos nemėgsta, kino teatrui ją įskundė specialiai. Esą jei ji nebūtų žinoma, niekas į minėtus veiksmus kino salėje nekreiptų dėmesio.

„Kažkokia mergina instagrame mane pažymėjo, kad aš esu tokia anokia, nes įdėjau video ir spoilinu filmą. Pradėjo rašinėti, kad karma atsisuks prieš mane, išvadino visokiais keiksmažodžiais. Man atrodo normalus žmogus tokių nesąmonių nerašinėtų. Čia yra eilinė heiterė, kuri neturi gyvenimo ir kabinėjasi. Tai greičiausiai ir susisiekė su kino teatru.

Taip yra vien dėl to, kad esu žinomesnė, nors savęs tokia nelaikau, nes elgiuosi kaip paprastas žmogus, ir negalvoju, ar turiu sekėjų, ar neturiu. Kai kas nors kitas kino teatre daro tą patį, tai čia nieko tokio, o jeigu aš darau – tai jau šakės“, – kalbėdama su 15min stebėjosi M.Šalčiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius