TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po gaisro R.Zabarauskas pasiduoti neketina: dovanoja 500 vaivorykštės spalvų vėliavų

Po praėjusį savaitgalį garsiai nuaidėjusio galimai homofobiško išpuolio, režisierius Romas Zabarauskas kviečia visuomenę prisijungti prie pilietinės solidarumo akcijos. R.Zabarauskas dovanoja 500 nemokamų LGBT vėliavų ir kviečia jas pasikabinti ant savo balkonų ar langų. Ir nors viešoje erdvėje netrūko „žaibų“, iniciatyva sėkminga – vėliavos jau netrukus keliaus po visą Lietuvą.
Romas Zabarauskas su širdies draugu, iniciatyvos pavyzdys
Romas Zabarauskas su širdies draugu, iniciatyvos pavyzdys / 15min ir asmeninio albumo nuotr.

Maždaug prieš tris savaites, reaguodamas į tai, kad Vilniuje naktį buvo padegtas Lietuvos gėjų lygos (LGL) biuras, režisierius Romas Zabarauskas išreiškė solidarumą savo namų balkone pasikabinęs vaivorykštės spalvų vėliavą. Iniciatyva patraukė piktavalių akį – naktį iš šeštadienio į sekmadienį buvo padegtos jo kaimyno durys.

Prie iniciatyvos jungiasi visuomenininkai

Nusikaltimai, viešojoje erdvėje praminti net galimomis homofobiškomis atakomis prieš LGBT bendruomenę, sujudino visuomenę. Nepabūgęs galimų grėsmių toliau veikti nusprendė ir pats R.Zabarauskas.

Mažiau nei per parą R.Zabarauskui iš rėmėjų pavyko surinkti kone 1,5 tūkst.eurų. Ši suma skirta įsigyti 500 LGBT vėliavų, kurias iniciatorius nusprendė padovanoti norintiems išreikšti palaikymą, solidarizuotis.

„Supratau, kad ne visi žmonės gali įsigyti vėliavas, ne kiekvienas gali finansiškai išsakyti savo poziciją. O mes norime, kad palaikymui nebūtų jokių trukdžių“, – kalbėdamas su 15min idėją grindė jos autorius.

Pirmadienį paskelbęs akcijos pradžią, R.Zabarauskas sulaukė ne mažo palaikymo. Įsigyti patiems arba gauti nemokamai vėliavą skatino Beata Tiškevič, Markas Haroldas. Visi pritarė, kad po tokių įvykių privaloma likti neabejingiems.

„Man apmaudu, kad iki šiol didelė dalis mano draugų negali tuoktis, negali teisiškai įteisinti savo santykių, partnerystės, prisiimti atsakomybę už bendrai auginamus vaikus, bendrą turtą, nelaimės atveju negali vienas kitu pasirūpinti teisiškai.

Man prieš juos gėda ir nejauku, nes aš šias teises turiu. Nesuprantu, ko mes taip delsiame – nejaugi įteisinta partnerystė visiems kažką sugriaus? O gal kaip tik – sukurs ir sujungs? Bus daugiau puotų, švenčių, daugiau tortų, daugiau laimingų žmonių“, – feisbukė rašė B.Tiškevič.

Per dieną įsigijo 250 vėliavų

Anot R.Zabarausko, vos per dieną gauti vėliavas panoro jau 250 žmonių iš visos Lietuvos. O tokie skaičiai labai džiugina.

„Siūlau patikėti, kad mes gyvename laisvoje, modernioje, pilietiškoje šalyje. Tuo patikėti, taip gyventi ir elgtis, nes jei mes bijome, kad mūsų gestas iššauks atsaką, labai gaila, nes vadinasi, kad mes jau pralaimėjome.

Ši iniciatyva gimė su viltimi, kad mes galime išreikšti savo pažiūras nebijodami, turėdami išraiškos laisvę, turėdami lygias teises. Aš tuo tikiu. Nėra teisinga pataikauti nusikaltėliams, nėra teisinga nereaguoti vien iš baimės. Taip mes taptume nesėkminga visuomene, tačiau tokie tikrai nesame“, – teigė R.Zabarauskas.

Romas Zabarauskas tiki, kad žmonės, savo namuose, pasikabinę LGBT bendruomenės vėliavas, visiems primins, kad Lietuva yra laisva, tolerantiška, vakarietiška šalis.

Vis dėlto susidūrus su bet kokiu smurto proveržiu, Romas Zabarauskas siūlo būtinai reaguoti ir kreiptis į policiją.

Jis taip pat skatina nereaguoti į komentarus viešojoje erdvėje, kur dažnai išreiškiama nuomonė esą vertėtų pasikabinti šalies trispalvę.

Anot R.Zabarausko, tai nesikerta su jo iniciatyva: „Galima pasikabinti abi ir dar daugiau vėliavų. Manau, kad ši iniciatyva kaip tik yra labai patriotiška – ja siekiama priminti, kad mes esame laisva šalis, kurioje niekas negali nurodyti, kaip turime gyventi“.

Jei norite įsigyti vėliavą, rašykite paštu lgbtLietuva@gmail.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius