Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Zabarauskas ėmė dalinti 500 vėliavų, o su kaimynais sutarė, kaip saugotis nuo padegėjų

Režisierius Romas Zabarauskas nežada keisti savo pozicijos ir tylėti. Po to, kai buvo padegtos Lietuvos gėjų lygos biuro durys, kai balkone jam užsikabinus vaivorykštės spalvų vėliavą, laiptinėje pasikartojo dar du gaisrai, vyras tik dar labiau visus ragina ją išskleisti ir savo namuose. Net 500 jų jis sostinėje visą savaitgalį dalins nemokamai.
Romas Zabarauskas
Romas Zabarauskas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Po dviejų bandymų padegti R.Zabarausko name esančias kaimynų duris, režisierius pakvietė aukoti pinigus, už kuriuos jis nupirktų dar daugiau vaivorykštės spalvų vėliavų. Per kelias dienas surinkus 2000 eurų, Romas įsigijo net 500 ryškiaspalvių vėliavų.

„Reaguodami į pastarųjų savaičių galimai homofobija paremtus išpuolius, kviečiame į nemokamų vaivorykštės vėliavų dalinimo akciją. Neleiskime nusikaltėliams mūsų įbauginti ir išskleiskime vaivorykštės spalvų vėliavą matomoje vietoje su grotažyme #LGBTdraugiškaLietuva, solidarizuodamiesi su Lietuvos LGBT bendruomene“, – iniciatyvos ėmėsi ir visus ateiti, palaikyti, būti kartu kvietė Romas Zabarauskas.

Penktadienio popietę pirmoji vėliava buvo pakelta ant „Paviljono“ stogo. O nuo 18 val. Romas kartu su bendraminčiais žada pradėti nemokamai jas dalinti visiems atėjusiems.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaivorykštės vėliavų dalybų akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaivorykštės vėliavų dalybų akimirka

Režisierius sako jau atidėjęs vėliavų ir tiems, kurie patys negalės atvažiuoti jų pasiimti – jiems pristatys paštu. Šiek tiek jų atsidėjo ir savaitgalio renginiams – vėliavas sostinėje dalins visas tris dienas, o šeštadienį – ir Birštone. Tačiau Romas įsitikinęs, kad viskas bus tikrai išdalyta, vėliavų gali ir pritrūkti.

„Džiaugiuosi, kad mane palaiko daug žmonių, ties tuo reikia ir susitelkti. Esame laisva šalis, visuomenė, kiekvienas gali savo balkone kabinti tai, ką nori. Mes mokomės lygiateisiškumo. Ir aš nebijau dar labiau suerzinti tų padegėjų. Jeigu pasiduosime nusikaltėlių logikai, pralaimėsime“, – 15min kalbėjo Romas Zabarauskas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Romas Zabarauskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Romas Zabarauskas

Jis taip pat pozityviai nusiteikęs dėl gaisrų tyrimo. Po antro kaimyno durų padegimo, laiptinėje gyvenančių žmonių ir Romo iniciatyva vėlai vakare buvo sušauktas susirinkimas. Režisierius atvykti pakvietė ir tyrėjus.

„Atvyko ir Ramūnas Matonis, Policijos komunikacijos vadovas. Jie nekomentavo tyrimo eigos, tačiau po antro padegimo, manau, kad ėmėsi priemonių ir sustiprino šį tyrimą. O mes, kaimynai, nutarėme dėl papildomų saugumo priemonių – kamerų ir dar kelių dalykų“, – pasakojo Romas.

„Padegti butai nėra tarpusavyje susiję, todėl sunku suprasti šių incidentų motyvą. Bet kuriuo atveju, manau, kad turi būti tiriama versija, kad tai buvo sutelkta prieš vėliavą ir mane. Bet tai yra tik viena iš versijų“, – pabrėždamas pridėjo Romas Zabarauskas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaivorykštės vėliavų dalybų akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaivorykštės vėliavų dalybų akimirka

Tiesa, režisierius prisipažįsta, ne visi kaimynai nusiteikę kovoti kartu su juo. Tačiau jis džiaugiasi sulaukdamas jam svarbių žmonių palaikymo.

„Netoliese gyvena ir režisierė Eglė Vertelytė, kitoje gatvės pusėje -Vilniaus miesto tarybos narys Markas Adamas Haroldas, jis jau iškėlė vėliavą ir savivaldybėje“, – džiaugėsi jis.

Žiūrėkite galeriją:

15min primena, kad prieš kelias savaites, reaguodamas į tai, kad Vilniuje naktį buvo padegtas Lietuvos gėjų lygos (LGL) biuro durys, režisierius Romas Zabarauskas išreiškė solidarumą savo namų balkone pasikabinęs vaivorykštės spalvų vėliavą.

Praėjusį savaitgalį jis pabudo nuo koridoriuje kilusio gaisro, kažkas bandė padegti kaimynų buto duris. Beje, vienas iš atvykusių pareigūnų pasiūlė nusikabinti savo vėliavą, „kol dar nesudegė visas namas”.

15min ir asmeninio albumo nuotr./Romas Zabarauskas ir jo butas
15min ir asmeninio albumo nuotr./Romas Zabarauskas ir jo butas

Po išpuolio R.Zabarauskas nepasidavė ir nusprendė padovanoti 500 nemokamų LGBT vėliavų. Režisierius ėmė akcijos – ragino jas pasikabinti ant savo balkonų ar langų.

Tačiau naktį į ketvirtadienį vėl buvo padegtos buto durys R.Zabarausko name.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius