-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtmečio dovana Lietuvai – širdis iš 1,5 milijono gintaro gabalėlių

Artėjant Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui, vienas Kauno lietuviškos virtuvės restoranas ir floristas Modestas Vasiliauskas ruošia ypatingą dovaną – gintarinę širdį. Daugiau nei 2 metrų aukščio širdis, kuriai sunaudota 1,5 milijono gintaro gabalėlių, pretenduos į didžiausio gintarinio papuošalo rekordą.
Rekordinė gintarinė širdis Lietuvai
Rekordinė gintarinė širdis Lietuvai / Aliaus Koroliovo / 15min nuotr.

Specialiai šiam rekordui M.Vasiliauskas rinkosi Baltijos jūros gintarą, o pačią širdį, ant paruošto metalinio karkaso, kūrė dvi savaites. 21 kilogramą svėrę gintaro gabalėliai buvo klijuojami ant specialių formų, kurios vėliau sujungtos į vieną bendrą kompoziciją.

Pasak M.Vasiliausko, tai daugiausiai laiko ir pastangų pareikalavęs darbas ir vienas sudėtingiausių jo siektų rekordų, mat kiekvienas gintaro gabalėlis buvo klijuojamas rankomis naudojant karštus klijus, kurių prireikė net 400 lazdelių.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Rekordinė gintarinė širdis Lietuvai
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Rekordinė gintarinė širdis Lietuvai

„Prezidentei paskelbus iniciatyvą „Vasario 16-ąją švęsk linksmai ir išradingai“, su ilgamečiu restorano draugu floristu M.Vasiliausku pradėjome galvoti apie naują rekordą Lietuvai, o mintis panaudoti gintarą atėjo labai spontaniškai, nes tai Lietuvos vizitinė kortelė, Lietuvos auksas“ – apie gimusią idėją siekti rekordo ir sukurti unikalią dovaną Lietuvai pasakojo „Bernelių užeigos“ atstovė Vaida Mažeikė.

Iniciatyvos autoriai pasakoja, kad padovanoti gintarinę širdį per Valentino dieną yra simboliška, nes mylėti galima ir reikia ne tik žmones, o ir tėvynę. Rekordo duomenys bus išsiųsti agentūros „Factum“ patvirtinimui.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Rekordinė gintarinė širdis Lietuvai
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Rekordinė gintarinė širdis Lietuvai

„Gintarinė širdis, tai ne tik meilės, bet ir ilgaamžiškumo simbolis, nes pats gintaras lietuviams yra reikšmingas nuo seniausių laikų, kai buvo brangesnis net už auksą ir garsino Baltijos jūros tautas net tolimojoje Azijoje ar Egipte. Gintaro kelias nusidriekė per visa Europą, o už gintaro gabalėlį vergovės laikotarpiu Romos imperijoje buvo galima įsigyti vergą. Net senovės Egipto moterys puošdavosi gintariniais karoliais, o faraono Tutanchamono kape tarp visų turtų ir brangenybių buvo rastas ir gintaro akmuo. Kiekvienam lietuviui gintaras turi labai didelę reikšmę, tikima, kad jis apsaugo nuo nužiūrėjimo, atneša sėkmę ir harmoniją“, – apie gintarą pasakojo tautodailininkė, lietuvių juvelyrė Danutė Tikužienė.

Širdis bus padovanota ir nuo kovo 11 d. eksponuojama Lietuvos prezidentūroje. Iki to laiko ji džiugins „Bernelių užeigos“ lankytojus ir Kauno miesto svečius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius