Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaiva Jasevičiūtė. Ar visada laiku ir pelnytai minim rusų laivą?

Legendinė frazė „Русский военный корабль, иди на хуй“ tikrai įeis į istoriją. Apie tai mokysis mūsų vaikai, tai taps drąsos sinonimu. Ir šiomis dienomis tai pati geriausia frazė, kurią galima parašyti ar pasakyti bet kuriam agresyviai nusiteikusiam komentuotojui, taip labai paprastai pastatant jį ar ją į savo vietą. Tai frazė, labai aiškiai parodanti mūsų pažiūras šiuometinėje situacijoje.
Skaiva Jasevičiūtė
Skaiva Jasevičiūtė / Asmeninio albumo nuotr.

Ta frazė tokia puiki, kad net tie, kurie niekada gyvenime nesikeikė, ją vartoja net nekrūpčiodami. Jos nebecenzūruoja per radiją ir televiziją. Nes joje telpa viskas, ką didžioji dauguma mūsų manome apie šitą karą.

Tačiau ši frazė kai kuriose situacijoje tampa lyg beždžionėlė su granata, nes ne visiems užtenka proto ir suvokimo, kada ir kur ją naudoti.

Prieš dvi dienas buvau parduotuvėje, stovėjau eilėje su kitais žmonėmis. Garbaus amžiaus vyras besisukdamas netyčia užkabino prieš jį stovinčius žmones. Iškart po to pasakė „Atsiprašau“, bet pasakė rusų kalba. Užkliudyti vyrai atsisuko ir visu garsu užbliovė: „O, ruskij korabl, idi na...“ Rusakalbis vyras atsiduso, nudelbė akis ir atsitraukė. Ir man jo pagailo, nes aš nemanau, kad vien tai, jog kalbi rusiškai, turėtų tave padaryti agresoriumi. Mūsų šalyje ilgus metus gyvena daugiau nei 50 tūkstančių rusakalbių žmonių. Čia jie dirba, moka mokesčius, dauguma jų griežtai nepritaria rusijos veiksmams, nebalsuoja už rusijos valdžią, netoleruoja agresijos, karo ir pasisako prieš Putiną. Jums jie kalti tik todėl, kad kalba rusų kalba?

Nemanau, kad vien tai, jog kalbi rusiškai, turėtų tave padaryti agresoriumi.

Internete išvis prasidėjo raganų medžioklė. Mačiau, kaip taikiose moterų grožio grupėse n* siunčiamos tos, kurių pavardė rusiška, nors nė viena iš moterų neparašė jokio su politika susijusio komentaro. Mačiau, kaip žmonės organizavosi dalyvauti viename renginyje ir rusakalbiams dalinti skrajutes su „Русский корабль, иди на хуй“ užrašu – norėtumėt atėję į taikų renginį gauti tokią vien dėl savo kalbos? Čia dar ne viskas. Mačiau ir siūlymą savomis rankomis iš vieno renginio išmesti „išdavikus“ – t. y. rusakalbius žmones. Viename miestelyje kiaušiniais buvo apmėtyta kirpykla, kurios pavadinimas – rusiškas moteriškas vardas. Vienos parduotuvės pardavėja skundėsi, kad ant jos rėkia žmonės, nes jos parduotuvėje yra rusiškų prekių, nors prekių išėmimas visai ne jos galioje.

Aš suprantu, kad tai, kas vyksta Ukrainoje, labai pykdo ir šokiruoja. Pritariu, kad rusija turi pajusti didelį spaudimą ir sankcijas. Kad mes turime aiškiai parodyti savo pusę šiame kare. Bet nustokime minėti tą rusų laivą tiems, kurie jo tikrai nenusipelno. Bent jau mano pažįstami rusakalbiai žmonės Lietuvoje kaip tik yra tie, kurie bando savo giminaičiams, gyvenantiems rusijoje ar baltarusijoje, nušviesti situaciją apie tai, kas yra tikrasis agresorius, taip pat kas iš tiesų vyksta Ukrainoje. Jie padeda šiame informaciniame kare, kuris labai svarbus šiomis dienomis. Ir jie nenusipelno būti siunčiami kartu su rusų laivu tol, kol nereiškia savo pritarimo rusijos politiniams ir kariniams veiksmams.

Nustokime minėti tą rusų laivą tiems, kurie jo tikrai nenusipelno.

Nebūkit ta beždžionė su granata. Nebūkit agresyvūs tautybės atžvilgiu, savo energiją panaudokit palaikymui tiems, kuriems to dabar labiausiai reikia. O jei po mano šio teksto jums ir man norisi priminti rusų laivą, tai bent jau prisiminkite, kad mūsų šalyje atviras neapykantos kurstymas prieš bet kurią tautinę grupę užtraukia ir baudžiamąją atsakomybę su laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Užuot siūlę Lietuvoje gyvenančiam ir rusiškai bekalbančiam žmogui eiti n*, geriau kartu pasakykite: „Šlovė Ukrainai, Herojams šlovė.“

Daugiau autorės S.Jasevičiūtės tekstų rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius