Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šokėjas A.Kandelis teisme kaunasi dėl teisėjo duonos: „Investavau į save didelius pinigus!“

Skandalingi įvykiai Lietuvos sportinių šokių federacijoje, kurių sūkuryje atsidūrė garsus šokėjas, treneris ir teisėjas Andrius Kandelis, persikėlė į teismą. Vilniuje pradėta svarstyti byla, kurioje neteisėtu teisėjavimu užsienyje apkaltintas A.Kandelis siekia atgauti šokių arbitro licenciją.
Šokėjas Andrius Kandelis teisme
Šokėjas Andrius Kandelis teisme / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Galiojančio leidimo dirbti teisėju nebeturintis šokėjas A.Kandelis pasiraitojo rankoves – teisme jis kaunasi už galimybę valgyti duoną ne tik iš trenerio veiklos, bet ir teisėjavimo įvairiose varžybose.

„Per ilgus metus esu investavęs į save labai didelius pinigus!“ – Vilniaus miesto apylinkės teisme pareiškė ieškovas A.Kandelis. Tuo metu atsakovu šioje civilinėje byloje tapo Lietuvos sportinių šokių federacija (LSŠF). Jos vykdomojo komiteto sprendimai bent laikinai paliko buvusį daugkartinį čempioną šokėju ir treneriu, bet ne teisėju.

Kaip 37 metų A.Kandelis krito iš teisėjavimo meistrų olimpo, paprastai išdėstė Federacijai šioje byloje atstovaujantis advokatas Nerijus Stukas. Iš aukščiausios klasės tarptautinės S kategorijos arbitrų A.Kandelis buvo nublokštas į žemesnę A klasę, o kai neišsilaikė ir joje, tapo tik dar žemesnės (B) kategorijos teisėju. Neprisiruošęs įveikti egzamino, šokėjas sulaukė savotiškos bausmės – jo B klasės licencija apskritai buvo laikinai sustabdyta.

„Kodėl ne iki D kategorijos jam sumažino? Arba kodėl į mokyklos suolą jis nebuvo pasiųstas? Atsiprašau, kad ironizuoju, bet man tai tikrai nesuvokiama“, – ne tik teisiniais, bet ir emociniais argumentais savajam klientui posėdyje atstovavo advokatė Indrė Panavaitė.

Teisėjo pozicija pelninga, bet ar legali?

15min praėjusią vasarą jau pasakojo, dėl ko prasidėjo šis teismas – A.Kandelis buvo apkaltintas tarptautine afera ir neteko teisėjo licencijos.

LSŠF pozicija: A.Kandelis užsienyje tarptautinėse varžybose apsimetinėjo aukščiausios kategorijos teisėju, dirbo varžybų komisijose, gaudavo už tai atlygį ir kitų privilegijų. Apie tokį neteisėtą šokėjo elgesį duomenų sulaukę Lietuvos sportinių šokių federacijos Vykdomojo komiteto nariai ryžosi apskritai panaikinti A.Kandelio, kaip teisėjo, licenciją.

„Jis teisėjaudavo nelegaliai. Kai jis prisistato kaip aukščiausios kategorijos teisėjas, jis meluoja“, – 15min yra sakęs Romaldas Idzelevičius, licencijuotas teisėjas ir visos LSŠF teisėjų kolegijos pirmininkas.

Tačiau buvęs Pasaulio Lotynų Amerikos šokių taurės laimėtojas A.Kandelis iki šiol jaučiasi teisus – gindamasis kreipėsi į sostinės teismą.

Asmeninio albumo nuotr./Jurgita Jurkutė-Širvaitė ir Andrius Kandelis
Asmeninio albumo nuotr./Jurgita Jurkutė-Širvaitė ir Andrius Kandelis

„Pasakysiu labai tiesiai ir atvirai: federacija blokuoja mano visiškai teisėtus veiksmus. Blokuoja dėl to, kad jie turi savus interesus. Tiesiog aš esu jiems trukdis. Jiems tai yra blogai ir jie mane blokuoja iš visų pusių“, – savųjų argumentų nestokojo ir A.Kandelis.

Pasinėrė į teisinių argumentų paiešką

Pasirengimą A.Kandelio ir LSŠF ginčo svarstymui pradėjęs teisėjas Igoris Kasimovas bylos šalis įspėjo, kad pirmiausia reikia išsiaiškinti, kokiais teisiniais dokumentais yra grindžiamas ieškovo skundžiamas Federacijos sprendimas.

VIDEO: Andrius Kandelis aiškinasi teisme dėl sustabdytos teisėjo licencijos

„LSŠF vykdomajame komitete sėdi šokių treneriai ir raštingumo lygis yra... neteisinis“, – reikiamą žodį tik po pauzės rado Federacijos teisininkas N.Stukas.

Jis išvardijo, kad skundžiamo Lietuvos sportinių šokių federacijos vykdomojo komiteto 2018-05-23 nutarimo pagrindai yra šie: teisėjų kolegijos nuostatai, vykdomojo komiteto sprendimai ir LSŠF įstatai.

„Federacija sprendžia, kam suteikti teisėjo licenciją ir kokia gali būti jo kategorija“, – aiškino LSŠF atstovaujantis advokatas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šokių federacijai atstovaujantis advokatas N.Stukas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šokių federacijai atstovaujantis advokatas N.Stukas

Argumentus, kodėl taip subliuško A.Kandelio, kaip teisėjo, karjera, Federacijos atstovai trim punktais išvardijo atsiliepime į šios bylos ieškinį:

  1. A.Kandelis niekada nėra laikęs egzamino teisėjo kategorijai užsitarnauti;
  2. Šokėjas, treneris ir teisėjas niekada nėra lankęs LSŠF mūsų šalyje organizuojamų seminarų, skirtų teisėjams ugdyti ir kvalifikacijai kelti;
  3. A.Kandelis yra nelegaliai dirbęs kaip teisėjas Ukrainoje ir San Marine vykusiose varžybose, nors tuo metu jo turima kategorija neatitiko tų varžybų lygio.

Pastarąją pretenziją A.Kandelis iškart pamėgino atmesti. „Lietuvos sportinių šokių federacija žino, kur esu kviečiamas teisėjauti, ir duoda man knygelę, kur parašyta, su kokia kategorija mane ten siunčia. Į kokias grupes jie mane pastato teisėjauti – tai yra kiekvienos šalies reikalas, čia jie sprendžia.“

Ieškovas sulaukė kontrargumento, kad Kijeve ir San Marine teisėjavo vadinamosios laisvosios klasės varžybose, o tam jo turėtos B kategorijos nepakako.

„Aš nežinau, laisva ar nelaisva, – aš pateikiau B kategoriją ir to užteko“, – tvirtino A.Kandelis.

Suprasti akimirksniu

  • Vilnietis Andrius Kandelis yra žinomas tiek dėl pasiekimų šokių aikštelėje, tiek ir už jos ribų. Ne kartą paslydęs šokėjas prieš kelerius metus buvo teisiamas už avariją ir pabėgimą iš jos vietos. Vilniaus miesto apylinkės teisme 2016 m. birželį šiam vairuotojui buvo skirta griežta nuobauda: teisės vairuoti atėmimas 3 metams ir piniginė 950 eurų bauda.
  • Reputaciją žlugdžiusių epizodų šokėjo gyvenime buvo ir anksčiau. 2016 m. vasarį teismas išnagrinėjo bylą, kurioje A.Kandelis buvo kaltinamas Vilniaus prekybos centre „Ozas“ esančioje parduotuvėje pavogęs drabužių. A.Kandelis teisme nutarė atgailauti ir tokiu būdu sulaukė švelniausios bausmės. Teismo procesas buvo tik simbolinis ir greitai baigėsi, teisėjui paskyrus 452 eurų piniginę baudą. Jis taip pat buvo įpareigotas atlyginti žalą prekybininkams.
  • 2015 m. spalį teismas nutraukė profesionalaus šokėjo A.Kandelio ir tuometės jo žmonos Mildos Kandelienės santuoką. Sutuoktiniai santuokoje pragyveno ketverius metus. A.Kandeliui vestuvės su Milda buvo jau trečios.

Teismo teisėjo paklaustas, ar kada nors gyvenime laikė šokių teisėjo egzaminą, A.Kandelis prisipažino, kad ne. Tačiau taiklią repliką apie šį aspektą teismui pateikė ieškojo atstovė I.Panavaitė.

„Negalima statyti vežimo prieš arklį. Šiuo atveju Federacija suteikė jam S kategoriją, o tada nurodė išsilaikyti egzaminą“, – pabrėžė advokatė.

Ji atkreipė dėmesį ir į kitą niuansą. Kaip A.Kandelio kategorija buvo sumažinta iki B, išsilaikyti jos egzaminą buvo suteikti metai, tačiau nelaukdama šio termino pabaigos, Federacija ryžosi apskritai suspenduoti šio teisėjo licenciją.

Jei patirs žalą, galės prašyti kompensacijos

„Pats atsakovas sukūrė tokią dviprasmybę, o ieškovas, būdamas aukšto lygio ir nusipelnęs sportininkas, suvokė, kad gali užsiimti teisėjo veikla“, – teigė A.Kandelio advokatė.

Paties šokėjo žodžiais tariant, teisėjo kvalifikacijos seminarų Lietuvoje jis nėra lankęs, bet ne sykį tobulinosi šioje srityse per mokymus užsienyje. Beje, kaip pastebėjo advokatė, ir pats A.Kandelis rengia mokymus: „Jis pats organizuoja seminarus. Ir moko tų pačių tiesų kitus!“

Advokatė pastebėjo, kad pats A.Kandelis rengia mokymus: „Ir moko tų pačių tiesų kitus!“

A.Kandelis posėdžio pabaigoje kiek nusiminė, kad esminis bylos svarstymas dėl teismo užimtumo gali būti surengtas, geriausiu atveju, tik vasarį. Iki tol teisėtai dirbti teisėju A.Kandelis negali. Ankstesnis jam palankus tarpinis teismo sprendimas dėl laikinųjų apsaugos priemonių, kuriomis Federacijos apribojimų galiojimas buvo sustabdytas, aukštesnės instancijos teismo yra atšauktas, kol nebus išnagrinėtas esminis ginčas. Kitaip tariant, LSŠF sprendimas dabar galioja.

Teisėjas I.Kasimovas ieškovą tik paguodė, kad jeigu galiausiai jo ieškinys bus pripažintas pagrįstu, tai taps pagrindu kreiptis dėl žalos atlyginimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius