Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tarp šauktinių – translytis modelis Zofija Palenta: „Gyvenimas nusprendė pajuokauti“

Trečiadienis daugeliui Lietuvos jaunuolių atnešė naujienų – dalis 18–23 metų vaikinų gavo šaukimus į privalomąją karo tarnybą. Tiesa, kvietimo sulaukė ir žinoma Lietuvos translytė Zofija Palenta, kuriai ši žinia nebuvo viena maloniausių.
Zofija Palenta
Zofija Palenta / Asmeninio albumo nuotr.

Sausio 15 d. buvo paskelbti šių metų šauktinių sąrašai. Iš viso į tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose šiais metais bus pašaukti 3828 karo prievolininkai.

Tiesa, kiek netikėtai kvietimo sulaukė žinoma translytė lietuvė Zofija Palenta. „Momentas, kai gyvenimas užsimano pajuokauti ir atsiunčia tau kvietimą į privalomąją karo tarnybą“, – socialiniuose tinkluose rašė Zofija.

Z.Palenta atskleidė, kad žinią jai pranešė brolis. Tuo metu dirbusiai translytei ši naujiena pasirodė juokinga ir ji savęs puolė klausti, kodėl gyvenimas jai siunčia tokias išdaigas. Šauktinių sąraše ji yra 3240 numeriu.

„Atsakymas sau pačiai buvo paprastas – gyvenimas žino, kad Zofijai „viskas gerai“, jog susitvarkysiu. Tada man parašė artimieji, kad dėl manęs jaudinasi. Vaikinas klausė, kas bus. Trumpam pravirkau, prisidegiau cigaretę, suėmiau save į rankas ir pasakiau, kad kaip nors susitvarkysiu, kaip susitvarkydavau visada“, – tvirtai sau pasakė Zofija.

Lietuvė nutarė ieškoti būdų kvietimą atšaukti, nes yra translytė moteris, o ne vyras. Ji ketina imtis ir priemonių – grįžti į Lietuvą, kalbėtis su psichologais bei advokatais.

„Aš nieko nekaltinu dėl to, kad Lietuvos dokumentuose esu pavadinta vyru, bet man apmaudu, jog su tuo tenka susidurti tokiems pat žmonėms, kaip man, kurie yra daug jautresni. Aš kryptingai noriu eiti dokumentų keitimo link. Vis dėlto tam reikia laimėti teismą prieš Lietuvą ir jos Konstituciją“, – tikina Z.Palenta.

Negana to, jai netrukus sueis 23-eji metai ir vasarį bus praėję vieneri metai po to, kai pradėjo hormonų keitimo terapiją. Zofijai naujiena apkartino dieną dar ir dėl to, kad turi darbą kavinėje, santykius su vaikinu bei svajonių dėl savo ateities.

„Laisvalaikiu dar kuriu savo tinklaraštį „Zofija Witch“ ir vystau projektus, kurie kovoja už translyčių žmonių teises ir toleranciją. Tolimoje ateityje svajoju grįžti į Lietuvą, turėti savo sodybą prie miško. Tačiau pastaruoju metu mano svajonės tolsta, nes Londone gyvenu pilnavertį gyvenimą, kuriame galiu būti savimi, mylima ir apkabinta, kai man sunku ir skauda“, – atvirauja Zofija.

15min susisiekus su Krašto apsaugos ministerijos vedėja Asta Galdikaite, ši teigė, kad į kariuomenę šiais metais „buvo kviečiami visi, nepaisant jų įsitikinimų“.

Zofijos Palentos gyvenimo akimirkos – galerijoje:

Į sąrašus pateko studentai

Naujovė – šiais metais į sąrašus taip pat įtraukti ir aukštųjų mokyklų studentai.

Patekę tarp šauktinių, studentai turės apsisprendimo laisvę:

  • sustabdyti studijas ir atlikti 9 mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą,
  • arba nenutraukus studijų pasirinkti – jaunesniųjų karininkų vadų mokymus (3 metus) ir tokiu būdu atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą,
  • arba studijuoti ir tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose (3 metus) ir tokiu būdu atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą
  • Nepasirinkus nei vieno iš minėtų tarnybos būdų, karo prievolininkams, kuriems dėl studijų aukštojoje mokykloje bus atidėta tarnyba, šaukimas bus pratęsiamas iki jiems sukaks 26 metai (bet ne ilgiau nei vienerius metus po studijų baigimo). Pabaigę studijas – jaunuoliai vieną kartą turės galimybę patekti į šaukiamųjų sąrašus.

Kaip ir pernai, gerai atlikę tarnybą šauktiniai, pasirinkę ją atlikti savo noru, iš viso galės gauti didesnę nei 3100 eurų išmoką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius