Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautine afera apkaltintas šokėjas Andrius Kandelis neteko licencijos: prasideda teismai

Europos sportinių šokių bendruomenėje aptarinėjama skandalinga istorija, kurios epicentre atsidūrė tituluotas, prieštaringos reputacijos Lietuvos šokėjas Andrius Kandelis (36). 
Andrius Kandelis
Andrius Kandelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

A.Kandelis užsienyje tarptautinėse varžybose apsimetinėja aukščiausios kategorijos teisėju, dirba varžybų komisijose, gauna už tai atlygį ir kitų privilegijų. Apie tokį neteisėtą šokėjo elgesį duomenų sulaukę Lietuvos sportinių šokių federacijos Vykdomojo komiteto nariai ryžosi apskritai panaikinti A.Kandelio, kaip teisėjo, licenciją. Tačiau pastarasis jaučiasi teisus – gindamasis kreipėsi į Vilniaus teismą, kur netgi pasiekė pirmąją pergalę.

Federacija blokuoja mano visiškai teisėtus veiksmus. Tiesiog aš esu jiems trukdis.

„Pasakysiu labai tiesiai ir atvirai: federacija blokuoja mano visiškai teisėtus veiksmus. Blokuoja dėl to, kad jie turi savus interesus, o teisybės rasti pas juos nėra galimybės“, – A.Kandelis 15min paaiškino, kodėl nusprendė kreiptis į Vilniaus miesto apylinkės teismą.

Buvęs Pasaulio Lotynų Amerikos šokių taurės laimėtojas su savuoju advokatu nedelsdamas apskundė Lietuvos sportinių šokių federacijos (LSŠF) vykdomojo komiteto 2018-05-23 d. nutarimą, kuriuo iš A.Kandelio už nustatytus tvarkos pažeidimus buvo atimta teisėjo licencija.

„Jie visiškai neteisėtai užblokavo mano licenciją teisėjavimui. Visiškai iš nieko, be jokių pagrįstų veiksmų. Tiesiog aš esu jiems trukdis. Jiems tai yra blogai ir jie mane blokuoja iš visų pusių“, – pridūrė A.Kandelis, kuris teigė netgi galintis paminėti konkrečią šį susidorojimą vykdančio vieno iš LSŠF vadovų pavardę.

Plačiau komentuoti situacijos A.Kandelis nepanoro motyvuodamas tuo, kad yra prasidėjęs teisminis procesas, o jis pats šiuo metu yra šokių stovykloje Graikijoje. 15min pašnekovas pokalbį telefonu užbaigė taip: „Kai viskas bus laimėta, galėsim ir pašnekėt.“

Asmeninio albumo nuotr./Jurgita Jurkutė-Širvaitė ir Andrius Kandelis
Asmeninio albumo nuotr./Jurgita Jurkutė-Širvaitė ir Andrius Kandelis

Kur kas detaliau apie susiklosčiusią situaciją 15min papasakoti buvo nusiteikęs Romaldas Idzelevičius, kuris yra licencijuotas teisėjas ir visos LSŠF teisėjų kolegijos pirmininkas.

Suprasti akimirksniu

  • Romaldui Idzelevičiui su žmona Ona Skaistute Idzelevičiene vadovaujant, „Žuvėdra“ Europos šokių čempionatuose 1999 m., 2001 m., 2003–2004 m. ir pasaulio šokių čempionatuose 1999 m., 2002–2004 m. pelnė aukso medalius.
  • 1995 m. R.Idzelevičiui suteikta sportinių šokių tarptautinio teisėjo, 1997 m. – aukščiausia sportinių šokių tarptautinio teisėjo kategorija.

„Jam, kaip šokėjui, buvo suteikta tarptautinė teisėjo klasė, S klasė. Pagal nustatytą tvarką, per metus jis turėjo išsilaikyti teorinį egzaminą. Bet jis net nelaikė. Po to jis vėl pradėjo profesionaliai šokti, todėl teisėjauti nebegalėjo. Todėl teisėjo licencija jam buvo sustabdyta. Kai nustojo šokti – teisėjo licencija jam buvo grąžinta. Vėl tuos metus pratempė ir egzamino nelaikė. Todėl kategorija jam buvo sumažinta iki D. Tai reiškia, kad privalomoje laisvoje klasėje jis negali teisėjauti.

Tokio teisėjo, kuris tik vienoje grupėje gali teisėjauti, niekas nekviečia. Bet jis, išvažiavęs į užsienį, visur prisistatydavo, kad jis gali bet ką teisėjauti“, – teigė LSŠF teisėjų kolegijos pirmininkas R.Idzelevičius.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Baigęs profesionalaus šokėjo karjerą, Andrius Kandelis tapo treneriu ir teisėju.
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Baigęs profesionalaus šokėjo karjerą, Andrius Kandelis tapo treneriu ir teisėju.

„Jis teisėjaudavo nelegaliai. Kai jis prisistato kaip aukščiausios kategorijos teisėjas, jis meluoja“, – dar griežčiau pridūrė 15min pašnekovas.

R.Idzelevičius pabrėžė, kad apie neteisėtą A.Kandelio darbą yra surinkta įrodymų: „Buvo pastebėta ne vieną kartą, dabar visur yra protokolai.“

Kokia nauda A.Kandeliui, kai užsienyje vykstančiose aukšto lygio varžybose jis, kaip teigiama, apsimeta profesionaliu teisėju?

Pinigine prasme teisėjo statusas, žinoma, yra vertingas. Teisėjas gauna ne tik atlyginimą, bet ir daugybę privilegijų.

„Visų pirma, esi matomas ir žinomas, net ir po to, kai nebešoki. Po to tave ir kitur kviečia teisėjauti. Ir pinigine prasme teisėjo statusas, žinoma, yra vertingas. Teisėjas gauna atlyginimą už savo darbą. Jei per metus vyksta 35 konkursai, ir atlygis kaskart – 100 eurų, galima ir neblogai papildomai užsidirbti, be savo pagrindinio darbo. Ir pamaitintas ten esi nemokamai, ir važiuoji visur nemokamai, kaip teisėjas. Dar vienas niuansas – jei teisėjauji tuomet, kai šoka ir tavo treniruojamos poros, tu gali kažkiek jas palaikyti, duodamas aukštesnį balą“, – atviravo R.Idzelevičius.

Eksperto žodžiais tariant, kad ir koks tu būtum čempionas, tokios kvalifikacijos už nuopelnus niekas neduoda. Visi turi išsilaikyti egzaminus, nes tokie reikalavimai yra iš tarptautinės sportinių šokių federacijos (The World DanceSport Federation – WDSF).

R.Idzelevičius savo pavyzdžiu iliustravo, kaip vyksta korektiškas ir sąžiningas teisėjų darbas tarptautinėje arenoje. „Aš turiu tarptautinę kategoriją, bet nutariau į užsienį nebevažinėti. Už metinę licenciją reikia sumokėti 100 eurų, bet aš jos neišsiperku. Ir man tarptautinį teisėjavimą iškart sustabdė. Ir aš, bet kur atvažiavęs, pats iškart pasakau – aš WDSF konkursuose negaliu teisėjauti, galiu dirbti tik vietinio lygio konkursuose. Aš pats tą pasakau, nes nepasakęs – nusižengčiau“, – pasakojo jis.

LSŠF teisėjų kolegijos pirmininkas pabrėžė, kad neišsilaikęs egzamino, A.Kandelis kai kuriais atvejais nežino elementarių teisėjavimo taisyklių, tokių atvejų yra užfiksuota per Lietuvoje vykusias varžybas.

R.Idzelevičius papasakojo ir apie tai, kad A.Kandelio, kaip teisėjo, žinių spragos atsispindi ir jo, kaip trenerio darbe. Kitaip tariant, mokydamas jaunimą, į šokių programą jis įtraukia tam tikrus elementus, kuriuos vėliau kompetentingi teisėjai įvertina kaip šokėjų broką.

„Išlaikomas egzaminas – ir iškart grąžinama ta S kategorija. Tik tiek iš jo yra reikalaujama, daugiau nieko. Jam tik reikia prisėsti ir per porą savaičių tam egzaminui pasiruošus, išlaikyti. Juk jis visus principus tikrai žino, buvęs čempionas. Bet jis tarsi iš principo nelaiko to egzamino“, – R.Idzelevičius sakė, kad A.Kandelis tikrai nėra išstumtas į šokių pasaulio užribį.

A.Kripaitės/15min.lt nuotr./„Žuvėdros“ treneris - Romaldas Idzelevičius.
A.Kripaitės/15min.lt nuotr./„Žuvėdros“ treneris - Romaldas Idzelevičius.

„Jeigu jis ten teisiasi, vargu, ar ką nors prisiteis. Juk yra įstatai, yra aiški tvarka, už ką nuimama arba sumažinama kategorija“, – kalbėjo LSŠF teisėjų kolegijos pirmininkas.

Vis dėlto A.Kandelis, kreipdamasis į teismą sostinėje, teisinių argumentų mūšyje kol kas pirmauja.

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjo padėjėjas Vitalijus Žilys 15min informavo, kad šokėjo bei trenerio ir jo advokato pageidavimu šioje byloje yra pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės.

Teisėjas Igoris Kasimovas priėmė nutartį, kuria patenkino ieškovo prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo – sustabdė Lietuvos sportinių šokių federacijos vykdomojo komiteto nutarimo, kuriuo buvo suspenduota ieškovo teisėjo licencija, veikimą/taikymą iki šioje byloje bus priimtas ir įsiteisės teismo procesinis sprendimas.

Suprasti akimirksniu

  • Vilnietis Andrius Kandelis yra žinomas tiek dėl pasiekimų šokių aikštelėje, tiek ir už jos ribų. Ne kartą paslydęs šokėjas prieš kelis metus buvo teisiamas už avariją ir pabėgimą iš jos vietos. Vilniaus miesto apylinkės teisme 2016 m. birželį šiam vairuotojui buvo skirta griežta nuobauda: teisės vairuoti atėmimas 3 metams ir piniginė 950 eurų bauda.
  • Reputaciją žlugdžiusių epizodų šokėjo gyvenime buvo ir anksčiau. 2016 m. vasarį teismas išnagrinėjo bylą, kurioje A.Kandelis buvo kaltinamas Vilniaus prekybos centre „Ozas“ esančioje parduotuvėje pavogęs drabužių. A.Kandelis teisme nutarė atgailauti ir tokiu būdu sulaukė švelniausios bausmės. Teismo procesas buvo tik simbolinis ir greitai baigėsi, teisėjui paskyrus 452 eurų piniginę baudą. Jis taip pat buvo įpareigotas atlyginti žalą prekybininkams.
  • 2015 m. spalį teismas nutraukė profesionalaus šokėjo A.Kandelio ir tuometės jo žmonos Mildos Kandelienės santuoką. Sutuoktiniai santuokoje pragyveno ketverius metus. A.Kandeliui vestuvės su Milda buvo jau trečios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius