Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Translytė Zofija. Visa tiesa apie hormonų terapiją: kas apie juos nutylima?

Hormonų keitimo terapija daugumai translyčių žmonių yra vienintelis išsigelbėjimas kovoje su disforija. Jei paprasčiau – disforija yra diskomfortas dėl įgimtos lyties, kurį išspręsti padeda hormonų keitimas kūne. Dažnai girdint trumpinį HRT žmonės pabūgsta, nes hormonų keitimas skamba kaip priešinimasis gamtai. Tačiau tiesa ta, kad hormonų keitimo terapiją pasitelkia net ir daugelis moterų, prasidėjus menopauzei.
Zofija Palenta
Zofija Palenta / Asmeninio albumo nuotr.

Hormonų keitimo terapijos metu translyčiai asmenys vartoja estrogeną arba testosteroną bei įgimtų hormonų gamybą kūne stabdančius medikamentus. Hormonai gali būti pleistrų, gelio, injekcijų arba tablečių pavidalu ir tai nėra vaistai, kaip kai kurie galvoja. Tai yra iš gyvūno arba žmogaus kūno išgaunama medžiaga, kuri įtakoja žmogaus mąstymą, kūno proporcijas, raumenų ir riebalų išsidėstymą, libido ir netgi drįsčiau teigti – pasaulėžiūrą.

Aš pati hormonų keitimo terapiją pradėjau prieš beveik dvejus metus. Man buvo išrašytos estrogeno ir testosterono gamybą blokuojančios tabletės. Puikiai pamenu, kad internete ieškojau informacijos apie jų poveikį bei pašalinius pojūčius. O ypač prieš pirmuosius mėnesius ir jau kiek vėliau – kada pajutau pirmuosius pokyčius.

Tačiau man pradėjus garsiai apie tai kalbėti socialinių medijų paskyrose, ėmiau sulaukti pareiškimų ir laiškų iš moterų, panašių kaip: „Iš kur man gauti hormonų? Aš noriu atrodyti moteriškesnė“ arba „Ar žinojai, kad hormonai trumpina tavo gyvenimą?“.

Tad atsižvelgdama į gautus pasisakymus šiandien noriu paneigti arba pagrįsti mitus apie hormonų keitimo terapiją, pasiremdama savo patirtimi ir kitais šaltiniais. Taip pat atsakyti į dažnai kylančius klausimus ir padėti kiek geriau suprasti moteris, kurios išgyvena menopauzę bei translyčius asmenis, kovojančius su disforija.

„Pradėjusi hormonų keitimo terapiją ėmiau gausiai prakaituoti“ – sako kai kurie translyčiai asmenys socialinių tinklų grupėse ir moterys, prasidėjus menopauzei. O aš joms tegaliu pritarti. Tai man nutinka tada, jeigu nereguliariai vartoju hormonus arba juos pamirštu.

Tomis dienomis mane išpila prakaitas, net jeigu lauke minusinė temperatūra arba pabundu visa šlapia. To įtaka: staigiai padidėjęs estrogeno kiekis kūne, kuris sujautrina ir išbalansuoja kūno „termometrą“.

Tomis dienomis mane išpila prakaitas, net jeigu lauke minusinė temperatūra arba pabundu visa šlapia

Asmeninio albumo nuotr./Zofija Palenta apie moteriškumą
Asmeninio albumo nuotr./Zofija Palenta apie moteriškumą

„Išgyvenu depresiją arba stiprų nuotaikų svyravimą“ – kaip dažną pojūtį įvardija menopauzės etapą išgyvenančios moterys, kai ima svyruoti estrogeno kiekis. Būtent šiuos pačius pojūčius patiria hormonų keitimo terapiją pradėję asmenys dėl kūne besikeičiančių hormonų levelių.

Man asmeniškai pirmi metai buvo patys įdomiausi ir sugrįžusios nuotaikos privertė pasijausti, kad gyvenu. Mat iki tranzicijos aš jaučiausi nyki, praradusi motyvaciją, neišgyvenau akimirkų, mane dažnai apimdavo bloga nuotaika.

Pradėjusi hormonų keitimo terapiją aš tapau emocionali. Mane ėmė graudinti arba vertė šypsotis mažos smulkmenos: besiglėbesčiuojanti pora gatvėje, incidentas darbe. Kita vertus, aš pajaučiau ryšį tarp savęs ir savo kūno - tai buvo meilė sau. Ėmiau klausytis savo širdies balso, mečiau nemylimą veiką ir išsikrausčiau gyventi į miestą, apie kurį svajojau. Ėmiau šypsotis dangui ir saulei. Mane aplankė troškimas gyventi.

Pradėjusi hormonų keitimo terapiją aš tapau emocionali. Mane aplankė troškimas gyventi

„Pradėjus hormonų keitimo terapiją, praradau norą mylėtis“ – prabyla translyčiai asmenys ir moterys menopauzės metu. Tai yra kūne nukritusio estrogeno ir/arba testosterono kiekio pasekmė. Paprastai tariant, menopauzės metu moters kūne sumažėjus estrogeno kiekiui dingsta seksualinė trauka. Tas pats nutinka translyčiui asmeniui, pradėjusiam HRT, nes terapijos metu yra blokuojama įgimto hormono gamyba kūne. Užtrunka, kol vartojami hormonai „pakeičia“ blokuojamo hormono vietą.

Pavyzdžiui, pirmus šešis mėnesius po to, kai pradėjau HRT, laikiausi celibato. Kitaip sakant, man buvo dingęs bet koks noras masturbuotis ar užsiimti seksu. Užtruko, kol sugrįžo libido ir trauka, tiesą sakant, ji grįžo kitokia. Aš norėjau mylėtis tik su tuo žmogumi, kuriuo pasitikėjau bei su kuriuo jaučiau bendrumą.

Pirmus šešis mėnesius po to, kai pradėjau HRT, laikiausi celibato

Zofija Palenta su sužadėtiniu Joeliu
Zofija Palenta su sužadėtiniu Joeliu

„Hormonų vartojimas trumpina gyvenimo trukmę!“ – šaukia manantys, kad daug žino ir kiti priešininkai. Dalinai tai gali būti tiesa, jeigu hormonus asmuo vartoja neatsakingai, be gydytojo priežiūros ir neatlikdamas reguliarių kraujo tyrimų. Tiksliau, vartojant hormonus be profesionalo pagalbos gali pasijusti šalutiniai pojūčiai - kaip kad krūtų jautrumas ir didėjantis svoris, arba didėja rizika padidėjusiam spaudimui, trombų kraujyje atsiradimui, kepenų veiklos sutrikimui bei diabetui.

Kita vertus, su daktaro priežiūra šios rizikos yra minimalios ir kai kurioms moterims hormonų keitimo terapija tapo išsigelbėjimu menopauzės metu. Tai pagerino gyvenimo kokybę bei sveikatą, kaip ir asmenims, kovojantiems su lyties disforija.

„Pradėjusi hormonų keitimo terapiją priaugau svorio“ – skundžiasi (arba džiaugiasi!) merginos ir moterys. Svorio augimą įtakoja estrogeno kiekio kūne padidėjimas, mat estrogenas skatina riebalų formavimąsi apatinėje ir viršutinėje kūno dalyje dėl apsaugos arba kitų moteriškų funkcijų.

Pavyzdžiui, dažna moteris skundžiasi dėl atsiradusio „pilvuko“ nežinodamos, jog to priežastis gali būti ta, kad estrogenas įtakoja kūną kurti natūralią apsaugą gimdai ir potencialiam kūdikio atsiradimui. Taigi translytės moterys, pradėjusios HRT turėtų suprasti, kad tai yra natūrali organizmo reakcija, nes jų kūnas tampa moterišku.

Aš pati pradėjusi hormonų keitimo terapiją svorio nepriaugau, nes ėmiau itin griežtai prižiūrėti, ką dedu į burną ir susireguliavau mitybą. Dėl mažėjančio testosterono kiekio kūne ėmė mažėti raumenys ir juos keitė riebalinė masė, nusėdusi krūtinės, pilvo ir klubų srityse.

Dėl mažėjančio testosterono kiekio kūne ėmė mažėti raumenys ir juos keitė riebalinė masė, nusėdusi krūtinės, pilvo ir klubų srityse

Šiuo straipsniu sutriuškinus mitus noriu priminti, jog niekam nerekomenduoju ir nerekomenduosiu hormonus „išsirašyti“ pačioms ar patiems bei juos vartoti be profesionalų priežiūros. Hormonai nėra grožio piliulės, ir juos vartojant neatsakingai, galima sau rimtai pakenkti.

Aš pati reguliariai lankausi pas savo daktarą, man yra atliekami kraujo tyrimai, kurie parodo, kaip kūnas reaguoja į hormonų dozes. Tai ne maisto papildas ar žaidimas su savo kūnu, tad jei galėčiau, hormonų vartojimo nerekomenduočiau niekam. Bet moterys ir translyčiai asmenys juos renkasi ne dėl pramogos, o dėl gyvenimo kokybės. Kartais tai yra vienintelė išeitis bei pagalba keliaujant laimingo gyvenimo link.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius