TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Transseksualė Zofija Palenta: Lyties keitimo operacijos ABC

Sveika, brangioji. Mano vardas yra Zofija ir aš esu 23 metų transmoteris, gyvenanti Londone. Esu laisvai samdomas modelis, rašytoja, Zofija, WItch projekto kūrėja ir (trans) moterų teisių aktyvistė. Bet taip buvo ne visada. Prieš dvejus metus Lietuvoje gyvenau vaikino gyvenimą. Buvau žinoma makiažo industrijoje Egidijaus vardu. Tada dar nenutuokiau, jog manyje šaukianti moteris Zofija gyvens. Kad išsišiepusi vaikščios gatvėmis, keliaus, gulės paplūdimiuose ir vakarieniaus prabangiuose restoranuose.
Zofija Palenta apie moteriškumą
Zofija Palenta apie moteriškumą / Asmeninio albumo nuotr.

Ji taip pat niekada nežinojo, kaip karštai mylės, kaip dangiškai mylėsis. Zofija taip pat nežinojo ir savo vardo, pavardės, gyvenamosios vietos. Sprendimų ir nuotykių, kokius jai suplanavęs buvo ir yra gyvenimas. Ji nenutuokė, kad sužalotos mergaitės pražysta tikromis kovotojomis. Ir kad išgelbėti save galime tik patys. Kad sutikti žmonės gali ne tik atnešti, bet ir išsinešti.

Aš nenutuokiau, jog mano istorija įkvėps tūkstančius moterų pradėti keisti savo gyvenimus.

Aš nenutuokiau, jog mano istorija įkvėps tūkstančius moterų pradėti keisti savo gyvenimus. Imti ir surizikuoti. Nenumaniau, kad kas dieną sulauksiu dešimčių žinučių iš merginų, prašančių patarimo ar padovanojančių komplimentą.

Tiesiog taip išėjo, jog vieną dieną aš nusprendžiau pasiryžti siekti to gyvenimo, apie kurį slapčia svajojau. Nusipirkau bilietus į vieną pusę Jungtinės Karalystės link ir, palikusi šeimą bei mane mylėjusį žmogų, iškeliavau į niekur. Nežinodama, kaip bus. Iki šiol tikiu, jog tas manyje glūdintis naivumas ir troškimas gyventi tikrą, nesumeluotą savo pačios gyvenimą nugalėjo.

Troškimas gyventi tikrą, nesumeluotą savo pačios gyvenimą nugalėjo.

Bet man labai norisi atsakyti tau į keletą esminių klausimų, nes aš manau, jog žinojimas atveria akis, o to supratimo iš aplinkinių man taip stipriai trūko. Gal būtent todėl jaučiausi priversta emigruoti.

Todėl man kilo troškimas keisti žmonių požiūrį į translyčius asmenis ir padėti kitiems, besijaučiantiems taip, kaip tais metais jaučiausi aš.

Prieš kiek laiko supratau, jog esu translytė?

Tai yra dažniausiai užduodamas klausimas. Ir aš tvirtai tikiu, jog transasmenys tai supranta dar vaikystėje.

Jie išgyvena disforiją – pojūtį, jog gyveni ne savame kūne ir esi matomas ne tos lyties, kokia trokšti save identifikuoti, tačiau sau neleidžia gyventi to gyvenimo, kokį gyventi norėtų. Būtent dėl aplinkinių nuomonės, šeimos įtakos ir visuomenės standartų bei stereotipų.

Ką reiškia hormonų keitimo terapija?

Vykdant šią terapiją, transasmuo pradeda vartoti hormonus, draugiškus jo identitetui, tuo pačiu metu blokuojant transasmens prigimtinius hormonus. (Transmoterys vartoja estrogeną, blokuojant testosterono gamybą kūne, o translyčiai vyrai – atvirkščiai). Svarbu suprasti, jog ne visi translyčiai asmenys renkasi hormonų keitimo terapiją.

Ar daug kainuoja hormonų keitimo terapija?

Priklausomai nuo to, ar tu renkiesi privačią kliniką, ar valstybės kompensuojamą. Lietuvoje hormonų keitimo terapija vis dar nėra legalus reikalas, o Jungtinėje Karalystėje yra pilnai kompensuojama, kaip ir reikalingi kraujo tyrimai bei lyties keitimo operacija.

Lietuvoje hormonų keitimo terapija vis dar nėra legalus reikalas.

Kaip hormonų terapija pakeitė mane?

Patyriau nuotaikų kaitą, sustiprėjo mano emocijos; ėmiau dažniau pravirkti, kaip ir daug dažniau šypsotis bei džiaugtis mažais dalykais. Prasidėjo pirmieji krūtinės skausmai – tada supratau, jog mano krūtys ėmė augti! Ėmė augti ir klubų sritis, jau po keleto mėnesių keičiau savo dėvimų džinsų dydį.

Kadangi terapijos pradžioje nyksta raumenys, jaučiau didesnį nuovargį nei įprastai. Bet svarbiausias faktas man yra tai, jog pradėjus hormonų keitimo terapiją, aš pajutau begalinį stiprų ryšį su pačia savimi ir ėmiau dar stipriau save globoti. Aš puikiai žinojau, kad tai yra mano sielos namų rekonstrukcija.

Ar hormonų keitimo terapija gali pakenkti sveikatai?

Gali, jeigu ją tęsi be mediko priežiūros. Būtent todėl šios terapijos legalizavimas yra itin svarbus, antraip translyčiai asmenys hormonus bei jų prigimtinių hormonų blokatorius pirks juodojoje rinkoje, sukeldami riziką pakenkti savo pačių sveikatai.

Kaip pasikeitė santykiai su šeima?

Džiaugiuosi, nes dabar jaučiu stiprią meilę ir palaikymą iš savo artimųjų. Manau, jog mane ir mano poelgius suprasti jiems reikėjo laiko, tačiau artimieji visuomet gerbs tavo pasirinkimą, matydami tavo nuoširdžią laimę ir džiaugsmą gyventi.

Mano patarimas žmonėms, norintiems pradėti tranziciją ir keisti lytį

Pradėk tranziciją ne nuo hormonų keitimo terapijos, bet nuo mažesnių dalykų. Pavyzdžiui, pradėk augintis plaukus arba, jeigu esi lyties keitimo procese iš moters į vyrą – juos nusikirpk.

Pradėk praktikuoti savo balso tembrą, manieras. Nusilakuok nagus! Paprašyk draugų ir draugių į tave kreiptis tavo siekiamu identitetu, pradėk gyventi tos lyties, kurios sieki, gyvenimą, dabar pat, darbo aplinkoje.

Tai itin svarbu, nes ši kelionė savęs link gali būti labai sudėtinga ir sunki morališkai dėl visuomenės nepalaikymo ir nesupratimo, todėl išlaisvink tikrąjį save pamažu, leidžiant sau apsiprasti, sustiprėti, įsirodyti, jog šis kelias yra būtent tau. Ir jeigu jautiesi vienišai arba turi klausimų – būtinai susisiek su manimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius