Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Baublienė pasipiktino kapinių lankymo tvarka: „Tai žmogaus teisių pažeidimas“

Žurnalistė, laidų vedėja Violeta Baublienė automobiliu išsiruošė aplankyti Vilniaus Rokantiškių kapinėse besiilsinčio tėčio. Tačiau čia susidūrė su nemalonia staigmena. Pasak kapinių darbuotojos, darbo dienomis į teritoriją galima ateiti tik pėsčiomis, tuo metu atvykimas automobiliu galimas tik savaitgaliais (išimtis taikoma laidotuvėms). Violeta šį kapinių potvarkį vadina absurdu ir piktinasi – pasak moters, jai „net užvirė kraujas“.
Rokantiškių kapinės/ Violeta Baublienė
Violeta Baublienė / Juliaus Kalinsko 15min ir asmeninio albumo nuotr.

Penktadienį Violeta Baublienė ketino aplankyti Vilniaus Rokantiškių kapinėse esantį tėčio kapą. Tądien buvo jo gimtadienis, tad moteris su artimuoju norėjo pabūti.

Tačiau prie kapinių įvažiavimo ją pasitiko nemaloni staigmena – kelio užtvaras. Iš šalia esančios būdelės prisistatė ir kapinių darbuotoja, kuri pareiškė: „Šiokiadieniais tik laidojimas. Jokių lankymų. Toks Savivaldybės nutarimas.“

Šis kapinių lankymo automobiliu ribojimas nemenkai papiktino V.Baublienę. Apie tai ji papasakojo savo feisbuko paskyroje.

Savo įrašu Violeta sutiko pasidalyti ir su portalo 15min skaitytojais.

„Vakar buvo labai pikta. Šiandien mažiau, bet absurdas nemenkas. Kad Vilniaus miesto savivaldybė erzina vilniečius neįtikėtinais sprendimais, kaip ir aišku. Prie to prisidėjo dar vienas miesto gyvenimui „naudingas“ nutarimas.

Jau vakar galvojau „iš zlasties“, kaip sakydavo baba, tas kapinių būdeles sugriausiu.

Atvarau į kapus paverkt, o jei rimtai, buvo tėčio gimtadienis, galvoju, lyja, liūdna, reikia pasveikinti, pasikalbėti. Ir ką?

Šlagbaumas. Moterytė atsidarė būdelės langelį, sako, negalima šiokiadienį, tik savaitgalį. Šiokiadieniais prašom tik laidoti ir kapus statybininkai gali tvarkyti, lankyti niekaip.“

Atsakinga už kapinių tvarką moteris Violetai teigė, kad toks savivaldybės nutarimas, kuris sulaukė pasipiktinimo ne tik iš jos: „Buvo jau čia ir televizija, ir laidą darė, man tai ne gaila, važiuokit, bet mes kovojame su žmonėmis kasdien, neleidžiam, ir visi mus keikia. Bet ne mes taip sugalvojome.

– O kokia to prasmė?

– Nežinom….

Taigi čia – žmogaus teisių pažeidimas. Miesto galvos, kokią teisę turite riboti kapų lankymą šiokiadieniais. Reguliuoti, kada žmogui norisi paverkt ant kapelio, ar patvarkyt gėles, lapus. O kaip babytėms, kurios vasarą į kapus varo kaip į sodus, tik kojos sunkiai neša, kažkas atveža, o kaip žmonėms su negalia, kurie gal trečiadienį nori saviškius aplankyti? Gerai, jei kapas arti tvoros, nuėjai kojomis ir tiek. O jei aukštai kalnelyje?

Kitas dalykas, aplink kapą kapinių administracija net šapelio nesurenka. Reikia pačiam tupinėti. Laidodamas žmogų turi susimokėti“, – socialiniame tinkle rašė Violeta.

V.Baublienė šį ribojimą laiko beprasmiu ir tikina, kad tai – žmonių interesų nepaisymas: „Ir šiaip, ar matėte kokiuose pasaulio kapuose, kad neleistų ateiti ne šeštadienį?

Jei kas susidūrė ir atrodo prasminga keisti reguliavimą, pasakykite, ar valdžiai ne laikas atsižvelgti į žmogaus, dar gyvo ir jau nelabai, interesą?“

Kiekvienu atveju žmogaus veiksmas turi turėti prasmę arba naudą. Šiuo atveju kam nuo to pagerėjo gyvenimas ir kam kokia radosi nauda?

Papildymas tiems, kurie čia moko vaikščioti pėsčiomis. Jei nežinote Rokantiškių kapų sistemos, čia geriau nesitaškykite. Kapinės yra iš daug kalvų, prie jų padaryti specialūs keliai – privažiavimai automobiliams, su nedidelėmis aikštelėmis ant tų kalvų palikti mašiną ir likusius kelis šimtus metrų eiti pėsčiomis.

Yra neįgalių iš kūno ir iš galvos, važiuojančių iki pat kapo. Bet mažuma, čia kalba apie važiavimą tomis specialiomis kapinių gatvėmis, kurios mašinoms ir buvo nutiestos“, – pasakojimą pabaigia moteris.

V.Baublienė šią situaciją trumpai pakomentavo ir portalui 15min. Pašnekovė teigė mananti, kad naujas kapinių lankymo ribojimas yra žmogaus teisių pažeidimas, tačiau ne mažesnį susirūpinimą kelia ir senyvo amžiaus žmonės, kurie apie tai nebuvo perspėti.

„Kapinės nėra mažos, jos kalvotos. Žmonėms, kurie ir taip nelabai gali vaikščioti, tai yra visiška tragedija. Pavargusiems pensininkams tas pats, ar tai trečiadienis, ar šeštadienis. Jie eina savu laiku“, – teigė Violeta.

Savivaldybė pateikė paaiškinimą

V.Baublienei šia patirtimi pasidalijus feisbuke, netruko pažirti komentarų. Žmonės stebėjosi tokia tvarka ir kėlė klausimus, kaip taip gali būti ir kokia viso to logika.

Į įsiplieskusią diskusiją sureagavo ir Vilniaus miesto savivaldybės atstovai – jie dėl situacijos pateikė savo komentarą.

„Lankytojams kapai atviri. Kapų prižiūrėtoja ar prižiūrėtojas nepraleido į teritoriją automobilio. Tais atvejais, kai kapų lankyti atvyksta sunkiau judantis žmogus, reikia atsivežti žemių ar kitų darbui reikiamų priemonių, kapų administracija lankytojus įleidžia.

Sunku patikėti, bet užkardas kapinėse atsirado dėl to, kad gyventojai atveždavo ir palikdavo ne šiaip šiukšlių, o padangas, nenaudojamą buitinę techniką.

Dar kartą priminsime kapų administracijai, kad kiekvieną situaciją reikia vertinti individualiai ir senjorus ar sunkiai judančius asmenis įleisti be svarstymų.

Suprantama, kad kapinių teritorija didžiulė, bet norėtųsi jose palaikyti tvarką ir rimtį. Taip pat, kad galėtume su brangiais žmonėmis pabūti nezujant automobiliams aplink.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius