Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vidas Bareikis apie ažiotažą sukėlusį moterų bučinį: „Liūdna, kad tai prilyginta santykiavimui su gyvūnu“

Iki Vido Bareikio režisuojamų „Žalgirių“ premjeros – dar savaitė, tačiau spektaklis jau šiandien apraizgytas intrigomis. Dviprasmiškų visuomenės reakcijų sulaukęs spektaklio plakatas, kuriame vaizduojamos dvi besibučiuojančios moterys, papiktino ne vieną. Esą toks moterų bučinys – neskanus, nepadorus ir net kiek vulgarokas. Tačiau ar tikrai?
Vidas Bareikis ir spektaklio „Žalgirės“ plakatas
Vidas Bareikis ir spektaklio „Žalgirės“ plakatas / Spektaklio plakatas ir Viganto Ovadnevo nuotr.

Dar prieš porą dienų viešai buvo aptarinėjamas vienos moters laiškas, kuriame ji pasakojo, jog jos mažametis sūnus, pamatęs plakate dvi besibučiuojančias merginas, pavadino jas „paleistuvėmis“. Tokios kalbos spektaklio režisierių V.Bareikį esą kiek juokina – nejaugi šis žodis tikrai vartojamas mažamečio žodyne?

„Nepažįstu tokio vaiko, kuris vartotų tokį žodį. Todėl atrodo, kad ši moteris pati sugalvojo šią istoriją“, – 15min kalbėjo V.Bareikis.

Jis sako neįžvelgiantis nieko blogo vaizduoti dviejų simpatiškų merginų bučinį kaip spektaklio „Žalgirės“ reklamą. Pasak jo, spektaklis pasakoja apie moterų mėgėjų krepšinio komandą, jame vaidina daug moterų. Kovo 17-ąją startuosiančiame vaidinime bus paliečiama daug temų, apie kurias galėtų kalbėti dvi moterys: santykiai, meilė tarp jų, moters ir vyro, moters ir vaiko santykis.

Spektaklio „Žalgirės“ plakatas
Spektaklio „Žalgirės“ plakatas

„Šis spektaklis – subalansuotas moterims, bet tinka ir vyrams. Plakatu norėjosi atskleisti tam tikrą formą: dvi merginos švenčia pergalę, o kad jos švenčia šiek tiek intymiau – tai nuoroda į tai, kad spektaklyje bus kalbama apie kitokios seksualinės orientacijos žmones, apie jų poziciją šiuolaikinėje visuomenėje, čia bus aptariamos kitų žmonių nuomonės apie tai“, – pasakojo V.Bareikis.

Pasak jo, plakatas iškėlė tas temas, kurias dar tik norėjome iškelti spektaklyje. „Ir tai mane labai džiugina. Tikiuosi, kad tai žengs dar toliau, kad žmonės apie tai diskutuos, kad mes žengsime koja į priekį link mažesnio konservatyvumo, mažesnės homofobijos, ir supratimo, kad žmogus gali būti visoks“, – sakė režisierius.

Kristinos Petrošiūtės nuotr./Vidas Bareikis
Kristinos Petrošiūtės nuotr./Vidas Bareikis

Tačiau kodėl bučinys? Juk į pirmą planą buvo galima iškelti ir kokią nors kitą mintį. V.Bareikio teigimu, pagrindinis spektaklyje vaidinančių merginų siekis – meilė, jų svajonės. Spektaklyje žiūrovai išgirs mintį, kai viena mergina klaus kitos – gal tau paminklą pastatyti už tai, kokia tu esi? O kita atsakys: „Aš neprašau jokio paminklo, tiesiog prašau nesikišti į mano gyvenimą ir leisti man būti tokiai, kokia esu, ir leisti man būti tokiai, kokia noriu būti.“

Plakate vaizduojamos dvi merginos – tai nuoroda į tai, kad jos myli viena kitą. Neva, jei spektaklis būtų spektaklis apie vyrus, tai plakate galėtų bučiuotis du vyrai.

„Tokio ažiotažo, koks kilęs dabar – tikrai nesitikėjau. Tokio siekio neturėjo ir visa mūsų kūrybinė komanda. Tikėjomės, kad tai atkreips dėmesį, kad tai pasitarnaus spektakliui ir kad žmonės bus suintriguoti, galiausiai – kad tai atrinks tuo žmones, kuriems ši tema įdomi. Žmogus turi pasidomėti, kur jis eina.

Donato Stankevičiaus nuotr./Moterų mėgėjų krepšinio komanda „Žalgirės“
Donato Stankevičiaus nuotr./Moterų mėgėjų krepšinio komanda „Žalgirės“
Donato Stankevičiaus nuotr./Moterų mėgėjų krepšinio komanda „Žalgirės“
Donato Stankevičiaus nuotr./Moterų mėgėjų krepšinio komanda „Žalgirės“

Tačiau tai iškėlė pamatines tolerancijos, homofobijos temas. Kai prieš kelias dienas dariau tiesioginę transliaciją feisbuke, žmonės klausinėjo įvairių klausimų. Buvo tokių, kurie viešai leido sau užduoti klausimus, kad jei scenoje kas nors viešai mylėtųsi su ožka, tai irgi būtų normalu?

Tuomet man labai liūdna, kad dabar, 2017 metais, ateities metais, žmonės dvi besibučiuojančias moteris prilygina santykiavimui su gyvūnu. Tai tiesiog labai liūdna“, – 15min kalbėjo V.Bareikis.

Tačiau ką jis vis dėlto atsakytų tiems, kurie piktinasi? Pasak režisieriaus, tokiais atvejais kartais ima trūkti žodžių, o jis į visus žeminimus nenori net gilintis. „Tai yra elementari pagarba žmogui, kaip individui“, – sakė jis.

Spektaklis „Žalgirės“ skirtas suaugusiesiems, jis pažymėtas N-18 ženklu. Jo premjera vyks kovo 17, 18, 19 dienomis Nacionalinio Kauno dramos teatro Didžiojoje scenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius