-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinomi vilniečiai reiškia paramą „Mano guru“: salotų baro išlikimui kilo grėsmė

Pusmetį besitęsiantis sostinės Vilniaus gatvės remontas žlugdo čia įsikūrusių kai kurių įmonių verslą. Viena tokių – salotų baras „Mano guru“. Dėl išraustoje gatvėje mažėjančių lankytojų srauto baro savininkams jau teko atleisti 4 darbuotojus. Tokia situacija papiktino ir barą per 13 jo gyvavimo metų spėjusius pamėgti vilniečius.
Salotų baras „Mano guru“
Salotų baras „Mano guru“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Savo nuomonę apie prastėjančią situaciją „Mano guru“ socialiniame tinkle išsakė ir Agnė Zuokienė. Feisbuke ji pasidalijo žinute, raginančia vilniečius ir miesto svečius nelikti abejingus.

Moteris pabrėžė vieną svarbų faktą – visus baro gyvavimo metus darbo vietos buvo suteiktos žmonėms, kuriuos visuomenė sunkiai integruoja. Tarp jų – iš įvairių priklausomybių išsivadavę, iš naujo į gyvenimą besikabinantys asmenys: nuo 2004 metų salotų bare „Mano guru“ vyksta buvusių nuo psichoaktyvių medžiagų priklausomų žmonių darbinė reabilitacija.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Agnė Zuokienė
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Agnė Zuokienė

„Tiek virtuvėje, tiek padavėjais dirba besivaduojantys nuo įvairių priklausomybių žmonės bei buvę kaliniai. Jie kabinasi į gyvenimą ir ši kavinė, kurioje neprekiaujama alkoholiu, ne vienerius metus yra pelniusi svetingiausios maitinimo įstaigos Vilniuje vardą“, – savo paskyroje rašė A.Zuokienė ragindama užsukti į barą nepaisant to, kad priėjimas prie jo dėl rekonstrukcijos darbų dabar daugeliui ne itin patogus.

Ji sako palaikanti idėją įdarbinti iš įvairių priklausomybių besivaduojančius asmenis. „Manau, kad būtų labai neteisinga, jei dabar dėl sumažėjusio žmonių prieinamumo, jiems tektų mažinti darbuotojų skaičių. Tokių sunkesnę praeitį turinčių žmonių baidosi daugelis įstaigų. Taip, reikia pripažinti, kad ne kiekvienas iš jų yra prognozuojamas, tačiau kur tiems žmonėms dėtis? Ką jiems daryti? Su kalėjimo, su priklausomybių žyme jiems sunku gauti darbo vietą. Reikia duoti žmonėms šansą grįžti į normalų gyvenimą“, – 15min pasakojo ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Salotų baras „Mano guru“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Salotų baras „Mano guru“

Pasak A.Zuokienė, šiuo metu Vilniaus gatvė išties yra nepatraukli vieta, todėl jeigu galima ją apeiti, turbūt kiekvienas apeis. „Gal ir miestas nepasirūpino, kad žmonėms būtų patogu praeiti, galėjo padaryti patogesnius praėjimus, nes dabar tenka klampoti per smėlį ir purvą“, – kalbėjo.

Gatvės rekonstrukcijos problema aktuali ir daugeliui kitų maitinimo įstaigų. Tačiau kitoms jų esą lengviau išsilaikyti dėl to, kad ne viena jų turi reikalingą alkoholiu prekiauti licenciją.

A.Zuokienės iniciatyvą palaikė ir daugiau žinomų žmonių, tarp jų – Jolanta Talaikytė, Dovilė Filmanavičiūtė-Miss Sheep, Vincas Alesius.

15min susisiekė su salotų baro „Mano guru“ direktore Reda Sutkuviene. Ji papasakojo, kad šiuo metu kavinės situacija yra tragiška – gali tekti ją uždaryti. Anot jos, taip yra, nes nuo 2016-ųjų spalio besitęsiantis Vilniaus gatvės remontas labai smarkiai sumažino klientų srautus.

„Šiuo metu esame priversti atleisti žmones, negalime priimti naujų darbuotojų, integruojamų žmonių. Būtų daugiau darbo, būtų daugiau darbo vietų... Situacija dabar yra labai liūdna. Patiriame milžiniškus nuostolius, nes labai sumažėjo klientų skaičius. Sudėtinga net susimokėti mokesčius. Praėjusį mėnesį mums net norėjo atjungti elektrą. Mūsų vienintelės pajamos yra pardavimai“, – kalbėjo R.Sutkuvienė.

Direktorė patikslino, kad nuo spalio mėnesio atleido keturis darbuotojus, šiuo metu „Mano guru“ iš viso dirba 19 žmonių. Dalis jų – neatlygintinai.

„Vienintelis variantas mums – užsidaryti. Be klientų kaip kavinė negalėsime išgyventi. Vien komunaliniai mokesčiai yra tikrai nemaži, neskaitant jau darbo užmokesčio. Mūsų darbuotojai, administracija, jau trečią mėnesį dirba be atlyginimo – jo atsisakė. Dirbam savanoriškais pagrindais. Dėliojam prioritetus... Mokam už elektrą, kad jos neatjungtų, tiekėjams, ir taip jau turim didelius įsiskolinimus. Šį socialinį verslą pradėjome 2004-aisiais – būtų labai apmaudu užsidaryti“, – kalbėjo.

R.Sutkuvienės žiniomis, Vilniaus gatvę remontuoti ketinama iki pat vidurvasario. Anot jos, šis remontas trukdo ir aplinkui įsikūrusiems verslininkams.

„Kiek žinau, aplinkinėms įstaigoms irgi sunku. Aišku, jų darbo specifika kiek kitokia nei mūsų. Mes – dienos kavinė, orientuojamės į maistą, neparduodame alkoholio. Kiti, matyt, uždirba savaitgaliais“, – kalbėjo.

Skundų nesulaukė

15min susisiekė ir su Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriumi Virginijumi Pauža. Jis patikslino, kad Vilniaus gatvės rekonstrukcija truks dar pusmetį.

Tegul verslininkai įvertina ir tai, kad po rekonstrukcijos jų klientų skaičius tikrai padidės

„Vilniaus gatvę pradėjome rekonstruoti pernai lapkritį. Yra numatyti du rekonstrukcijos etapai: rekonstrukciją iki Labdarių gatvės planuojame baigti iki vasaros pradžios, o nuo Labdarių iki Islandijos – iki vidurvasario. Sutartis galioja iki liepos 13-osios, vadinasi, iki tada tie darbai turi būti baigti“, – sakė direktorius.

Kas toje gatvėje tiksliai daroma? „Visų pirma, rekonstruojami visi tinklai: vandentiekio, nuotekų. Klojami nauji lietaus nuotekų tinklai, suvedami lietvamzdžiai, kad gatvės paviršiuje nebūtų vandens. O po to seka rekonstrukcija pačios gatvės. Viena dalis bus iš senų, kita – iš naujų trinkelių“, – paaiškino.

Direktorius sakė, kad jokie verslininkai savivaldybei dėl šios rekonstrukcijos nesiskundė: „Apie užsidarymą, matyt, verslininkai tik pamąsto. Šis gatvės rekonstrukcijos projektas buvo planuotas iš anksto, verslininkai apie tai žinojo dar 2015-ųjų. Tegul verslininkai įvertina ir tai, kad po rekonstrukcijos jų klientų skaičius tikrai padidės. Verslininkai tikrai žinojo, galėjo planuoti darbus atsižvelgdami į tai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius