-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 15

Alina Orlova pristato rudenišką dainą: „Geriau žiūrėti liūdesiui į akis“

Dainų autorė ir atlikėja Alina Orlova subūrė savo senus bendražygius muzikantus Adą Gecevičių (perkusija) ir Paulių Vašką (gitara), drauge įrašinėja kūrinius ir dabar pristato naujausią dainą „Ruduo tau tinka“. Arbata kvepiančioje studijoje Alina ir Adas pasakoja apie naująjį kūrybinį etapą.
Alina Orlova
Alina Orlova / Karolinos Gudanaitės nuotr.

Ar daina „Ruduo tau tinka“ gimė šį rudenį?

Alina: Daina gimė praėjusių metų rudenį: tuomet atsirado jos tekstas, melodija ir bendra harmonija. O šį rugsėjį visi drauge pradėjome kūrinio vystymą, aranžavimą ir įrašus.

Ši daina tarsi nuneša į seną, ąžuolais kvepiantį mišką. Specifiniai ritminiai, net kiek folkloriniai motyvai primena filmus apie miškuose gyvenusį Robiną Hudą ar keliautojus laiku. Jos klausantis lengva įsivaizduoti šokius pamiškėje. Alina, o koks tavo santykis su mišku? Gera pasivaikščioti girioje ar miesto parke?

Alina: Sutinku, kad daina savyje turi savotiško, kiek stilizuoto folkloriškumo. Matyt, tai lemia besikartojančių balso ir gitaros melodijų piešinys – repetatyvumas, įprastai būdingas liaudies muzikai. „Seniai pradingusių laikų“, lyg kokio viduramžių šokio, palydimo būgno dūžiais, nuotaiką labiausiai kuria ritmo sekcija, na, ir klavesinas, žinoma. Jei daina iš tiesų „kvepia“ mišku – tai džiugu, nes miškas yra man artimas. Ten, kur užaugau, jo buvo daug aplink. Ir dabar mėgstu miške būti, vaikščioti, kvėpuoti, uosti – visais metų laikais. Miesto parkai Vilniuje – labai netgi miškingi. Beje, panaši „paslaptingos girios“ atmosfera yra, pavyzdžiui, Sapieginės pažintiniame take, taip vadinamoje Vilniaus Šveicarijoje.

Tęsiant apie muzikinę manierą: ar tai bus šio naujojo kūrybinio etapo bendras braižas?

Alina: Sunku iš anksto pasakyti, kokios tiksliai bus kitos dainos, nes stilistiškai jos yra gana skirtingos. Tačiau spėju, jog panašios folk‘inės intonacijos gali kai kur kartotis. Įrašuose sieksime gyvumo, tam tikro minties paprastumo, erdvės garsui, frazei, suvokimui.

Naujas dainas įrašinėjate trise, visi esate geri bičiuliai. Kaip vyksta jūsų procesai studijoje? Būna dienų, kai atėję į studiją visiškai nieko nepadarote, tik prakalbate, bet iš to irgi išsivysto kažkas gražaus kitą susitikimo kartą? Ar dirbate pasiraitoję rankoves?

Alina: Su Adu Gecevičiumi ir Pauliumi Vašku jau esame kartu groję, koncertavę, nemažus atstumus kartu pravažiavę. Taip pat, nuo senų laikų stebiu ir jų muzikinę veiklą kituose jų projektuose, gerbiu juos kaip kūrėjus ir muzikantus. Tikrai neblogai pažįstame vienas kitą ir tai palengvina kūrybos eigą. Rankovių stengiamės per daug nesiraitoti, nes norisi išsaugoti tam tikrą natūralų, autentišką priėjimą prie darbo proceso, kiek tai įmanoma. Nemažai laiko studijoje iš tiesų skiriame pokalbiams, pastebėjimams, idėjoms, tai neišvengiama ir labai naudinga kūrybos dalis.

Adas: Alina parašo dainas, atsineša jas į studiją, pagroja pianinu ir padainuoja. O tada mes sėdame prie instrumentų, prisijungiame prie jos ir viską gražiai dėliojame. Džiaugiuosi, kad vėl esame kartu. Man asmeniškai norisi į Alinos naujas dainas įpūsti šviežio vėjo, pagardinti įvariais įdomiais prieskoniais, turint omeny aplink sklandančias pasaulines tendencijas, bet ir išlaikant Alinos autentiškumą, savitumą.

Gražvydo Kaškelio nuotr./Alina Orlova
Gražvydo Kaškelio nuotr./Alina Orlova

Nuo šiol jūs koncertuosite trise?

Alina: Grosime trise, tuo aš džiaugiuosi ir laukiu, kadangi jau gana ilgą laiką groju viena ir pasiilgau kitų žmonių indėlio, minčių, naujų instrumentų spalvų.

Alina, tu koncerto metu gali būti visokia: ir aistringa, užsidegusi, liepsnojanti, ir užburiančiai rami, taikoje su pasauliu, panirusi į gelmes. O kokie tavo bendražygiai scenoje? Kaip juos matai?

Alina: Jie taip pat tikrai moka transformuotis grodami, atsiduoti muzikai, sugeba būti emocingais, lanksčiais, atidžiais. Kalbant apie mūsų kolektyvinį darbą, Adas yra labiau energingas ir užsidegęs, dirbame jo studijoje, todėl jis yra šeimininkas, atsako už įrašus. Paulius – labiau struktūruojantis, jautrus, labai pastabus. Manau, jie puikiai papildo vienas kitą. Na, o aš bandau iš jų paimti tai, ko trūksta man pačiai ir toliau mokytis girdėti.

Adas: Šiame kūrybiniame etape Aliną matau kaip tobulėjančią atlikėją, kuri nori keistis, ieško naujų idėjų. Man atrodo, vyksta toliau besitęsiantis brendimas.

Dainoje „Ruduo tau tinka“ nuskamba mintis, kad „nieko tokio būti truputį liūdnam / kai norisi paskambint Dievo angelams“. Alina, priimi tokią būseną – pasinėrimą į liūdesį, kaip natūralią rudens kompozicijos dalį? Ar bandai prasiblaškyti, pabėgti nuo jo? Koks būtų veiksmingas liūdesio išvarymo planas?

Alina: Kartais tiesiog tenka priimti tai, ko negali pakeisti, kad ir tamsaus rudens vakaro niūrumo, šalto vėjo antausių, lietaus melancholijos. Dažnai tai, nuo ko stengiesi pabėgti, pradeda tave vytis, o kai jau bėgti pavargsti – ima ir dar smarkiau pričiumpa. Todėl manau, jog geriau žiūrėti liūdesiui į akis, pripažinti, įvardinti, leisti jam būti, taip jį gudriai nukenksminant. Žinoma, muzikoje, poezijoje tai padaryti yra žymiai lengviau, nei kasdienybėje, bet tokiam prieštaringų jausmų, pojūčių įprasminimui ir egzistuoja kūryba. Man ruduo neša savyje atsisveikinimo, susitaikymo, susikaupimo nuotaiką. Taip sakant, žvilgsnis, neradęs paguodos išorėje, galiausiai nukrypsta į vidų.

Karolinos Gudanaitės nuotr./Alina Orlova
Karolinos Gudanaitės nuotr./Alina Orlova

„Balos taškos miesto žiburiais...“ Išeitum lėtą, ramų vakarą pasibastyti po miestą su arbatos termosu, net jei šalta ir truputį lyja?

Alina: Laisvai. Kai mano gyvenime atsirado šuo, išėjimas į lauką bet kokiu oru, kad ir pačiu bjauriausiu, tapo kasdieniu dalyku. Šiaip, manau, kad esu ganėtinai užsigrūdinusi šalčio prasme, skirtingai nuo karščio, kurį daug sunkiau pakeliu.

Adai, jei naujoji jūsų daina „Ruduo tau tinka“ būtų arbata, tuomet – kokia?

Adas: Tai būtų piene mirkyta žalioji arbata su medumi, puikiai tinkanti šaltiems rudens vakarams.

Lapkritį įvyks pirmasis jūsų koncertas muzikos klube „Tamsta“. Sugrosite ten šį kūrinį? Gal pristatysite ir keletą kitų naujų dainų?

Alina: „Tamstoje“ grosiu ir viena, ir su muzikantais. Žinoma, pagrosime ir šią, ir dar kelias naujas dainas, taip pat kartu atliksime ir keletą kūrinių iš mano įprasto repertuaro.

Adai, kokiam klausytojui pats rekomenduotum Alinos Orlovos muziką?

Adas: Rekomenduočiau visiems į melancholiją linkusiems žmonėms, kuriems patinka ieškoti prasmės tiek dainose, tiek savyje ir tiems, kuriems patinka melodinga muzika.

Gal jau turite žinių ir apie naują albumą?

Alina: Albumą planuojame išleisti pavasarį.

Naujausią A.Orlovos dainą „Ruduo tau tinka“ išgirskite čia:

VIDEO: Alina Orlova - Ruduo Tau Tinka

Lapkričio 18 dieną Alina Orlova koncertuos Vilniaus gyvos muzikos klube „Tamsta“, rašoma pranešime spaudai. Koncerte ji pasirodys su grupe – savo gerais draugais ir laiko patikrintais bendražygiais Adu Gecevičiumi (būgnai) ir Pauliumi Vašku (gitara). Ant šios scenos pirmą kartą gyvai nuskambės ir dalis naujausių Alinos kūrinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius