Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 07 10

Festivalio „Midsummer Vilnius“ alternatyvios muzikos kontrastai: „Solo Ansamblis“ ir „Garbanotas“

Šiais metais festivalis „Midsummer Vilnius“ Valdovų rūmų erdvę stebins ne tik unikalaus formato scenos menų renginiais, bet ir alternatyvios muzikos atlikėjų pasirodymais. Į ypatingą koncertą, potyrį, papildytą specialiais scenografiniais sprendimais, kvies grupė „Solo Ansamblis“, o specialų, kitokio skambesio pasirodymą kartu su pučiamųjų ansambliu ruošia „Garbanotas“. Dvi alternatyvios ir labai kontrastingos muzikos bangos susitiks liepos 18 ir 25 dienomis „Midsummer Vilnius“ festivalyje.
Grupės „Garbanotas“ ir „Solo Ansamblis“
Grupės „Garbanotas“ ir „Solo Ansamblis“ / Organizatorių nuotr.

Trumpai ir aiškiai apie šių dviejų grupių išskirtinumus, pasaulį, kuriuo stebisi ir stebina savo kūryba.

– Pradžia...

SOLO ANSAMBLIS: Prieš 17 metų susitikome Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir pradėjome groti kartu. Iki „Solo Ansamblio“ buvo daug ieškojimų, įvairių pirmųjų žingsnių: išbandėme nemažai stilių, sukūrėme porą projektų, turėjome afrobeat grupę „Mek A Frik“, grupę „Sinchroniniai Triukšmai“. Tolimesnį mūsų kelią nulėmė pirmasis svarbus kūrinys „Įstriži žiburiai“.

GARBANOTAS: Pradžia yra kažkur tavo garbanose. Kažkur arti tavo odos. Tuomet ji apraizgo pasaulį, persipina, vėl prasideda ir baigiasi, jungiasi, sukasi ratu, pabėga. Mintis. Oro virpesiai, bangos, garsas. Garbanos.

„Solo ansamblis“
„Solo ansamblis“

– Tekstas...

SOLO ANSAMBLIS: Tekstą, ypač lietuvišką, laikome instrumentu. Grupei svarbi jo prasmė, kurdami ne tik renkame žodžius savo mintims, bet ir ieškome tinkamo skambesio. Tekstų tematika aprėpia daug: nuo socialinės kritikos iki slapčiausių vienišo miesto žmogaus jausminių koridorių, iliuzijų, ilgesio, liūdesio, sapnų,.. Kalbame pirmuoju asmeniu ir tiesiogiai dalyvaujame dainoje arba iš šono stebime vaizdinį.

GARBANOTAS: Jis lankstosi pagal muziką. Visas pasaulis yra kaip tekstas. Visas pasaulis lenkiasi muzikai.

– Koncertų vietos...

SOLO ANSAMBLIS: Pasirodymams nuolat ieškome naujų, įdomių vietų, bet Vilniuje jų nėra daug. Smagiausia groti, kai sukuriama savotiška „Boiler room“ atmosfera – tuomet klausytojai yra arti mūsų ir galime matyti jų akis. Svajonių koncerto vieta mums yra… Antarktida, nes ten nepastoviai gyvena apie 1000 žmonių. Vidutiniškai tokio klausytojų skaičiaus sulaukiame savo koncertuose paskutiniu metu :)

Monikos Penkutės nuotr/Garbanotas
Monikos Penkutės nuotr/Garbanotas

GARBANOTAS: Jos visada keičiasi. Muziką išsineša žmogus.

– Kūryba – procesas ar rezultatas?

SOLO ANSAMBLIS: Ir tai, ir tai. Tarytum nuolatinis klaidžiojimas po labirintą – tu žinai, kad kažkur yra išėjimas, bet vis prieini aklavietę, apsisuki ir vėl ieškai išeities taško.

GARBANOTAS: Tarpas. Vieno žodžio pabaiga ar kito pradžia?

– Trys dalykai, kuriuos muzikantas turėtų nuveikti bent kartą per savo karjerą?

SOLO ANSAMBLIS: Koncerto metu nutraukti stygą, suplėšyti būgno plastiką ir pamiršti dainos žodžius.

GARBANOTAS: Bent vieną kartą pagroti. Bent vieną kartą nepagroti. Suprasti, kuo tai skiriasi.

VIDEO: Solo Ansamblis - Dansingas (Boot & Tax remix)

– Naujausia kūryba. „Dansingas“ Jums yra…

SOLO ANSAMBLIS: Ilgas ir įdomus kūrybinis procesas, pavirtęs daugiaformiu rezultatu: paroda, italų prodiuserių kūrinio remiksu, koncertu, išsvajota 7 colių viniline plokštele. Šiandien tai darbas su režisieriumi Titu Sūdžiumi ir didžiulės apimties būsimo vaizdo klipo gimimas.

– Naujausia kūryba. „Liūdnos akys“ Jums yra...

GARBANOTAS: Gražiausios akys, nežadančios nieko gero.

VIDEO: Garbanotas - Liūdnos akys (Official Video)

– Scena, tai vieta, kur...

SOLO ANSAMBLIS: Stengiesi nevaidinti. Mums pasisekė, nes mes sceną galime tyrinėti ir kaip aktoriai, ir kaip muzikantai. Mes stengiamės griežtai atskirti teatro ir muzikos scenas, todėl pamatome didesnius skirtumus tarp tų dviejų scenų. Įgytas patirtis nešame iš vienos scenos į kitą.

GARBANOTAS: Viskas nutinka tik vieną kartą, dėl to viskas labai brangu, bet nerimta.

All the world's a stage...

– Eksperimentai muzikoje Jums...

SOLO ANSAMBLIS: Neskendimas senoje priplėkusioje pelkėje.

GARBANOTAS: Sėklos, iš kurių išauga įvairiausi augalai.

– Dainai reikia vaizdo klipo, nes…

SOLO ANSAMBLIS: Jis praplečia dainos ribas. Suteikia dainai naujų prasmių, išryškina akcentus, kurių galbūt nepavyks išgirsti audio formatu. O galiausiai tai ir savotiški titrai nesuprantantiems dainos teksto.

Martyno Vitėno nuotr./„Solo ansamblis“
Martyno Vitėno nuotr./„Solo ansamblis“

GARBANOTAS: Ausims reikia akių (ir dar viso kito), tuomet pamatai veidą.

– Vilnius, tai…

SOLO ANSAMBLIS: Be galo brangi tema. Netgi turime tokį posakį, kurį vadiname „Žirmūnais“ – kai muzika sužadina kažkokius gilius ir nesuprantamus, tikrus jausmus, kurie tarsi grąžina į vaikystę. Šį terminą naudojame kūryboje.

GARBANOTAS: Miestas, kuriame dar labai daug ko nėra, todėl galima padaryti.

Du festivalio „Midsummer Vilnius“ alternatyvios muzikos ketvirtadienius galėsite savo akimis pamatyti ir išgirsti jų kontrastus: liepos 18 d. pajausti kitokią realybę „Solo Ansamblio“ ruošiamame potyryje „Iliuzija“ bei liepos 25 d. pirmą kartą oro pučiamųjų muzika papildytą grupės „Garbanotas“skambesį.

Lino Žemgulio nuotr./Grupė „Garbanotas“
Lino Žemgulio nuotr./Grupė „Garbanotas“

„Midsummer Vilnius“ organizatoriai pristatė visus šių metų festivalio renginius, tarp kurių „Mantas: Rhapsody Recomposed“, išskirtiniai Andriaus Mamontovo ir Jazzu pasirodymai, šokio spektaklis „Flyinga Bach“ (Vokietija), Eimunto Nekrošiaus spektaklis „Bado meistras“, choro „Bel Canto“ ir orkestro koncertas „Deep Field“ ir kiti.

Bilietus į liepos 15–26 d. vykstančio „Midsummer Vilnius“ festivalio renginius galima įsigyti „Bilietai.lt“ bilietų pardavimo kasose arba internetu www.bilietai.lt. Daugiau informacijos apie festivalį „Midsummer Vilnius“ „Facebook“ paskyroje ir internetiniame puslapyje www.midsummervilnius.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius