Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 26

„Gelbėkit vaikus“ koncerte Ukrainos vaikams paaukota rekordinė suma – 418 154 eurai

Penktadienio vakarą visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus“ ir LNK televizija kvietė visus stebėti jau dvyliktąjį paramos koncertą, kuris šį kartą buvo skirtas ne tik sunkumų patiriančiose šeimose augantiems ir dienos centrus lankantiems Lietuvos vaikams, bet ir į šalį atvykstantiems Ukrainos vaikams padėti. Rūpinimasis vaikais ir siekis grąžinti jiems vaikystę – svarbiausias organizacijos „Gelbėkit vaikus“ tikslas nuo karo Ukrainoje pradžios.
„Gelbėkit vaikus“ koncerto akimirka
„Gelbėkit vaikus“ koncerto akimirka / LNK nuotr.

Norėdami padėti pasiekti tokį tikslą Lietuvos gyventojai vykstant tiesioginei koncerto transliacijai per LNK iš viso paaukojo 418 154 eurus. Tai didžiausia suma, surinkta per visus iki šiol vykusius „Gelbėkit vaikus“ paramos koncertus.

Ukrainos vaikai bijo svetimų žmonių, lėktuvų ir bet kokio didesnio garso

„Šių metų pavasaris atėjo parodydamas labai žiaurų ir bjaurų nužmogėjusios Putino Rusijos veidą. Besitęsiantis karas iš Ukrainos vaikų atima vaikystę, todėl visi vaikai, kurie atkeliauja į Lietuvą, yra ir mūsų vaikai. Mūsų pareiga – padėti kiekvienam. Visi tai darome įvairiais būdais. Svarbų vaidmenį atlieka vaikų dienos centrai, kuriuose dirba organizacijos „Gelbėkit vaikus“ savanoriai. Mes visi turime pasirūpinti ir Lietuvos, ir Ukrainos vaikais, kad jų vaikystė būtų saugi ir laiminga“, – per koncertą sakė ilgametė jo globėja, kadenciją baigusi Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Siekį Ukrainos vaikams grąžinti vaikystę ir raginimą aukoti per koncertą nuolat kartojo LNK laidų vedėjai Rūta Mikelkevičiūtė, Dalia Belickaitė, Timūras Augucevičius ir koncerto svečiai. Tarp jų – prieš kelias savaites Lietuvoje pristatyto ukrainiečių ir lietuvių kurto filmo „Mėlyna kaip apelsinas žemė“ herojė Ana Gladkaja kartu su savo dukromis. Ana į Lietuvą atvyko iš Rytų Ukrainos, kurioje jau aštuonerius metus vyksta karas. „Mes metus praktiškai gyvenome rūsyje – nedidelėje patalpoje, kurioje mažai oro. Vieną kartą, kai reikėjo leistis į rūsį, duktė Miroslava pasakė, kad uždarydami rūsio duris tarsi užveriame mūsų bendro karsto dangtį. Mano sūnus, kuriam tuo metu buvo ketveri, o dabar – dvylika, negali suprasti, kodėl toje Lietuvos vietoje, į kurią atvykome ir kurioje dabar gyvename, pradėjo skraidyti lėktuvai“, – pasakojo Ana.

Apie tai, kad vaikams iš Ukrainos ne tik lėktuvai, bet ir svetimi žmonės kelia baimę, pasakojo ir studijoje viešėjusi Nukryžiuotojo Kristaus seserų kongregacijos vienuolė, edukologė Viktorija Voidogaitė, kuri į savo įkurtą katalikišką darželį priėmė 30 ukrainiečių vaikų. „Vaikai, progai pasitaikius, kai jaučiasi saugiau, pradeda pasakoti apie krintančias bombas. Iš tikrųjų jie yra labai jautrūs garsams. Net jeigu lauke kas nors triukšmauja ar garsiau kalba, jie jaučia baimę. Bandėme eiti į žygį, kartu su vaikais pasivaikščiojome miške. Kai kurie vaikai, pamatę svetimus žmones, slėpėsi už auklėtojų. Svetimų žmonių baimė yra labai didelė“, – sakė Viktorija Voidogaitė.

Vaikams iš Ukrainos jau teikiama ir ateityje bus reikalinga psichologų pagalba

Apie Ukrainos vaikų ir jų mamų akyse matomą didžiulę baimę, siaubą kalbėjo ir organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė. „Ukrainiečių vaikai, kuriuos pati vežiau į Vilnių, krūpčiojo nuo bet kokio garso ir vis klausė: „Mama, ar vėl šaudo?“ Aš net nekreipiu dėmesio į tuos garsus, kurie yra mūsų kasdienybės dalis. Migracijos departamente, kai kas nors žaisdamas sušunka, kad šaudo, vaikai tiesiog gulasi ant grindų. Savo piešiniuose jie vaizduoja lėktuvus ir krintančias bombas. Kai kurie vaikai negali nė žodžio pasakyti, jie nevalgo, negeria. Kai kurie net prašo jų neliesti. Jie bijo bet kokio didesnio garso, jie bijo svetimo žmogaus, nes nežino, kas laukia ateityje“, – pasakojo organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė.

Pasak jos, tokiems vaikams ne tik dabar, bet ir ateityje bus reikalinga psichologų ir specialistų pagalba. Ji jau teikiama organizacijos „Gelbėkit vaikus“ dienos centruose, kuriuose kartu su vaikais iš sunkumų patiriančių Lietuvoje gyvenančių šeimų laukiami ir Ukrainos vaikai. „Čia teikiama pagalba ir vaikams, ir jų šeimoms. Dienos centruose jie kasdien gauna šilto maisto, gali pasiimti maisto produktų į namus. Taip pat čia pasirūpinama jiems reikalingais būtiniausiais daiktais – nuo elementariausių higienos priemonių iki drabužių, avalynės ir mokyklinių reikmenų. Dienos centrų vadovės jau dabar planuoja, ką su vaikais veiks vasarą. Būtent jų pastangomis dalis dienos centrus lankančių Lietuvos vaikų nuvyksta pirmą kartą pamatyti jūros. Aš tikiu, kad mes padėsime ir vaikams iš Ukrainos pirmą kartą nuvažiuoti prie Baltijos jūros, padėsime pamiršti patirtą siaubą ir nors trumpam grąžinsime jiems vaikystę“, – sakė R.Dičpetrienė.

Dėkoja Lietuvos gyventojams už paramą, Ukrainos žmonėms – už galimybę padėti

Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė taip pat sakė pastebinti, kaip sunku Ukrainos žmonėms priimti pagalbą. „Aš pati vienai mamai iš Ukrainos nešiau maisto, nes žinojau, kad ji neturi. Į Lietuvą ukrainietė atvyko su negalią turinčiu sūnumi. Berniukas glaudžiasi prie mamos ir aš jos klausiu, ar netrūksta pinigų, sakau, kad duosiu, nes žinau, kad neturi. Tačiau ukrainietė sako, kad neims. Eis ieškoti bet kokio darbo, mano siūlomų pinigų neims. Kai matai tokius žmones, supranti, kad negalime nuleisti rankų. Ukrainiečiai, esantys savo šalyje, turi atsilaikyti prieš rusų karius, jie turi išgyventi, o mes Lietuvoje turime padaryti viską, ką galime, kad jiems padėtume“, – sakė R.Dičpetrienė. Ji dėkoja visiems per paramos koncertą aukojusiems žiūrovams ir sako tikinti, kad Lietuvos žmonės bus kartu su ukrainiečiais iki paskutinio kraujo lašo.

„Ukrainiečiai dabar kovoja už visos Europos laisvę, už Vakarų vertybes ir tai liečia mus visus – turime padėti, kaip tik galime. Mes galime mobilizuotis“, – per koncertą sakė kunigas Algirdas Toliatas. Kalbėdamas, kad kartais labai sunku priimti pagalbą, jis atkreipė dėmesį į tai, kad aukoti irgi reikia nuolankiai: „Kai išmoksime aukoti pernelyg nesusireikšmindami, suprasdami, kad ne tik mes darome gera, mums bus leista tai padaryti. Mes turime būti dėkingi žmonėms, kurie skatina mūsų gerumą. Mes vieni kitiems padedame. Spektaklyje „Žmogus iš La Mančos“ buvo pasakyta: „Matyk žmogų ne tokį, koks jis yra, o tokį, koks jis gali būti.“ Man atrodo, kad ukrainiečiai leidžia atsiskleisti mūsų gerosioms savybėms. Mes pamatėme, kokie esame ir kokie galime būti.“

Ir po koncerto kviečia aukoti bei padėti Ukrainos vaikams

Dalytis gerumu bei aukoti per koncertą kvietė ir visas būrys garsių šalies atlikėjų: Evelina Sašenko, Vaidas Baumila, Katažina Zvonkuvienė, Gabrielius Vagelis, Marius Jampolskis, Irūna Puzaraitė-Čepononienė, Ieva Zasimauskaitė, Dainotas Varnas, Bjelle, Jurijus Veklenko, seserys Kleopatra, Sofija ir Julija Vasilevskytės, muzikos projekto 3D narės Aistė Pilvelytė ir Vaida Genytė, „Lietuvos balso“ finalininkės Jessica Samuolytė ir Milėja Stankevičiūtė, grupių „Queens of Roses“, „Baltos varnos“ ir „el Fuego“ nariai.

Improvizuotus magijos triukus su kavos puodeliais per koncertą atlikę jo vedėjai Dalia Belickaitė ir Timūras Augucevičius dėkojo pagrindiniam koncerto rėmėjui – degalinių tinklui „Circle K“. Šiose degalinėse nusipirkus šilto gėrimo puodelį ir paaukojus 10 centų degalinių tinklas „Circle K“ organizacijai „Gelbėkit vaikus“ skirs dar tiek pat. Prieš beveik dvi savaites „Circle K“ taip pat kvietė visus į Ukrainos palaikymo akciją „Kartu paaukosime dukart daugiau“, kuriai vykstant degalinių klientai gali paaukoti bet kokią sumą, o bendrovė „Circle K“ surinktas lėšas padvigubins ir skirs organizacijai „Gelbėkit vaikus“.

Aukoti organizacijai „Gelbėkit vaikus“ bei toliau padėti Ukrainos vaikams ir po koncerto galima skambinant trumpaisiais paramos numeriais: 1407 – auka 3 Eur, 1416 – auka 5 Eur, 1415 – auka 10 Eur. Apsilankius portale Aukok.lt galima paaukoti neribotą pinigų sumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius