-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 18

„Graži ir ta galinga“: „Kurti muziką šiandien keista, bet tikrai prasminga“

„Kūrybos šviesą bei galią ir toliau prasminga įžiebinėti. To reikia visada. Visiems. Ir ypač, kai sunku.“ Nešinos šia žinute Klaipėdos jaunimo teatro aktorės „Graži ir ta galinga“ pavasarį pasitinka su nauja programa „Mimozos ir sirenos“.
„Graži ir ta galinga“
„Graži ir ta galinga“ / Eglės Sabaliauskaitės nuotr.
Temos: 2 Muzika Koncertas

Pirmieji grupės pasirodymai įvyks jau kitą savaitę Vilniuje ir Klaipėdoje. Tiesa, pasirodymą Kaune tenka atidėti – Kauno kultūros centrui, kuriame turėjo įvykti koncertas, tapus pabėgėlių iš Ukrainos registracijos ir prieglobsčio centru, grupės pasirodymas atšaukiamas. Koncerto organizatoriai praneša, jog su visais, įsigijusiais bilietus, dėl jų susigrąžinimo arba pakeitimo į rež. V.Masalskio premjerą „Miškelis” - susisiekta el. paštu.

„Mūsų širdys yra su Ukraina. Esame aktorės ir mūsų tikslo dalis, ypač su „Graži ir ta galinga“, dažnu atveju yra perduoti žmonėms bent trupinį šviesos ir galios“, – sako aktorė ir atlikėja Asta Zacharovaitė. Todėl visus, norinčius trumpam pabėgti nuo spaudžiančios realybės ar siekiančius ją permąstyti iš kitos perspektyvos, „Graži ir ta galinga“ kviečia apsilankyti pavasario koncertuose. O apsilankiusius merginos ragina įsigyti ir grupės CD – visi pardavimų pinigai keliaus Ukrainos palaikymo fondams.

Paklaustos, kaip sekasi repetuoti „Mimozos ir sirenos“ programos kūrinius aktorės teigia, jog šių įvykių fone iš pradžių apėmė didelis beprasmybės jausmas: „Juk visa veikla netenka svarbos. Buvo keista suvokti, kad kūrinys, muzikinė programa, ties kuria dirbame jau daugiau nei metus per vieną naktį, atrodo, tampa tuščia. Sviro rankos ir labiau norėjosi bėgti savanoriauti, nei repetuoti dainas, kurios pradėjo labai atsiduoti „pirmo pasaulio problemomis“, – teigia atlikėjos.

„Vis dėlto, nors kurti muziką šiandien keista, bet tikrai prasminga: gyvenimas kare nesustoja, matome, kaip metro stotyse ir apšaudomose ligoninėse gimsta vaikai, kaip apkasuose susituokia Ukrainos kariai – visos mūsų kasdieninės problemos ir džiaugsmai ir toliau egzistuoja. Todėl šių įvykių fone turi egzistuoti ir muzika – įkvepianti, palaikanti, išblaškanti, nuraminanti ir suteikianti paradoksalų muzikinį foną tam, kas vyksta“, – sako grupės narė Ieva Pakštytė.

Teatras, muzika ir menai pasimetusiam šių dienų žmogui vis dar gali būti aktualūs. Kaip tik tokio, savyje pasimetusio žmogaus istorija atskirais momentais ir pasakojama naujoje programoje. „Mimozų ir sirenų“ herojus bando ištrūkti iš tarpinės būsenos ir ją lydinčių emocijų, o kartu – su jėga šoka į naują pradžią.

„Didelis pasimetimas lydėjo net ir šios programos kūrimo pradžią: kurti norime, o apie ką ir kaip? Man atrodo, kad pasimetęs žmogus gali būti tiek pat dramatiškas, kiek komiškas, taip ir mūsų nauja programa – joje telpa ir absurdiška dvejonė savimi ir nuoširdus susirūpinimas tuo, kas vyksta mūsų viduje“, – pasakoja Ieva.

Pasak aktorių ir atlikėjų, naujuose kūriniuose daug klausimų jos kelia sau – apie laimę būti ten, kur esi, apie sugebėjimą keistis, apie vidinę laisvę. Tai – universalios temos, kurios iš pirmo žvilgsnio gali skambėti kaip penkių moterų mintys apie kasdienybę, tačiau gali veikti ir kaip visos mūsų aplinkos, realybės miniatiūros. „Ištikus karui, viskas aplink mus atsiduria šio konflikto šešėlyje, tačiau kartu, viskas kalba apie ta patį – apie kovą, kažkam kovą fronte, kažkam – kovą su savimi kiekvieną rytą“, – mintimis dalinasi Ieva.

Be naujų dainų, nuo scenos žiūrovų lauks Birutės Kapustinskaitės kurta dramaturgija bei specialiai šiai programai gimusi Rūtos Venskutės scenografija ir nauji kostiumai.

„Graži ir ta galinga” pasirodymai vyks kovo 24 d. Klaipėdoje, Kultūros fabrike bei kovo 26 d. Vilniuje, Menų spaustuvėje. Su publika nuo scenos kaip visuomet sveikinsis charizmatiškos aktorės ir atlikėjos: Vaiva Kvedaravičiūtė, Rugilė Latvėnaitė, Ieva Pakštytė, Asta Zacharovaitė ir Marija Žemaitytė.

„Gyvenimas nesustoja, Ukrainoje žmonės kariauja tam, kad jis nesustotų, tam, kad jie galėtų eiti į koncertus, kad galėtų laisvai rinktis, ką nori ir ko nenori girdėti, todėl mes turime naudotis šia teise ir privilegija klausyti muzikos, kol ji skamba“, – į „Mimozos ir sirenos“ pristatymo koncertus kviečia atlikėjos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius