-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 01

„Kasetė“: Koncertai grįžta į Lietuvą. Ką svarbu žinoti?

Jau šiandien (birželio 1-ąją), su išparduotu renginiu, atsidaro Vasaros Terasa Vilniuje. Sezoną Vasaros Terasoje atidarys per pastaruosius kelerius metus daugelio širdis apgaubusi balsu ir tekstais – Gabrielė Vilkickytė, žadanti pristatyti dar negirdėtų dainų klausytojams. Tačiau po truputį grįžtantys renginiai visgi kelia šiokį tokį nerimą, tad, ko tikėtis šią vasarą iš renginių, kokie jie bus ir kaip mėgautis muzika saugiai?
Abudu
Abudu / Igno Avižinio nuotr.

Kokia situacija šiandien?

Muzikiniuose renginiuose (bei kituose sporto ir pramogų renginiuose) šią vasarą bus taikomas laipsninis žiūrovų kiekio didinimas. Nuo birželio 1 d. Iki birželio 15 d. uždarose erdvėse leistinas iki 100 žiūrovų kiekis (gali būti mažesnis priklausomai nuo renginių vietos ploto), o atvirose erdvėse iki 300 žmonių.

Nuo birželio 16 d. iki birželio 30 d. – uždarose erdvėse bus leidžiama suburti iki 150 žmonių auditoriją ir iki 500 atvirose erdvėse. Atlikėjai, koncerto organizatoriai bei aptarnaujantis personalas (bilietų tikrintojai, baro personalas, valytojai) nėra įskaičiuojami.

Šiandien esant tokiems reikalavimais renginių vietos susiduria su abejonėmis – ar verta atidaryti savo patalpas/erdves labai limituotam kiekiui klausytojų už dvigubai didesnę kainą nei įprastai. Susiduriama su rizika, jog atlikėjo ar grupės gerbėjai nenorės išleisti didesnės sumos nei įprastai, bijos, o galbūt nenorės ateiti į pustuštį koncertą.

Igno Avižinio nuotr./Junior A
Igno Avižinio nuotr./Junior A

Kokios renginių vietos jau veikia?

Nepaisant rizikos, Vasaros terasa ir Tamsta Klubas vieni pirmųjų pradėjo skelbti apie koncertus po kelių mėnesių pertraukos. Vasaros Terasa savo sezoną pradeda šiandien, birželio 1-ąją, o Tamsta Klubas birželio 4-ąją.

Vasaros Terasa Iki šiandienos išpardavė pirmą šios vasaros – Gabrielės Vilkickytės koncertą, todėl surengtas antrasis pasirodymas birželio 9-ąją. Kiti renginių vietos koncertai dar vis nėra išparduoti. M.A.M.A. apdovanojimuose daugybę nominacijų laimėję Jazzu ir Vidas Bareikis turi po dvi datas Vasaros Terasos kalendoriuje.

Tamsta Klubas iki šiol vasaromis nerengęs muzikinių renginių nusprendė padaryti išimtį ir taip pat atsidaro šią savaitę. Alternatyvesnės muzikos mėgėjams klubas šį pirmąjį vasaros mėnesį pristato grupes nešančias naują kūrybą su savimi: lengvai skrendantį Baltąjį Kirą su albumu „Tekančiom Upėm“, blizgantį ir dar nepilnai girdėtą shishi albumą bei daug kitų atlikėjų ir grupių. Į visus koncertus bilietų dar yra.

Igno Avižinio nuotr./Free Finga
Igno Avižinio nuotr./Free Finga

Kada ir ar pradės veikti kitos renginių vietos?

Nors Vasaros Terasa ir Tamsta Klubas jau atsidaro, kitos renginių vietos savo atidarymą delsia, atsidarys už kelių savaičių – birželio 16, kai uždarose erdvėse koncertai vyks su ne daugiau 150 klausytojų, o atvirose renginių vietose klausytojų skaičius turėtų neviršyti 500. Taip sumažės finansinė rizika, galima bus parduoti daugiau bilietų panašia kaina kaip ir pernai.

Kol kas Loftas/LRT Opus terasa koncertų nežada, kiti didieji miestai apie koncertų sugrįžimą irgi pernelyg daug neužsimena – laukiama karantino pabaigos birželio 16-tos dienos.

Ar tai reiškia, kad vyks tik lietuviškos muzikos renginiai?

Nurodymai dėl renginių vykimo šalyje nuolat keičiasi priklausomai nuo epidemiologinės situacijos, tačiau tikimybė, kad turėsime užsienio atlikėjų koncertų Lietuvoje – labai maža.

Nors naujausiuose Lietuvos Respublikos Vyriausybės svetainės įraše rašoma:

„Lietuvos Respublikos kultūros ministro leidimu į Lietuvą dalyvauti profesionaliojo meno renginiuose vėl galės atvykti menininkai ir juos aptarnaujantis personalas.“

Užsienio atlikėjai į Lietuvą neatvyks dėl finansinių kliūčių. Kelionės šiandieninių įvykių fone – pabrangusios, koncertų lankytojų kiekis stipriai ribojamas, todėl finansiškai labai sunku būtų surengti apsimokantį koncertą. Kartais didelis turas gali kompensuoti kelių koncertų finansinius praradimus, bet turą surengti būtų ypatingai sudėtinga dėl to, kad įvairios Europos šalys renkasi labai skirtingas atsidarymo taktikas.

Tad tai tampa puikiu laiku paremti Lietuvos atlikėjus ir jų kūrybą, remiant finansiškai: nuėjus į koncertą, paaukojant per „Spotify“ ar perkant merchą ir albumus „Bandcamp’e“.

Igno Avižinio nuotr./Granatos 2019
Igno Avižinio nuotr./Granatos 2019

Kaip atrodys muzikiniai renginiai?

Kad ir kaip norėtųsi, tačiau moshpitų ir perpildytų koncertinių erdvių, bent iki liepos mėnesio, nebus. Vyriausybės nustatyta, kad atvirose erdvėse turi būti užtikrintas ne mažesnis nei 1 m, o uždarose – mažiausiai 2 m atstumas tarp žiūrovų, išskyrus šeimos narius. Koncertų metu bus privaloma dėvėti kaukes, išskyrus valgant ar geriant, rekomenduojama su savimi turėti dezinfekcinio skysčio.

Kas bus liepą ir rugpjūtį?

Vyriausybės patvirtinto renginių dalyvių (žiūrovų) skaičiaus didinimo plane numatoma, kad nuo liepos 1 d. uždarose erdvėse galėtų dalyvauti iki 200 žiūrovų ir iki 700 atvirose, nuo liepos 16 d. – iki 250 žiūrovų uždarose erdvėse ir iki 900 atvirose.Tačiau svarbu paminėti, kad mažiausiai kas dvi savaites planas bus persvarstomas ir priklausomai nuo epidemiologinės situacijos – keičiamas.

Renginiuose, vykstančiuose nuo rugpjūčio 1 d., dalyvių (žiūrovų) skaičius būtų ribojamas iki 300 uždarose erdvėse ir iki 900 atvirose, nuo rugpjūčio 16 d. – iki 350 uždarose erdvėse ir iki 900 atvirose. Šią vasarą renginių, kuriuose dalyvautų virš 900 žiūrovų, leisti nesiruošiama, tad visi festivaliai ir didesnio masto renginiai bus atšaukti arba atidėti.

Kur verta nueiti?

Net ir žinant, kad koncertai kurį laiką bus kitokie nei anksčiau, vis tiek rekomenduojame koncertus, kurie verti Jūsų ausų ir akių bet kokiomis oro ar pasaulio sąlygomis. Tegu lietuviška muzika žydi.

  1. Birželio 9 d. Gabrielė Vilkickytė, Vasaros Terasa, Vilnius;
  2. Birželio 11 d. Junior A, Vasaros Terasa, Vilnius;
  3. Birželio 17 d. shishi, Tamsta Club, Vilnius;
  4. Birželio 19 d. Baltos Varnos, Tamsta Club, Vilnius.

Kas ta Kasetė?

„Kasetė“ – nepriklausoma muzikos naujienų platforma, pasakojanti išskirtinai apie lietuvišką muziką. Rengiame interviu, podkastus su muzikantais ir muzikos industrijos atstovais, dalinamės naujienomis apie alternatyvią muziką Lietuvoje. Mūsų tekstų rašytojai – muzikos entuziastai, dirbantys arba besiruošiantys dirbti su muzika, norintys daugiau pasakoti apie lietuvių atlikėjus bei grupes

„Kasetės“ idėją galite paremti ją sekdami soc. tinkluose bei finansiškai Patreon‘e.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius