Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 31

Su iššūkiais susiduriančius muzikantus gelbsti tinklalaidės: dalijasi atlikėjų kūryba

Nuo gyvų pasirodymų transliacijų socialiniuose tinkluose iki koncertų neišlipant iš automobilių – be masinių pasirodymų ilgai gyvenę muzikos kūrėjai atranda vis daugiau alternatyvių kelių pasiekti klausytojus. Dar vienu netikėtu muzikos sklaidos kanalu tapo tinklalaidė „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“, kurios klausytojai gali išgirsti ne tik Urtės Karalaitės pokalbius su įvairiais pašnekovais, bet ir naujausius Lietuvos muzikos atlikėjų kūrinius.
FC Baseball
FC Baseball, muzikantai / Ievos Budzeikaitės ir Tautvydo Stuko nuotr.
Temos: 2 Muzika Dainos

Apie tai, kaip gimė ši idėja ir ką naujos sklaidos formos gali pasiūlyti muzikos kūrėjams, paklausėme tinklaidės autorės U.Karalaitės ir muzikos atlikėjų, bandančių kūrybiškai pažvelgti į naują realybę.

Idėja gimė epidemijos piko metu

„Savanoriaudama ligoninėje antrojo karantino piko metu, daug galvojau apie įvairias nuo pandemijos nukentėjusias sritis. Natūraliai kilo klausimas, kaip galėčiau prisidėti prie šių iššūkių sprendimo ir bent kiek pagerinti situaciją. Taip atsirado idėja pasitelkti savo tinklalaidę ir kiekviename epizode įtraukti vis naują Lietuvos atlikėjų kūrinį“, – pasakoja Urtė Karalaitė ir priduria, kad šios idėjos įgyvendinimas pasiteisino su kaupu.

„Pirmiausia, tinklalaidė turi labai įvairią klausytojų auditoriją Lietuvoje ir už jos ribų. Šiandien, kai muzikos įtraukimas tinklalaidėje jau įsibėgėjęs, klausytojai tai tikrai pastebi, kartais net sulaukiu atsiliepimų, kad tam tikrą atlikėją jie pirmą kartą išgirdo būtent „Greito gyvenimo lėti pokalbiai” epizoduose“, – tęsia tinklalaidės autorė U.Karalaitė ir pastebi, kad drauge su nauja auditorija, muzikos kūrėjus gali pasiekti ir simbolinė tinklalaidės rėmėjų parama.

Ievos Budzeikaitės nuotr./FC Baseball
Ievos Budzeikaitės nuotr./FC Baseball

Tinkalaidėje „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“ nuo šių metų pradžios jau pristatyta FC Baseball, Pijaus Džiugo Meižio, Migloko, Luko Pilkausko, ansamblio „Twenty fingers duo“ su kompozitoriumi Juliumi Aglinsku, Monikaze, Domo Strupinsko, Marijaus Aleksos ir Gintės Preisaitės-Baraboro kūryba.

Nauji sklaidos kanalai leidžia pasiekti didesnę auditoriją

Nepaisant dalies pajamų praradimo nuo pernai lapkričio bei kitų iššūkių, daugeliui muzikantų karantino laikas buvo palankus kūrybai – tai liudija naujų albumų gausa. Be to, daliai muzikantų alternatyvios muzikos sklaidos formos, pirmiausia – socialiniai tinklai, leido pasiekti didesnę auditoriją ir išlaikyti ryšį su klausytojais.

„Abu karantinus praleidau aktyviai kurdamas – rašydamas, repetuodamas. Kad ir kaip myliu šiuos procesus, ilgainiui pasidaro kiek keista dainuoti sau repeticijų metu, tad pradėjau jas transliuoti „Instagram“ platformoje. Tai tapo tokiais mažais keistais koncertais. Jausmas toli gražu nėra toks, kaip groti tikrai auditorijai, tačiau net toks ryšys geriau nei nieko.

Asmeninio albumo nuotr./Lukas Pilkauskas
Asmeninio albumo nuotr./Lukas Pilkauskas

Ką tik turėjome pirmą tikrą grupės pasirodymą, po kurio priėję žmonės pasakojo, kaip visą karantiną FC Baseball muzikos klausydavosi tų transliacijų metu ir kaip tie pasirodymai praskaidrindavo jiems nuotaiką. Smagu, kad tai buvo naudinga ir smagu tiek man, tiek jiems“, – pasakoja Tautvydas Gaudėšius-FC Baseball.

Šiuolaikinės muzikos ansamblio „20 fingers duo“ narė, smuikininkė Lora Kmieliauskaitė sako, kad nors į internetines platformas persikėlę pasirodymai ir bendravimas neprilygsta gyvų koncertų energijai, naujos sklaidos formos leido pritraukti daugiau klausytojų. Be to, karantinas nesustabdė ansamblio kūrybinės veiklos – „20 fingers duo“ per šį laikotarpį pristatė net kelias naujas šiuolaikinės muzikos programas ir išleido savo pirmąjį albumą „Performa“.

Asmeninio albumo nuotr./Lukas Pilkauskas
Asmeninio albumo nuotr./Lukas Pilkauskas

Dainų autorius ir atlikėjas Lukas Pilkauskas svarsto, kad ilgainiui nauji sklaidos formatai gali turėti tam tikros įtakos ir muzikos skambesiui.

„Jau turiu minčių apie koncerto filmavimą be žiūrovų, bet kol kas šios užduoties nesiimu, gyvenu su viltimi, kad šylant orams atsiras gyvų renginių galimybės. Be to, jeigu kaip atlikėjui visgi tektų prisitaikyti prie skaitmeninės plotmės, drauge tektų permąstyti ir savo muzikinę viziją. Nors alternatyvų pliusas turbūt yra lengvas pasiekiamumas ir galimybė turėti bent kažkokį kontaktą su klausytoju, o kai kada – net pasiekti didesnę auditoriją, manau, kad ši patirtis neprilygsta jausmui, kai pasirodai gyvai“, – pasakoja L.Pilkauskas, neseniai išleidęs albumą „Sodų dainos“.

Nauji formatai turėtų išlikti ir po karantino

Šylantis oras ir laisvėjantys karantino ribojimai suteikia vilties, kad vasarą muzikantai galės susitikti su klausytojais gyvuose koncertuose, tačiau pandemijos kreivė ir ateitis rudenį vis dar išlieka miglota. Tai viena, bet ne vienintelė priežastis, dėl kurios naujų, skaitmeninių formatų galimybės neturėtų būti pamirštos, įsitikinusi U.Karalaitė.

Lauryno Narkevičiaus nuotr. /Muzikantai
Lauryno Narkevičiaus nuotr. /Muzikantai

„Nauji skaitmeniniai sklaidos kanalai suteikia daugiau galimybių įdomiems eksperimentams, naujiems garsų ir prasmių deriniams. Todėl net pasibaigus karantino ribojimams ieškosime galimybių toliau tęsti naujų muzikos kūrinių pristatymą tinklalaidėje „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“.

Jau spėjau įsitikinti, kad ieškoti ir drauge su klausytojais atrasti negirdėtus atlikėjus ir pritaikyti jų kūrybą tinklalaidės pokalbiams – man asmeniškai be galo įdomus ir netikėtų iššūkių atnešantis darbas“, – sako pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius