Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Apie tradicinius ir ne tokius populiarius kalėdinius filmus kitaip: ką jie pasako apie žiūrovą?

Šiemet Kalėdos, žinoma, bus paženklintos iš pažiūros nesibaigiančio 2020 metų pragaro žymėmis. Puikiai suprantame, kad jos bus kitokios nei iki šiol buvome įpratę. Tačiau viena tradicija niekur nedings, o gal net sustiprės, įgaus kitokią prasmę – tai kalėdinių filmų žiūrėjimas. Su šeima, o gal dviese, įsisukę į antklodes, apsupti pagalvių ir mandarinų lupenų, karštos kakavos, jau nebesuskaičiuojamą kartą įsijungsite tą pačią Holivudo juostą. „Vice“ pateikė, kaip patys rašo, labai „objektyviai teisingą“ gidą apie tai, ką jūsų mėgstamiausias kalėdinis filmas sako apie jus pačius.
Scenos iš filmų „Vienas namuose“, „Kietas riešutėlis“, „Tegyvuoja meilė“
Scenos iš filmų „Vienas namuose“, „Kietas riešutėlis“, „Tegyvuoja meilė“ / Vida Press nuotr.

„Tegyvuoja meilė“

Šis vidurinės klasės svajonių pasaulis – pati subtiliausia eskeipizmo forma, nes ji sunkiai pasiekiama. Filmas priverčia nuoširdžiai bent akimirką patikėti, kad ir jūs vieną dieną būsite tuo, kurio didžiausia problema per šventes – nuspręsti, kur jas sutikti – kotedže Londone ar viloje pietų Prancūzijoje, kurią prižiūri samdiniai.

Jei jūsų mėgstamiausias kalėdinis filmas – „Tegyvuoja meilė“, esate su tikru gyvenimu niekaip susitaikyti nenorintis asmuo. Tas pats, kuris gavęs atlyginimą pirmiausia apsilanko prekybos centre ir gerokai per daug išleidžia saldumynams ir kitiems ne pirmo būtinumo daiktams. Jums tikrai nereikia 16 funkcijų turinčio greitpuodžio, tačiau su papilnėjusia banko sąskaita jaučiatės lyg neseniai išrinktas ministras pirmininkas, kovojantis už padėjėjos meilę, dėl ko kyla įvairių problemų, o jas išspręsti bandote dalyvaudami pradinės mokyklos spektaklyje.

„Kietas riešutėlis“

„Kietą riešutėlį“ kaip vieną geriausią visų laikų kalėdinių filmų įvardija didžioji dauguma heteroseksualių suaugusių vyrų. Jei 12-ą Advento dieną pažvelgę į veidrodį tris kartus ištarsite Bruce’o Williso vardą, kažkur tolumoje išgirsite tylų, bet aiškų kažkieno tėčio balsą, sakantį „Kietas riešutėlis“. Taip, puikus filmas. Nuostabus filmas.“

„Plačiai užmerktos akys“

O dabar apie slegiantį ir labai labai silpnai kalėdinį žvilgsnį į nepagražintą tamsą, sutinkamą kiekvienoje santuokoje/pamazgų duobę, mūsų planetą Žemę, rašo „Vice“. Jei mėgstamiausiu kalėdiniu filmu jums yra „Plačiai užmerktos akys“, tada bet kokie bandymai jumyse įžiebti kalėdinę dvasią yra beviltiški, mat Kalėdų diena jums 100 proc. asocijuojasi su „dar viena eiline diena“.

Kalėdos nėra kažkuo ypatingos. Pabundate ir miegoti nueinate taip pat kaip ir bet kokią kitą Grigaliaus kalendoriaus dieną. Pagalvokite ir apie tai, ar Kalėdos jums teikia džiaugsmą, nes jūs patys to norite, ar dėl to, kad visuomenė jums taip sako?

Bet kuri „Netflix“ kalėdinė romantinė komedija

Labiausiai gluminantis dalykas apie šiuos filmus yra tas, kad tiek daug žmonių juos žiūri, nepaisant to, kokie prasti jie bebūtų. Vienintelis paaiškinimas, kodėl tokie filmai juos traukia, kaip rašo „Vice“ – streso kupini, chaotiški žiūrovų gyvenimai, todėl „Netflix“ klišinės kalėdinės istorijos leidžia jiems atsipalaiduoti.

Įprastai tokiuose filmuose daug įtempto veiksmo nerasime, tad jie puikiai tinka tiems tamsiems vakarams, kai norisi nieko nedaryti, apie nieką negalvoti. Paprasčiau tariant, žiūrėti neįtempiant proto, nenaudojant smegenų ląstelių. Bet patys žiūrovai dėl to turėtų sunerimti, kad nebūtų taip, jog nenaudojamos smegenų ląstelės nepradėtų savęs naikinti.

„Vienas namuose“

Deja, esate nebe vaikas. Mėgautis „Vienu namuose“ leidžiama tik tada, kai šį filmą žiūrite su jaunesniais nei 12 metų amžiaus vaikais.

Na o kalbant apie jaunajai auditorijai skirtus kalėdinius filmus, šis – neabejotina klasika. Tačiau jei darote viską, kad nepraleistumėte jo jau tikrai nebe premjeros, o pabodusios televizinės tradicijos, galbūt atėjo metas pagalvoti, kodėl vis dar stengiatės iš naujo išgyventi tas džiaugsmingas Kalėdų praeities dienas.

„Kerol“

„Kerol“ atsidūrė ten pat, kur ir „Plačiai užmerktos akys“ – kaip kino šedevras, pagardintas kalėdiniu prieskoniu. Filmas, be abejo, labai gražus, tačiau jis taip pat paneigia vieną svarbiausių kalėdinio filmo tikslų – susinervinti ir įsijungti kažką baisaus, kas padėtų pamiršti tai, jog laiką leidžiate su šeima.

Jei „Kerol“ – mėgstamiausias jūsų filmas, turite nepriekaištingą skonį. Kas nenorėtų praleisti vakaro žiūrėdamas kaip tarp aktorių Rooney Mara’os ir Cate Blanchett įkūnijamų personažų įsiplieskia meilė. Tačiau taip pat nereikėtų pamiršti šiemet sau būti šiek tiek atlaidesniais ir švelnesniais. Baigę draskyti sau širdį, užsidekite kvepiančią žvakę, įsipilkite puodelį karštos kakavos ir pažiūrėkite 2006 metų romantinę komediją „Atostogos“. Tam, kad atkurtumėte balansą.

„Scanpix“/AP nuotr./Cate Blanchett ir Rooney Mara filme „Kerol“
„Scanpix“/AP nuotr./Cate Blanchett ir Rooney Mara filme „Kerol“

TAIP PAT SKAITYKITE: Už Catherine O'Harą šiame vaidmenyje geresnės nėra: aktorė atkūrė kultinę „Vienas namuose 2“ sceną

„Vienas namuose“ žvaigždė pasidalijo prisiminimais iš filmavimų: ką aktoriai veikdavo išjungus kameras?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius