Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

DDT lyderis: „Buvau kare, bet neėmiau ginklo“

Po sėkmingo koncero Vilniuje, kuriame apsilankė apie 2,5 tūkst. gerbėjų, rusų roko grupės DDT lyderis Jurijus Ševčiukas sutiko atsakyti į žurnalistų klausimus. Kadaise muzika su sovietų santvarka kovojęs vyras kalbėjo apie šiltą lietuvių sutikimą, karą, meilę tėvynei ir augančią naująją kartą.
Jurijus Ševčiukas
Jurijus Ševčiukas / M.Siruso nuotr.

„Publika šiandien buvo gera“, – po ketvirtadienio koncerto teigė J.Ševčiukas. Beje, koncerto metu tarp žiūrovų buvo žmonių su kvėpavimo kaukėmis. Paklaustas, ar nebijo kiaulių gripo, jis teigė tokios baimės neturintis. „Aš tiek rankų paspaudžiau, tiek apsikabinau žmonių ir kažkaip nesusirgau. Jei sieloje harmonija, susirgti sunku“, – šypsojosi DDT vokalistas.

Būtų mano valia, surinkčiau visus politikus, įteikčiau po Kalašnikovo automatą ir išlaipinčiau kokioje saloje. Galėtų ten tarpusavyje kariauti.Karo priešininkas

Vėliau kalba pakrypo apie karą. „Ne sykį keliavau į karštąsias vietas. Viso to rezultatas – kūrinys „Nestreliaj“. Aš tą dainą parašiau anksčiau, paveiktas pasakojimo, o giliai išjaučiau tik pats pamatęs karą“, – sakė J.Ševčiukas.

Jis stebėjosi, kad kai kurie žmonės iš karo parsineša keistų jausmų. „Būna, nori dar kariauti, tranko kumščiais per stalą. Sakau jiems: imkite ginklus ir važiuokite patys, kodėl turi mirti paprasti, taikūs, jauni žmonės. Būtų mano valia, surinkčiau visus politikus, įteikčiau po Kalašnikovo automatą ir išlaipinčiau kokioje saloje. Galėtų ten tarpusavyje kariauti“, – kategoriškai apie karą kalbėjo vyras. Jis teigė buvęs ir Cchinvalyje, kur itin pakraupo.

„Kultūros prasme Rusija ir Gruzija yra giminingos. Ta kultūrų draugystė susiklostė per amžius. Buvo labai liūdna stebėti, kaip viskas griaunama. Ten surengėme du pasiutusius koncertus rugpjūčio viduryje. Surinkome muzikantus iš Gruzijos, iš Osetijos, Ukrainos ir visi kartu dainavo kūrinį „Nestreliaj“, – prisiminė J.Ševčiukas. Jis prisipažino visada neigiamai žiūrėjęs į karą, tačiau, kaip tikino, pagal seną rusų tradiciją menininkas, kad galėtų visavertiškai kurti, privalo būti ne tik ten, kur gera, bet ir kur kaukia širdis, o tai nelengva.

„Niekada gyvenime nesu į rankas paėmęs ginklo. Karas – baisi tragedija ir aš, kaip krikščionis, apie tai negaliu galvoti kitaip. Pagrindinis filosofinis klausimas, per amžius kamavęs pasaulį, – kaip mums gyventi kartu“, – mintimis dalijosi J.Ševčiukas.

Nėra žvaigždės

Grupės lyderis tikino bene visur su grupe sulaukiantis šilto sutikimo, nes jie nėra žavigždės. „Žvaigždė esi tuomet, kai tavo spinduliai kliudo bendrauti su žmonėmis, o juk turi būti dialogas. Žvaigždės yra danguje, o mes randame bendrą kalbą su publika, mąstome panašiai. Publikos reakcija, kai užsidega žmonių veidai, mums gera“, – kalbėjo vyras.

Jis neslėpė, kad prieš pasirodymą Vilniuje DDT koncertavo Minske, kur atmosfera buvo tiesiog nereali, tad į mūsų sostinę atvyko kiek pavargę. „Šiandien išėjome į sceną kiek išsikvėpę. Minske atidavėme viską. Kartais būna taip, kad po vieno koncerto vos užtenka jėgų kitam“, – pripažino muzikantas.

Meilė tėvynei ir prezidentui – skirtingi dalykai

J.Ševčiukas pasakojo Rusijoje nepriklausąs jokiai politinei partijai. „Tiesiog esu savo šalies pilietis. Išreiškiu mintis dėl to, kas vyksta. Aukščiausio lygio patriotizmas, kai myli tėvynę, nors nekenti savo valdžios ir tau gėda dėl to, kas vyksta. Apskritai patriotizmas – itin subtili problema. Dabar viskas nukabinama „patrioštiškais“ plakatais, kurie „kaip valdant Brežnevui“. Tai lėkšta, – piktinosi muzikantas ir pasakė savo naująjį posakį: – Susimauna muzikantai, susimauna valdžia, o tėvynė niekada nesusimauna.“

Popsui – ne

Vėliau pokalbis pakrypo linksmesne tema. Atsakydamas į klausimą, apie ką sukūrė dainą „Moskovskaja baryshnia“ (rus. „Maskvos ponia“), dainininkas prapliupo juokais. „Nepasakysiu, kad tai apie Alą Pugačiovą. Ten pasirinktas tiesiog tokios maskvietiškos ponios įvaizdis. Nemanykite, aš toje eilėje prie Pugačiovos nestovėjau, ten buvo visokių jaunų patinų“, – šmaikštavo vyras.

J.Ševčiukas sulaukė klausimo, ar esant nepalankiai ekonominei situacijai nesiimtų populiariosios muzikos projektų, tačiau atlikėjas buvo kategoriškas. „Senatvėje popsą dainuoti... Žinote, kai Anapilis ne už kalnų, nematau prasmės. Dėl pinigų? Jų į kapą nenusineši. Senajame rusų kalbos žodyne „popsovat“ reiškia sugadinti bet ką. Popsas – tai visko pažeminimas, kultūros menkinimas, visiškas suvidutinėjimas, – piktinosi DDT lyderis ir pridūrė, kad aplinkoje, kur viskas vidutiniška, išauga daržovės – akli vartotojai: –  Popindustrija – labai liūdnas reiškinys. Tūkstančiai žmonių perka brangius bilietus į koncertą, žinodami, kad gros fonograma... Teikia žiopčiojusiam atlikėjui gėles ir grįžę namo džiaugiasi pasikultūrinę. Man tai nesuprantama.“

Amerika netraukia

Grupės vokalistas prasitarė, kad vaikystėje buvo pakerėtas Vladimiro Vysockio ir „bitlų“, paskui kuriuos nusekė „tą energingos fuzuotos gitaros garsą“. Dabar jis tikino laukiantis iš jaunų muzikantų tokio proveržio, kaip kadaise padarė „The Beatles“.

Paklaustas apie koncertus JAV, J.Ševčiukas jų nesureikšmino. „JAV visi mus naudoja kaip nosines. Visi per koncertus verkia, klausinėja, kaip Rusija. Jie ašaroja, kad jiems Amerikoje blogai, bet į Rusiją grįžtame tik mes, o jie lieka su savo seilėmis ir ašaromis ten“, – juokėsi muzikantas ir prasitarė, kad svarbiausias jo ir grupės darbas Rusijoje, kur atlieka šviečiamąją misiją.

Penktadienį rusų rokeriai turėjo iš Vilniaus vykti į Kaliningradą. J.Ševčiukas atsisveikindamas vylėsi, kad spės nors trumpai apžiūrėti Lietuvos sostinę, o gal net ir išgerti kavos „Neringoje“, kur ją gėrė rusų poetas Josifas Brodskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius