Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karalius Karolis III padės vyriausiajam rabinui per karūnavimo ceremoniją laikytis šabo

Britanijos vyriausiasis rabinas šeštadienį prisidės prie kitų religinių lyderių per karaliaus Karolio III karūnaciją, bet jam iškilo unikali problema – kaip dalyvaujant nepažeisti žydų šabo reikalavimų.
Karolis III, Ephraimas Mirvisas
Karolis III, Ephraimas Mirvisas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ephraimas Mirvisas penktadienį gyrė tai, kaip pagarbiai Karolio III biuras išsprendė šią situaciją, net pakviesdamas jį ir jo žmoną Valerie naktį praleisti Šv. Jokūbo rūmuose.

Šis kvietimas reiškia, kad vyriausiasis rabinas šeštadienio rytą galės nueiti į netoliese esančią Vestminsterio abatiją, nepažeisdamas šabo reikalavimo nesinaudoti motorizuotomis transporto priemonėmis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karolis III, Ephraimas Mirvisas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karolis III, Ephraimas Mirvisas

Rabino ir jo žmonos penktadienio vakarienei – vadinamajam karūnavimo viščiukui – paruošti pakviestas košerinio maisto tiekėjas, televizijai „Sky News“ sakė E.Mirvisas.

Po krikščioniškų karūnavimo apeigų vyriausiasis rabinas drauge su Britanijos musulmonų, hinduistų, sikhų ir budistų lyderiais paskelbs žodinį pareiškimą karaliui.

„Jis bus gan trumpas, bet nepaprastai įtaigus“, – sakė E.Mirvisas ir pabrėžė, kad abatijoje jo nebus reikalaujama kalbėti į elektroninį mikrofoną, nes tai neleidžiama per šabą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karolis III, Ephraimas Mirvisas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karolis III, Ephraimas Mirvisas

Beprecedentėje bendroje religinių lyderių deklaracijoje sakoma: „Jūsų Didenybe, kaip tikėjimo kaimynai pripažįstame viešosios tarnybos vertę. Vienijamės su visų tikėjimų ir įsitikinimų žmonėmis dėkodami ir tarnaudami jums dėl bendro labo.“

E.Mirvisas gavo specialų Britanijos rabinų teismo leidimą per šabą įžengti į krikščionių bažnyčią, iš pagarbos suvereno kvietimui.

„Tai nuostabus XXI amžiaus Britanijos bruožas... Mūsų karalius nori ginti visų tikėjimų narių teises praktikuoti savo religiją, – sakė vyriausiasis rabinas. – Jis tai puikiai darė būdamas Velso princu... ir dabar tęsia kaip karalius.“

„Žinau, kad kitų tikėjimų nariai taip pat nepaprastai tai vertina“, – pridūrė jis.

Apeigos Vestminsterio abatijoje remsis krikščioniškąja liturgija, Karolis III prisieks būti protestantų tikėjimo gynėju ir ginti Anglikonų Bažnyčią.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karolis III, Ephraimas Mirvisas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karolis III, Ephraimas Mirvisas

Tačiau karalius seniai stengiasi mažinti religinį susiskaldymą ir yra kalbėjęs apie bendrai „tikėjimo gynėjo“ vaidmenį, Britanijoje per 70 jo velionės motinos valdymo metų išaugus daugiakultūriškumui.

Per savo karūnaciją Karolis III garsiai melsdamasis prašys Dievo leisti jam būti palaiminimu visų tikėjimų ir įsitikinimų žmonėms. Tokie žodžiai nuskambės pirmą kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius