Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Karo simboliu tapusi mokytoja gydoma Lenkijoje: baiminamasi, kad gali netekti akies

Rusijos karo prieš Ukrainą pradžioje mokytojos Olenos Kurilo (52) atvaizdas išplito socialinėje erdvėje ir žiniasklaidoje. Sprogimo Čuhujive, Ukrainoje, metu nukentėjusi moteris tapo vienu iš karo žiaurumo simbolių. Nepaisant to, kad O.Kurilo gyvybė, laimei, buvo išsaugota, moteris buvo smarkiai sužalota, o laiku nesuteikta medicininė pagalba gali sukelti itin skaudžių padarinių.
Olena Kurilo
Olena Kurilo / Scanpix, Daily Mail nuotr.

Vasario gale prasidėjusi karinė Rusijos invazija į Ukrainą sukrėtė daugybę žmonių visame pasaulyje. Apie karo baisumus didelė dalis sužinojo matydami nesurežisuotus vaizdus, kuriuose – sugriauti pastatai ir kenčiantys civiliai. Itin paveiki buvo ukrainietės Olenos Kurilo nuotrauka, kurioje užfiksuotas kruvinas, tvarsčiais aprištas moters veidas. Jis tapo vienu iš pirmųjų įrodymų, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kare pasirengęs naudoti žiaurias priemones ir negailėti civilių.

Mokytoja Olena Kurilo nukentėjo per Ukrainos miesto Čuhujive, kuriame ji gyveno, bombardavimą. Moteris per stebuklą išgyveno daugiabučio sprogimą, tačiau buvo stipriai sužalota, jai grėsė apakti dešine akimi.

Soc. tinklų nuotr./Olena Kurilo
Soc. tinklų nuotr./Olena Kurilo

Tuomet netoliese esančioje ligoninėje Olenai buvo pranešta, kad jos akis smarkiai sužalota, tačiau mieste nebuvo oftalmologų ir sužeidimą jai patarta gydyti akių lašais.

Deja, sustiprėjus Rusijos atakoms Charkovo apylinkėse, išsigandusi pedagogė su vyru pabėgti negalėjo ir kelias savaites praleido slapstydamiesi nuo bombardavimo. Šaltame, tamsiame rūsyje O.Kurilo negalėjo gauti reikiamos medicinos pagalbos, nors ji buvo būtina: jos akyje ir odoje buvo įstrigę šimtai stiklo dalelių.

Visą tą laiką su Olena ryšį palaikė „The Mail on Sunday“, rašę apie ją karo pradžioje. Susirūpinę, kad mokytoja vis dar negavo jokios specializuotos medicininės priežiūros, leidinio žurnalistai susisiekė su olandų-ukrainiečių oftalmologe Tanya Lushchyk, dirbančia Roterdamo akių ligoninėje ir nurodė Olenai pasikonsultuoti su ja telefonu.

Gydytoja padarė išvadą, kad O.Kurilo akyje liko dideli stiklo gabalai, tad ši smarkiai nukraujavo, galimi ir kiti pažeidimai. Tapo akivaizdu, kad norėdama išsaugoti regėjimą, ji turi skubiai operuotis. Vis tik pirmiausia jai reikėjo pabėgti iš karo siaubiamos Ukrainos.

O.Kurilo turėjo palikti savo motiną prižiūrintį vyrą ir bėgti į Charkovą. Iš jo ji vyko į Dnieprą, o vėliau – į Lvivą, kur ją pasitikę Ukrainos Raudonojo Kryžiaus darbuotojai nuvežė iki Lenkijos sienos.

Praėjusios savaitės pabaigoje „The Mail on Sunday“ reporteris išvežė Oleną į ligoninę Lenkijoje, kur pagaliau buvo nuodugniai įvertinta jos sveikatos būklė. Nors pati Olena žinojo, kad jai reikia skubios pagalbos, moteris nesitikėjo, kad jos situacija – tokia sunki.

Gydytoja pranešė, kad akį reikėjo operuoti prieš mėnesį, tačiau net ir tada atgauti tobulą regėjimą būtų buvę sunku. Praėjus mėnesiui po sužalojimų jai gresia akies praradimas ir mirtina infekcija dėl žaizdų, tačiau chirurgai kovoja, kad tai neįvyktų.

Soc. tinklų nuotr./Olena Kurilo
Soc. tinklų nuotr./Olena Kurilo

„Tai yra jūsų akies, o ne regėjimo išsaugojimas. Jei jos negydysime, galite ją prarasti, o tai gali sukelti meningitą“, – rimtai jai pasakė oftamologai, kurie pridūrė, kad tikimybė atkurti regėjimą vis tik yra.

„Nemaniau, kad tai taip rimta. Buvau šokiruota“, – žurnalistams sakė O.Kurilo. – „Tikėjausi, kad gydytojai padės atgauti regėjimą ir aš vėl galėsiu matyti. Net negalvojau, kad galiu prarasti akį“.

Vis tik moteris nepraranda tikėjimo, kad jai pavyks bent dalinai atgauti regėjimą ir jaučia dėkingumą už jai teikiamą pagalbą.

„Esu labai dėkinga ir būsiu iki dienų pabaigos. Dabar turiu viltį“, – gulėdama ligoninėje dar prieš sudėtingą akies operaciją kalbėjo Olena.

Vis tik ji pridūrė, kad nors ir yra viena pirmųjų karo aukų, supranta, kad šiuo metu nukentėjusių – daugybė, o didžioji dalis jų negaus tokios pagalbos, kokią gavo ji. Nepaisanto to, ji paragino Ukrainą toliau priešintis Rusijos invazijai ir sakė, kad tikisi greitai grįžti į savo mylimą šalį.

„Kiekvienas Ukrainos civilis, savanoris ir karys darys viską, kas įmanoma, kad Ukraina išliktų laisva ir nepriklausoma šalis. Prašome palaikyti mus. Jei laimės Ukraina, laimės visas pasaulis, laimės visa žmonija“, – ryžtingai sakė pedagogė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Olena Kurilo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Olena Kurilo

Primename, kad Olena Kurilo buvo sužalota pačioje karo pradžioje. Detaliai įvykio eigą ir sprogimo padarinius moteris nupasakojo dailymail.co.uk.

„Aš buvau viena namuose. Mano vyras Nikolajus nuvažiavo į degalinę papildyti atsargų, jei reiktų pabėgti, taigi per sprogimą jo nebuvo namuose. Jis liepė sutvarkyti dokumentus ir daiktus, kad vėliau kartu galėtume greitai kur nors nuvykti: buvome įvykių epicentre, netoli karinio oro uosto ir už 300 m esančio karinio dalinio“, – sakė ukrainietė.

Olena įsitikinusi, kad jos vyrą išgelbėjo „stebuklas“ – grįžtant namo sprogo automobilio padanga. Ji teigia, kad jei vyras nebūtų užtrukęs 15 minučių keisdamas padangą, jis būtų grįžęs sprogimo metu ir žuvęs.

„Sprogimas įvyko prie pirmojo įėjimo į daugiabutį. Gyvename prie trečio įėjimo, antrame aukšte. Sprogimo epicentras buvo už 20-25 metrų nuo mūsų. Tai buvo raketa“, – sakė ji ir pridūrė, kad išbėgusi į lauką pamatė dūmus, bet grįžo atgal į butą. – „Maniau, kad antrą kartą į tą pačią vietą nešaudys – tikimybė yra viena iš milijono. Supakavau dokumentus, surinkau keletą vertingų daiktų. Nežinau kodėl, bet atsisėdau ant sofos miegamajame. Ir tada... Pasigirdo trenksmas, sprogimas.“

Ji pasakojo, kad nors jai pavyko šiek tiek prisidengti, daug nuolaužų ir stiklo atraižų skrido tiesiai į ją. Pirmoji galvon atėjusi mintis – „Aš dar nepasiruošusi mirti“. Po to stojo mirtina tyla, o po kelių sekundžių pasigirdo riksmai, buvo žuvusiųjų.

„Išgyvenau per stebuklą. Man tiesiog labai pasisekė, turiu labai stiprų angelą sargą, kad likau gyva. Atsistosiu ir eisiu toliau, padarysiu viską dėl Ukrainos, ką galėsiu, naudosiu tiek energijos, kiek turėsiu. Aš visada būsiu tik savo tėvynės pusėje“, – tikino O.Kurilo.

Paklausta apie sprogimo metu patirtus sužalojimus, mokytoja sakė, kad buvo ištikta šoko ir nejautė jokio skausmo. Vis tik jie – rimti. Ją sunkiai sužeidė mažos kaip dulkės stiklo šukės. Veide atsirado daug smulkių žaizdų, dvi gilesnės – lūpoje. Stiklo dulkės pateko ir į akis. Ypač paveikta dešinė akis – ji pūliavo, yra ištino nuo kraujo, Olena nebegalėjo nieko matyti.

Nepaisydama patirtų traumų ir baimės prarasti regėjimą, narsi moteris pridūrė: „Niekada ir jokiomis sąlygomis nepasiduosiu Putinui. Geriau mirti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius