Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė legendinis dainų kūrėjas, „Grammy“ ir „Oskarų“ laureatas Burtas Bacharachas

Netektis muzikos pasaulyje: mirė legendinis JAV dainų kūrėjas, kompozitorius ir pianistas Burtas Bacharachas. „Grammy“ ir „Oskarų“ laureatas sukūrė tokius hitus kaip „Walk on By“, „Do You Know the Way to San Jose“ ir „I Say a Little Prayer“. Jo gyvybė užgeso 94-erių.
Burtas Bacharachas
Burtas Bacharachas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Muzika Mirtis

Legendinis dainų autorius Burtas Bacharachas mirė trečiadienį savo namuose Los Andžele. Jo gyvybė užgeso dėl natūralių priežasčių, „Associated Press“ sakė jo publicistė Tina Brausam.

Burtas Bacharachas 1950-1980 metais sukūrė šimtus populiarių dainų ir tokius hitus kaip „I Say a Little Prayer“, „Walk On By“ ir „Do You Know the Way to San Jose“. Kompozitorius garsėjo romantiškomis ir melancholiškomis baladėmis, peržengiančiomis džiazo ir popmuzikos ribas, ir nuolat užimdavo pirmąsias vietas abiejose Atlanto pusėse.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Burtas Bacharachas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Burtas Bacharachas

Pianistas, aistringai mėgstantis džiazą, gimė 1928 metų gegužės 12 dieną Kanzaso mieste, Misūrio valstijoje, kompozicijos meno mokėsi keliuose JAV universitetuose.

Po tarnybos kariuomenėje jį pasamdė Marlene Dietrich kaip jos gastrolių aranžuotoją ir muzikos vadovą.

Lūžis B.Bacharacho karjeroje įvyko, kai jis pradėjo bendradarbiauti su Halu Davidu. Jiedu užmezgė vieną sėkmingiausių partnerysčių muzikos pramonėje, kuri truko dešimtmečius.

1957 m. jie parašė dainą „The Story of My Life“, kurią įrašė Marty Robbinsas. Hitas užėmė pirmąją vietą „Billboard“ kantri topuose.

Po ketverių metų įrašų sesijos metu jie atranda jauną choristę, kuri atliko daugybę jų kūrinių – Dionne Warwick. Žvaigždžių sąraše puikuojasi ir Aretha Franklin, Dusty Springfield bei Tomas Jonesas.

1962–1968 metais jie parašė 15 kūrinių, kurie pateko į Amerikos topus.

VIDEO: Aretha Franklin - I Say A Little Prayer (Official Lyric Video)

Dainų autorių duetą taip pat įvertino Holivudas. 1970 metais jie pelnė du „Oskarus“ už muziką filmui „Bučas Kesidis ir Sandensas Kidas“ (Butch Cassidy and the Sundance Kid) ir dainą „Raindrops Keep Fallin' on My Head“.

1973 metais tarp jų kilo finansinis ginčas. Dešimt metų jie kalbėjosi tik per advokatus ir daugiau niekada nebedirbo kartu.

Kompozitorius šešiskart tapo „Grammy“ laureatu, išvis buvo nominuotas 21 kartą, o 1972 m. buvo įtrauktas į Dainų autorių šlovės muziejų.

Po dviejų dešimtmečių, 1996 m., jam buvo įteiktas garbingiausias Dainų autorių šlovės muziejaus apdovanojimas, o 2008 m. – prestižinis įrašų akademijos apdovanojimas už viso gyvenimo pasiekimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Burtas Bacharachas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Burtas Bacharachas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Burtas Bacharachas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Burtas Bacharachas

2018 m. B.Bacharachas kartu su lotynų kompozitoriumi Rudy Pérezu sukūrė dainą „Live to See Another Day“. Ši melodija buvo atsakas į tuo metu JAV pernelyg dažnai vykstančias šaudynes mokyklose. Už dainą gautos pajamos buvo paaukotos smurto prevencijos organizacijai „Sandy Hook Promise“. Ją įsteigė šeimos, kurių artimieji 2012 m. žuvo Sandy Hook pradinėje mokykloje.

Dainų kūrėjas buvo vedęs keturis kartus, su pastarąja žmona Jane Hansen buvo susituokęs nuo 1993-ųjų. Išvis B.Bacharachas turėjo keturis vaikus, tačiau dukra Nikki, kurios jis susilaukė su buvusia žmona Angie Dickinson, 2007-aisiais mirė.

Fotogalerija:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius