-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Oskarų“ rengėjai atsiprašė už smurtą prieš M.Brando deleguotą indėnę: laukė 50 metų

Praėjo 50 metų nuo to, kai vietoj aktoriaus Marlono Brando ant „Oskarų“ apdovanojimų scenos užlipo indėnė Sacheen Littlefeather-Mažoji Plunksna. Drąsi aktorė tąkart prabilo apie netinkamą indėnų vaizdavimą Holivudo filmuose. Šią savaitę, išlaukus net pusę amžiaus, apdovanojimus organizuojanti Kino meno ir mokslo akademija pagaliau atsiprašė už smurtą, kurį moteriai teko patirti po šio įvykio.
„Oskarų“ ceremonija, Sacheen Littlefeather
„Oskarų“ ceremonija, Sacheen Littlefeather / „Scanpix“ nuotr.

Kai Marlonas Brando laimėjo Geriausio aktoriaus apdovanojimą už vaidmenį filme „Krikštatėvis“ 1973-aisiais, Sacheen Littlefeather, pasipuošusi tradiciniais indėnų rūbais ir mokasinais, užlipo ant „Oskarų“ apdovanojimų scenos ir tapo pirmąja tai padariusia indėne moterimi, rašo dailymail.co.uk.

Minutės trukmės kalboje ji paaiškino, kad pats M.Brando negali priimti šio apdovanojimo dėl „to, kaip elgiamasi su Amerikos indėnais kino industrijoje“.

„Scanpix“/AP nuotr./Sacheen Littlefeather
„Scanpix“/AP nuotr./Sacheen Littlefeather

1973 m. apdovanojimai pirmą kartą buvo transliuojami tarptautiniu mastu, tad minutę trukusią aistringą indėnės kalbą stebėjo daugiau kaip 85 milijonai žmonių. Tuo metu salėje buvę žiūrovai tai sutiko su plojimų ir švilpimų deriniu.

Anot „Daily Mail“, vėliau užkulisiuose Mažoji Plunksna perskaitė ir 15 puslapių apimties kalbą, kurią buvo parengęs M.Brando.

Šis drąsus moters žingsnis sulaukė kritikos, girdėjosi švilpimai. Teigiama, kad aktorius Johnas Wayne‘as, kuris tuo metu buvo užkulisiuose, netgi turėjo būti laikomas šešių apsauginių, kad neįpultų į sceną.

Per penkis dešimtmečius nuo šios į istoriją įėjusios ceremonijos Sacheen Littlefeather sako sulaukusi patyčių, diskriminacijos, taip pat ir asmeninių atakų.

O pirmadienį Kino meno ir mokslo akademijos muziejus pagaliau pareiškė, kad rugsėjo mėnesį ketina su 75-erių moterimi susitikti pasikalbėti. Žiniasklaidai išplatintame pranešime paviešintas laiškas, kurį Sacheen Littlefeather birželį išsiuntė Davidas Rubinas, Akademijos prezidentas.

„Scanpix“ nuotr./Sacheen Littlefeather
„Scanpix“ nuotr./Sacheen Littlefeather

„Smurtas, kurį patyrėte dėl šio pasisakymo, buvo nepagrįstas ir netinkamas. Emocinė našta, su kuria jums teko gyventi, ir kaina, kurią turėjote sumokėti savo pačios karjera, yra neišmatuojamos ir nepataisomos.

Drąsa, kurią parodėte, per ilgai buvo nepripažinta. Už tai mes siūlome savo nuoširdų atsiprašymą ir pagarbą“, – teigiama laiške.

„Scanpix“ nuotr./Sacheen Littlefeather
„Scanpix“ nuotr./Sacheen Littlefeather

Sacheen Littlefeather savo ruožtu išleido pranešimą, kuriame patikino, kad jai „sušildo širdį pokyčiai, kurie įvyko per pastaruosius 50 metų“.

„Kalbant apie Akademijos atsiprašymą man, mes, indėnai, esame labai kantrūs žmonės – juk praėjo tik 50 metų! Turime išlaikyti savo humoro jausmą. Tai vienintelis būdas išgyventi“, – rašė moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius