Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakrikštytas princo Williamo ir hercogienės Catherine sūnus Louisas: karalienė šventėje nedalyvavo

Pirmadienio pavakarę Londone pakrikštytas princo Williamo (36 m.) ir Kembridžo hercogienės Catherine (36 m.) sūnus princas Louisas, gimęs lygiai prieš 11 savaičių. Šioje šventėje visuomenė turėjo pirmą progą pamatyti karališkąją porą su visais trimis savo vaikais, jau kaip penkių asmenų šeimą.
Princo Louiso krikštynos
Princo Louiso krikštynos / „Scanpix“/AP nuotr.

15min primena, kad trečiasis karališkosios poros vaikas gimė balandžio 23-iąją, pilnas jo vardas – Louisas Arthuras Charlesas.

Mažojo princo krikštynos vyko Šv. Jokūbo rūmų karališkojoje koplyčioje Londone. Toje pačioje koplyčioje buvo pakrikštytas ir poros pirmagimis princas George'as, kuriam šį mėnesį sueis penkeri. Kovo mėnesį čia krikštą priėmė ir princo Harry žmona Sasekso hercogienė Meghan – prieš vestuves ji privalėjo tapti Anglijos bažnyčios nare.

40 minučių trukusi krikštynų ceremonija, kurią vedė Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby, buvo privati, skirta tik mažam pačių artimiausių karališkosios poros žmonių rateliui. Žiniasklaidos atstovams leista fotografuoti ir filmuoti tik koplyčios prieigas, o į vidų jie nebuvo įleidžiami.

Kiek vėliau karališkoji šeima turėtų išplatinti keletą oficialių nuotraukų iš princo Louiso krikštynų – šventės fotografu parinktas su karališkąja šeima ne kartą dirbęs Mattas Holyoakas. Jis, beje, darė ir oficialius karalienės Elizabeth II ir princo Phillipo portretus, skirtus paminėti jų santuokos septyniasdešimtmečiui.

15min galerijoje – princo Louiso krikštynų akimirkos:

Šeši krikštatėviai

Karališkoji pora ir krikštydami savo jauniausią sūnų laikėsi nuostatos, kad jo krikštatėviais turi tapti ne artimiausios eilės giminaičiai ar kitų Europos karališkųjų šeimų nariai, o artimi draugai. Šitokiu būdu Williamas ir Catherine siekia, kad jų vaikai turėtų artimą ryšį su paprastais žmonėmis ne iš karališkos aplinkos, o jų gyvenimas neapsiribotų vien tik rūmų sienomis.

Tad princo Louiso krikštatėviais taps seni ir laiko patikrinti karališkosios poros draugai Nicholas van Cutsemas, Guy Pelly, Harry Aubrey-Fletcheris, Laura Meade ir Hannah Carter, su Willliamu ir Catherine pažįstami nuo mokyklos ar studijų laikų, bei Catherine pusseserė Lucy Middleton.

Krikštynos – be karalienės

Daugelio nuostabai, princo Louiso krikštynose jo proseneliai karalienė Elizabeth II ir princas Phillipas nedalyvavo, nors tiek George'o, tiek Charlotte krikštynų nepraleido.

„Scanpix“/AP nuotr./Princo Louiso krikštynos
„Scanpix“/AP nuotr./Princo Louiso krikštynos

Pranešama, kad karalienės nedalyvavimas nėra susijęs su kokiomis nors sveikatos bėdomis – apie tai buvo žinoma ir su Kembridžo hercogais sutarta iš anksto. Sprendimas praleisti krikštynas priimtas dėl darbų gausos – šią savaitę karalienė turi daug svarbių susitikimų, kurių praleisti nevalia, tad pirmenybę teko teikti oficialioms pareigoms, o ne šeimos šventei.

Nepaisant to, kad krikštynose princo Louiso proseneliai dalyvauti negalėjo, šią svarbią dieną su juo buvo kiti šeimos nariai: senelis princas Charlesas su žmona Kornvalio hercogiene Camilla, dėdė princas Harry su žmona Sasekso hercogiene Meghan, seneliai iš mamos pusės Carole ir Michaelas Middletonai, teta Pippa Middleton su vyru Jamesu Matthewsu bei dėdė Jamesas Middletonas. Tarp svečių taip pat buvo ir princo Louiso krikštatėvių antrosios pusės.

Sentimentalios tradicijos

Princas Louisas per krikštynas buvo aprengtas tuo pačiu tradiciniu krikšto rūbu, kurį anksčiau vilkėjo jo brolis George'as ir sesuo Charlotte bei kiti karališkoje šeimoje gimę kūdikiai. Šis krikšto drabužis yra kopija to apdaro, kuris 1841 metais buvo pasiūtas vyriausiai karalienės Victorios dukrai.

Originaliuoju krikšto drabužėliu visi karališkosios šeimos kūdikiai buvo rengiami iki pat 2008 metų, o jam susidėvėjus karalienė užsakė pagaminti tikslią jo kopiją, kad būtų tęsiama šeimos tradicija.

„Scanpix“/AP nuotr./Princo Louiso krikštynos
„Scanpix“/AP nuotr./Princo Louiso krikštynos
„Scanpix“/AP nuotr./Princo Louiso krikštynos
„Scanpix“/AP nuotr./Princo Louiso krikštynos

Louiso krikštynoms naudotas ir ypatingas sidabro indas švęstam vandeniui – jį pagaminti užsakė karalienė Victoria ir princas Albertas gimus jų pirmagimei dukrai. Pirmą kartą šis indas panaudotas 1841 metais ir nuo tada jis yra neatsiejama visų karališkų krikštynų dalis.

Princui Louisui pakrikštyti atgabentas ir vanduo iš Jordano upės, esančios Artimuosiuose Rytuose ir minimos Biblijoje – šioje upėje buvo pakrikštytas Jėzus Kristus.

Po krikštynų ceremonijos visi svečiai dalyvaus privačiame priėmime netoliese esančiuose Klarenso rūmuose, oficialioje princo Charleso rezidencijoje. Čia bus tiekiama arbata ir ypatingas tortas, kuris Williamui ir Catherine kelia daug sentimentų, nes tai – dalis jų vestuvinio torto. 2011 metais konditerė Fiona Cairns jų jungtuvėms sukūrė ypatingą aštuonių aukštų tortą, kurį sudarė 17 individualių vaisinių tortų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Per penktas vestuvių metines Švedijos princesė Madeleine pakrikštijo trečią vaiką

TAIP PAT SKAITYKITE: Beata ir Tomas Nicholsonai pakrikštijo sūnų Harį: „Norėjome jaukios šeimos šventės“

TAIP PAT SKAITYKITE: Sofio Gelašvili-Niūniavė su vyru pagal Gruzijos stačiatikių tradicijas pakrikštijo dukrą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius