Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panama Papers: mokesčių slėpimo skandale – ir pasaulio kino garsenybės

Į Panama Papers mokesčių slėpimo skandalą įsivėlusios ir pasaulinio lygio kino žvaigždės – įtariama, kad per Panamoje registruotas įmones pinigus plauti galėjo ir Jackie Chanas bei Bolivudo garsenybės Amitabhas Bachchanas ir Aishwarya Rai.
Jackie Chanas, Aishwarya Rai ir Amitabhas Bachchanas
Jackie Chanas, Aishwarya Rai ir Amitabhas Bachchanas / „Scanpix“ nuotr.

Į Tarptautinio tiriamosios žurnalistikos konsorciumo (ICIJ) ir Vokietijos leidinio „Süddeutsche Zeitung“ rankas pateko daugiau nei 11 milijonų Panamos teisės paslaugų kompanijos „Mossack Fonseca“ disponuojamų dokumentų, kurie atskleidė nuo 1977 metų iki pat dabar vykdomo turto slapstymo mechanizmą.

Jame figūruoja ne tik pasaulio galingieji, tačiau ir pramogų pasaulio žvaigždės, galimai slėpusios mokesčius. Tarp jų yra ne viena Indijos ir Kinijos garsenybė, o ryškiausios iš jų – Holivudo žvaigždė Jackie Chanas (61 m.), Bolivudo pasididžiavimas Amitabhas Bachchanas (73 m.) bei buvusi „Mis Pasaulis“, o dabar aktorė Aishwarya Rai (42 m.).

Pranešama, kad Jackie Chanui priklauso mažiausiai šešios kompanijos, kurias administruoja „Mossack Fonseca“. Vis dėlto bent jau kol kas „nėra jokių įrodymų, kad Jackie Chanas naudojo savo kompanijas nesąžiningiems tikslams“, pažymi ICIJ, atkreipusi dėmesį, kad turėti ofšorinę kompaniją nėra nelegalu.​

Kaip rašo „The Indian Express“, keturios kompanijos, kurių vykdomuoju direktoriumi nurodomas Amitabhas Bachchanas, buvo registruotos mokesčių rojumi vadinamoje Panamoje ir naudojosi minėtos kompanijos „Mossack Fonseca“ paslaugomis. Kiti šių įmonių direktoriai – atstovai įmonių, kurios užsiima korporacinėmis ir finansinėmis paslaugomis. Visų šių kompanijų sekretoriumi paskirta įmonė „Warrant Secretaries Limited“.

TAIP SKAITYKITE: #PanamaPapers failuose – Lionelio Messi ir Michelio Platini pavardės

Aktoriui priklausančių įmonių „Sea Bulk Shipping Company“, „Lady Shipping Ltd“, „Treasure Shipping Ltd“ ir „Tramp Shipping Ltd“ pagrindinė veikla – laivyba, šios kompanijos, kurių įstatiniai kapitalai svyravo nuo 5 tūkst. iki 50 tūkts. JAV dolerių, prekiavo milijonus dolerių kainuojančiais laivais.

Kita į #PanamaPapers akiratį patekusi garsenybė Aishwarya Rai Panamoje 2005-aisiais įsteigė kompaniją „Amic Partners Limited“, kurios direktoriais buvo paskirta ji pati, jos tėvas Kotedadi Ramana Rai Krishna Rai, motina Vrinda Krishna Raj Rai ir brolis Aditya Rai. Pradinis šios įmonės kapitalas – 50 tūkst. JAV dolerių. Keli mėnesiai po įmonės įsteigimo Aishwaryos Rai statusas buvo pakeistas į akcininkės, o vėliau ji, siekiant konfidencialumo, įmonės veikloje susitrumpino savo vardą į A Rai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aishwarya Rai Bachchan
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aishwarya Rai Bachchan

2008-aisiais, praėjus metams po Aishwaryos Rai vestuvių su Abhishekhu Bachchanu, pradėtas įmonės uždarymo procesas. „Mossack Fonseca“ duomenimis, viena įmonės akcija buvo verta 1 JAV dolerio, o visi keturi jos akcininkai turėjo po 12,5 tūkst. akcijų.

Aishwaryos Rai atstovė spaudai Archana Sadanand portalui „The Indian Express“ neigė, kad jos klientė kaip nors susijusi su mokesčių slėpimu ir pinigų plovimu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jackie Chanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jackie Chanas

„Kas yra tas konsorciumas (ICIJ) ir ką jis daro? Ar tai autorizuota organizacija ir iš kur žinoti, kad informacija, kurią ji gavo, yra autentiška? Visa jūsų turima informacija ir visiškai neteisinga ir apgaulinga“, – sakė aktorės atstovė.

Vieni iš geriausiai apmokamų pasaulio aktorių

Jackie Chano ir Amitabho Bachchano pavardės figūruoja ir žurnalo „Forbes“ sudarytame daugiausia pasaulyje uždirbančių aktorių sąraše.

Kinijos superžvaigždė Jackie Chanas, prasimušęs ir Holivude bei pelnęs viso pasaulio žiūrovų simpatijas, sąraše yra antras po Roberto Downey jaunesniojo – per metus aktorius uždirba 50 mln. JAV dolerių.

O štai indų kino veteranas Amitabhas Bachchanas, sukūręs ne vieną vaidmenį ir Holivudo filmuose, šiame sąraše užima septintą vietą (jo metinis uždarbis – 33,5 mln. JAV dolerių) ir lenkia tokias superžvaigždes kaip Johnny Deppas, Leonardo DiCaprio ir Markas Wahlbergas. 73-ejų Amitabhas Bachchanas – vyriausias aktorius šiame sąraše.

Kadras iš filmo/Amitabhas Bachchanas, Tobey Maguire'as ir Leonardo DiCaprio filme „Didysis Getsbis“ (2013 m.)
Kadras iš filmo/Amitabhas Bachchanas, Tobey Maguire'as ir Leonardo DiCaprio filme „Didysis Getsbis“ (2013 m.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius