-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Su gerbėjais filmu atsisveikinanti Tina Turner – apie žymę palikusius skaudžius įvykius ir aplankiusią laimę

Naujame jautriame filme, kuriame pasakojama, kaip Tina Turner susitvarkė su skaudžia praeitimi ir pagaliau rado laimę, legendinė atlikėja atsisveikino ir su savo ištikimais gerbėjais. Dokumentikoje, pavadintoje tiesiog „Tina“, dainininkė žvelgdama į kamerą pirmą kartą kalbėjo skausmo kupinas jaunystės dienas ir vėlesniame amžiuje užklupusią pasaulinė šlovę bei tikrą meilę.
Tina Turner
Tina Turner / Vida Press nuotr. / 15min montažas
Temos: 1 Tina Turner

Dabar 81-erių soul ir roko legenda kasdien kovoja su vis prastėjančia sveikata. Patyrusiai insultą ir įveikusiai vėžį, prieš kelerius metus Tinai Turner atlikta inksto persodinimo operacija. Po šių įvykių garsi moteris filme teigia paskutinį gyvenimo etapą norinti praleisti ramiai, ne viešumoje. Paaiškėjo, kad ją kamuoja ir į potrauminį streso sindromą panašus sutrikimas, atsiradęs dėl pirmo vyro ir muzikos partnerio Ike Turnerio prieš ją keltos rankos.

Prisimindama skaudžius išgyvenimus, Tina Turner sakė: „Tai nebuvo geras gyvenimas. Gėris nenustelbė blogio. Kenčiau smurtą, kito būdo istorijai papasakoti nėra. Tokia realybė. Tokia tiesa. Taip buvo, todėl turiu tai priimti.“

„Turėčiau didžiuotis“

„Kai kurie tikina, kad mano gyvenimas ir pasirodymai, pripažinimas žmones džiugino. Ir taip, turėčiau tuo didžiuotis. Ir didžiuojuosi, – tęsė dainininkė. – Tačiau kada turėčiau liautis? Turiu omeny, kada, kaip lėtai pasitraukti? Tiesiog pranykti?“

Netrukus pasirodysiančioje HBO dokumentikoje įamžintas ir paskutinis Tinos Turner bei jos dabartinio sutuoktinio, su kuriuo moteris teigia radusi laimę, Erwino Bacho susitikimas su gerbėjais – poros kelionė į Brodvėjaus šou „The Tina Turner Story“ premjerą.

„Ji sakė „Į Ameriką vykstu atsisveikinti su savo gerbėjais amerikiečiais ir po to viską baigsiu“. Manau, kad ši dokumentika ir šis šou, tai viskas – pabaiga“, – kalbėjo antras Tinos Turner vyras.

Tiesa, legendinės scenos žvaigždės gyvenimas jau buvo tiek aprašytas (1986 m. autobiografijoje „I, Tina“), tiek įamžintas kine (1993 m. biopiniame filme „What’s Love Got To Do With It?“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Angela Bassett). Tik pati apie jį kalbėti prieš kamerą dainininkė taip iki šiol ir nesiryžo. Filmuoti šią dokumentiką Tinai buvo nelengva – sukilo daug skausmingų prisiminimų, tačiau jai buvo svarbu tai padaryti. Tai – lyg atsisveikinimo dovana jos didžiulei po visą pasaulį išsibarsčiusiai gerbėjų kariaunai.

Kaip rašo Nypost.com, Tina Turner praskleidė karjeros, kurios metu pardavė daugiau nei 100 mln. įrašų, o pike 9-ame dešimtmetyje išparduodavo arenas, užuolaidą.

Tinos mama jos nemėgo

Tina Turner, kurios tikrasis vardas Anna Mae Bullock, vaikystės džiaugsmo nepatyrė. Skurdžioje šeimoje gyvenusi mergaitė dirbdavo Tenesio valstijos medvilnės laukuose. Prieš jos motiną Zelmą ranką keldavo Tinos tėtis Floydas Bullockas, vėliau abu jie dukros atsisakė. Net tada, kai Tinai išgarsėjus ji atnaujino santykius su motina, šilumos ir meilės Zelma neparodė.

„Mama nebuvo gera. Man tapus žvaigžde, žinoma, ji džiaugėsi, nes nupirkau jai namą. Dėl jos padariau daug dalykų, ji juk mano mama. Stengiausi, kad jai būtų patogu, nes ji neturėjo vyro, buvo viena, tačiau ji manęs vis tiek nemėgo“, – dokumentikoje pasakojo Tina Turner.

Net tada, kai dainininkė tapo žinoma visame pasaulyje, jos motina netikėjo, kad į išparduotus koncertus žmonės renkasi dėl jos dukters. Tina Turner džiaugėsi galėdama parodyti jai, ką uždirbo. „Turėjau namą, automobilį, o ji sakė „Ne, netikiu. Esi mano dukra, tai ne tavo“. Ji nenorėjo manęs, nenorėjo būti šalia manęs, nors mano sėkmės ji troško. Nepaisant to elgiausi, lyg ji mane mylėtų“, – prisiminimais dalijosi atlikėja.

Vida Press nuotr./Tina Turner su vyru Erwinu Bachu
Vida Press nuotr./Tina Turner su vyru Erwinu Bachu

Ši žiauraus elgesio ir smurto kupina vaikystė galbūt paaiškina tai, kodėl Tina Turner iš pradžių taikėsi su psichologinėmis ir fizinėmis kančiomis po pirmųjų vestuvių 1962 m.

Ištekėjus už Ike Turnerio Anna Mae Bullock tapo Tina Turner - populiaraus soulo dueto dalimi. Šis naujas vardas dainininkei buvo toks svarbus, kad 1976 m. pradėjus skyrybų procesą ji teisme prašė tik leidimo jį pasilikti ir naudoti.

„Tai lyg prakeiksmas“

Ryžtis nutraukti santuoką garsiai moteriai buvo sunku dar ir dėl to, kad pora augino sūnų Ronnie, iš ankstesnių santykių turėjo dar vieną vaiką. Be to, Tina Turner įsivaikino ir kitas dvi buvusio vyro atžalas.

Erwinas Bachas atskleidė, kad moterį vis dar persekioja tų tamsių dienų košmarai ir ji kenčia nuo į potrauminį streso sindromą panašaus sutrikimo, dažniausiai diagnozuojamo karo veteranams. „Nelengva turėti šiuos prisiminimus, o vėliau bandyti juos pamiršti“, – sakė vyras.

„Ta scena sugrįžta. Ją sapnuoia. Matai tikrą vaizdą, tai lyg prakeiksmas“, – patirtį apibūdino Tina Turner, pirmą kartą nuo buvusio sutuoktinio pasprukti bandžiusi perdozuodama migdomųjų 1968 m., rašo Nypost.com.

Tačiau geriausiai traumas gydo atleidimas. Dainininkė tikina išsilaisvinusi nuo Ike Turnerio, 2007 m. mirusio perdozavus narkotikų.

„Pasakysiu, kad ilgą laiką Ike nekenčiau. Tačiau po to, jam mirus, supratau, kad jis buvo ligonis. Pradžioje jis man padėjo ir buvo geras. Daug apie tai galvojau. Gal ir gerai, kad jį sutikau, nežinau.

Skaudu prisiminti tuos laikus, tačiau tam tikru metu užvaldo atleidimas, kas reiškia, kad nebereikia laikytis to įsikibus. Paleidau, nes mane tai tik skaudino. Neatleisdami kankinamės, nes vėl ir vėl apie tai galvojame. Kodėl?“ – tęsė ji.

9-ame dešimtmetyje Tina Turner į sceną sugrįžo kaip solo atlikėja, o išleidusi albumus „Private Dancer“ ir „Break Every Rule“ ji tapo pasauline muzikos ikona. Sužibėjo ji ir kine, drauge su Melo Gibsonu nusifilmavusi 1985 m. veiksmo filme „Pašėlęs Maksas. Griaustinio karalystė“.

Vida Press nuotr./Tina Turner filme „Pašėlęs Maksas. Griaustinio karalystė“
Vida Press nuotr./Tina Turner filme „Pašėlęs Maksas. Griaustinio karalystė“

Jos karjera įvertinta tuzinu „Grammy“ apdovanojimų, žvaigžde Holivudo Šlovės alėjoje. Be to, ji tapo pirmąja juodaode atlikėja ir pirmąja moterimi, pozavusia „Rolling Stone“ žurnalo viršeliui.

Tačiau moteriai vis tiek kažko trūko. Pačiame šlovės pike 1986 m. ji jautėsi labai vieniša.

„Mano širdis suspurdėjo“

Viskas pasikeitė Tinai viešint Europoje, kur sutiko vokiečių įrašų prodiuserį Erwiną Bachą. Jai tada buvo 46-eri, jam – 30-imt, tačiau tai nesutrukdė įsiplieksti meilei iš pirmo žvilgsnio. Tiesa, pora susituokė tik 2013 m.

„Jis buvo toks žavus. Mano širdis suspurdėjo. Tai reiškė, kad sutikau sau skirtą sielą. Sužinojęs, kad jis man patinka, jis atskrido į Ameriką. Buvome Nešvilyje, kuomet jam pasakiau „Kai būsi Los Andžele, noriu su tavimi pasimylėti“. Maniau, kad galiu taip kalbėti, nes esu laisva moteris. Neturėjau vaikino, o jis man patiko. Nieko tame nebuvo blogo, bet jis į mane pažiūrėjo lyg negalėtų patikėti, ką išgirdo, – pasakojo dainininkė. – Jis buvo kitoks, ramus, atsipalaidavęs, nepretenzingas. Taip prasidėjo mudviejų santykiai.“

Meilei vis stiprėjant, savo muzikinę karjera Tina nusprendė pristabdyti. Paskutinį albumą ji įrašė 1999 m., būdama 59-erių, o paskutinį pasirodymą scenoje atliko 2009 m. Pernai, būdama 80-ies, ji trumpam sugrįžo į įrašų studija su prodiuseriu Kygo įrašyti naują 1984 m. šokių hito „What’s Love Got To Do With It“ vesiją.

Ją išgirsti galite čia:

VIDEO: Kygo, Tina Turner - What's Love Got to Do with It

„Jis visada liks mano mažyliu“

Šiandien Tina Turner didžiąją laiko dalį leidžia su Erwinu Bachu Šveicarijoje. Deja, JAV iškeitusi į Europą skaudžių išgyvenimų moteris neišvengė. 2018 m. Los Andžele ranką prieš save pakėlė jos sūnus Craigas.

„Tai liūdniausia mano kaip mamos akimirka. Jis buvo 59-erių, kai tragiškai mirė, bet vis visada liks mano mažyliu“, – sakė ji sūnaus pelenus išbarsčiusi Kalifornijos pakrantėje.

Suprastėjo ir Tinos Turner sveikata. Po paskutinės ligos jai atlikta inksto persodinimo operacija, organo donoru tapus vyrui Erwinui. Ši procedūra tokio amžiaus porai buvo itin rizikinga, tačiau neišvengiama, žinant, kaip stipriai jiedu vienas kitą myli.

Nypost.com rašo, kad prieš operaciją Tina buvo tokia nusilpusi, jog svarstė apie mirtį kitiems padedant – taip vadinamą mirties sukėlimą aukos prašymu (orig. assisted suicide). Šveicarijoje, kurios pilietybę turi atlikėja, tai teisėta.

Mintimis apie tai ji prieš trejus metus pasidalijo knygoje: „Ne tokį gyvenimą turėjau mintyse, bet mano kūno toksinai jau buvo užvaldę. Negalėjau valgyti. Gyvavau, bet ne gyvenau. Pradėjau galvoti apie mirtį. Jei mano inkstai atsisakė, ir man atėjo metas mirti, galėjau tai priimti.“

Dokumentikoje trumpai parodomi ir naujieji poros namai ant Ciuricho ežero kranto. Jaukiais baldais apstatyti, gėlių ir mielų niekučių pilnas būstas nė neprimena tų, kuriuose užaugo Tina Turner arba gyveno jau išgarsėjusi. Tik ant sienos sukabinti auksiniai diskai ir apdovanojimais apdėliotos lentynos primena, kad ji – žvaigždė, ir nesvarbu ar vis dar užsiima muzikine veikla, ar šį gyvenimą iškeitė į ramią kasdienybę su mylimu žmogumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius