Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dieną – policininkas, vakare – konditeris: Kauno pareigūnas nėrė į „raw“ tortų verslą

Dažnam vyrui, jei jis ne šefas, konditerija – didžiausias siaubas, galintis ištikti virtuvėje. Jei kiaušinienę išsikepti sugeba kone kiekvienas, tai vargams su miltais ryžtasi retas. O štai 36-erių metų kaunietis Andrius Bubulis vienas savo rankomis ėmė kurti dailius ir, svarbiausia, sveikus neapdorotus („raw“) tortus. Dar labiau stebina tai, kad jis – Kauno apskrities policijos pareigūnas.
Kauno policijos pareigūnas gamina sveikuoliškus tortus
Kauno policijos pareigūnas gamina sveikuoliškus tortus / 15min.lt koliažas

„Pristatau naujos kartos sveikus tortus į namus. Su uniforma“, – pozuodamas 15min fotografui Kauno soboro fone, pajuokauja pašnekovas.

Jis – Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos Administracinės veiklos skyriaus viršininkas, tarnybai atsidavęs jau 15 metų. Sportiškumu mokykloje išsiskyręs Andrius kurį laiką net lankė A.Sabonio krepšinio mokyklą – yra tapęs Lietuvos čempionu. Išskirdama šį jo bruožą, kūno kultūros mokytoja ir pasiūlė jaunam vaikinui ateitį susieti su policija. Pasiūlymas įstrigo ir galiausiai virto kūnu.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andrius Bubulis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andrius Bubulis

Atsisakė mėsos

Kiek save pamena, Andrius visad mėgo sukiotis virtuvėje, maisto gamyba traukte traukdavo, būdavo nuolatinis močiutės patiekalų testuotojas. Ilgainiui ėmė kepti savo šeimai duoną, eksperimentuoti su, rodos, nesuderinamais produktais.

„Nevartoju alkoholio, neberūkau. Nuo pernai metų sausio nebevalgau mėsos. Atsisakiau ir pieno produktų. Toks sprendimas išsivystė pamažu. Iš pradžių atsisakiau kiaulienos, vėliau vištienos, galiausiai – jautienos. Supratau, kad man jos nereikia. Perskaičiau straipsnių, pažiūrėjau keletą dokumentinių filmų apie mėsos pramonę, kuri kenksmingesnė už naftos pramonę, ir natūraliai nebesinorėjo valgyti. Atsisakiau dėl sveikatos. Geriau jaučiuosi. Jei į mašiną, keisdami tepalus, pilame juos brangiausius ir geriausius, kodėl save taip teršiame iš vidaus?

Parduotuvėje dabar užtenka vieno – vaisių ir daržovių skyriaus. Šalia prigriebiu kitų „gyvų“ produktų – pvz., riešutų. Per pusmetį numečiau apie 30 kg. O iki tol valgiau viską. Būdavo, kad jei mėsos negaunu, susinervinu. Tiesa, kartais vis dar suvalgau žuvies. Nes labai skanu“, – apie tai, kaip neseniai pakeitė savo gyvenimą, papasakojo A.Bubulis.

Jo šaldytuve kasdien rastume citriną, nes rytą šis pareigūnas pradeda stikline ja pagardintu vandeniu. Andrius savo veganiškų sveikos mitybos įpročių aplinkiniams neperša. Tačiau pastebėjo, kad atsirado artimųjų, kurie iš raciono ėmė ir taip pat išbraukė ar bent jau bando išbraukti mėsą.

Ėmė gaminti tortus

Tortų gamybos Andrius ėmėsi prieš pusmetį.

„Net nežinau, kodėl į konditeriją patraukė. Lapkritį teko paragauti veganiškų tortų. Pradėjau domėtis jų gamyba. Vieną padariau, kitą. Nunešiau į darbą – bingo. Kolegoms labai patiko. Keisčiausia, kad pats niekad nebuvau saldumynų mėgėjas. Vaikystėje jaunesnis brolis vogdavo iš manęs saldainius, nes manieji numesti vis kur gulėdavo. Negaliu įvardyti net savo favorito. Tik labai nemėgau „Kregždutės“ ir cukruotų želės saldainių“, – šyptelėjo jis ir atskleidė, kad keisčiausia, ką yra gyvenime ragavęs – džiovinti tarakonai.

Prisiklausęs kolegų pagyrų, jis pajuokavo, kad ims ir atidarys savų tortų parduotuvėlę. Juokas netrukus virto realybe. Šių metų sausio pabaigoje Andrius įsteigė įmonę ir tapo „AndRaw“ prekės ženklo savininku. Netrukus jis išsinuomojo ir savomis rankomis įsirengė tinkamas gamybai bei prekybai patalpas ir paniro į konditerijos verslą. Kai kuriuos įrenginius paskolino pažįstami, vienas po kito ėmė iš to paties pažįstamų rato rastis patikimi ingredientų tiekėjai.

Gintare Vainyte photography nuotr./Veganiškus tortus gaminančio Kauno pareigūno kūriniai
Gintare Vainyte photography nuotr./Veganiškus tortus gaminančio Kauno pareigūno kūriniai

Tad dienomis Andrius dirba policijos pareigūnu, o po darbo lekia savo rankomis gaminti veganiškų tortų, kurių sudėtyje nėra jokių gyvūninės kilmės produktų.

Pernakt – 9 tortai

Šiuo metu pasiūloje – šešių skonių gardėsiai. Štai kavos tortui pagaminti naudojamos net pačios kavos pupelės. Sukūrė pašnekovas ir sveiką „Nutella“ versiją. Ateityje žada pasiūlyti sveikų šokoladų.

„Kokį didžiausią kiekį tortų per dieną teko pagaminti? Kartą grįžau po 17 val. iš darbo ir gaminau iki ankstaus ryto. Gal devynis juos suruošiau. Produktų paruošimas – pvz., riešutų, kurie sudaro pagrindą, mirkymas, trunka pernakt. Pats ingredientų, kurių viename gaminyje – daugiau nei 10, „sulipdymas“ užtrunka apie pusvalandį. Dar puošyba. Viską darau pats.

Pamenu, kai viena draugė savame vakarėlyje išdavė, kad šie tortai policijos pareigūno pagaminti. Visi nuščiuvo. Arba kaip klientų mamos negali patikėti, kad juose nėra miltų ir kiaušinių. Kuo juos pakeičiu? Kakavos sviestu, kokosų aliejumi ar kremu, o miltus atstoja smulkinti riešutai. Vietoj cukraus naudoju medų, agavų ar klevų sirupą, stevia“, – teigė Andrius, kurio tortais jau ėmė prekiauti kelios Kauno ir Marijampolės kavinukės.

Gintare Vainyte photography nuotr./Veganiškus tortus gaminančio Kauno pareigūno kūriniai
Gintare Vainyte photography nuotr./Veganiškus tortus gaminančio Kauno pareigūno kūriniai

Paklaustas, ar pačiam nesinorėjo atidaryti savos maitinimo įstaigos, pašnekovas patikino, kad šiuos planus paliko ateičiai. O ar sveika tikrai visuomet yra brangu?

„Jei pats gaminiesi ir dar augini produktus – tikrai ne. Ir „McDonald's“ brangus, žiūrint į tai, ką jis parduoda“, – atsakė Andrius, dažnai „kankinantis“ draugus „skaniomis“ savo eksperimentinių kūrinių nuotraukomis.

Kadaise dirbo picerijoje

Tortai, nors ir sveikuoliški, bet itin sotūs. Jų pagrindą sudaro įvairūs riešutai, uogos, vaisiai. Paklaustas, kokių įsimintinų įvertinimų jau girdėjo, Andrius perteikė gardėsius įamžinusios fotografės komplimentą: „Pasijutau, kaip prie Švento Petro vartų.“ O kaip dėl kritikos?

„Vienas užsiminė, kad saldumo trūko. Jis jį taip mėgsta, kad vieną cukrų galėtų valgyti“, – šyptelėjo pašnekovas, pripažinęs, kad dažnai jo pagaminti tortai atstoja įprastą atvirutę šalia dovanos.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andrius Bubulis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andrius Bubulis

Ar nebus taip, kad laikui bėgant konditerija ims groti pirmuoju smuiku ir policijos pareigūno pareigos ims maišyti verslui? Atsakydamas į šį klausimą, teisės mokslus baigęs Andrius atskleidė sau davęs metus: „Žiūrėsim, kas išeis iš šio projekto. Dabar visa tai – minusas.“

Tiesa, prieš tortus būta ir kitokių gardėsių – kurį laiką A.Bubulis vaišino draugus pusryčiams skirta granola. Kadaise jis yra dirbęs ir keliose picerijose, tad artimieji neretai prašo iškepti sveikesnę picą.

Paprašytas pateikti vyrams, kurie nesisuka virtuvėje, bet norėtų nustebinti savo mylimąją, lengvai pagaminamo skanėsto receptą, Andrius pasiūlė paprasčiausius kukurūzų dribsnius sumaišyti su kondensuotu pienu, džiovintomis spanguolėmis ar kitais pagardais, pvz., riešutais. Belieka trumpam pakaitinti orkaitėje ir sausainiukai paruošti.

Andriaus Bubulio nuotr./Sausainiukai su kukurūzų dribsniais
Andriaus Bubulio nuotr./Sausainiukai su kukurūzų dribsniais

„Vasarą gaminau batonėlius. Naudojau avižinius arba 5 grūdų dribsnius, kuriuos orkaitėje trumpai pakepindavau 180 laipsnių temperatūroje, pridėdavau po saują smulkintų sezamo bei moliūgų sėklų, saulėgrąžų, džiovintų spanguolių, kokosų drožlių, apie 100 gramų tirpinto kokosų aliejaus arba kakavos sviesto, apie 6–8 kupinus šaukštus medaus. Sudrebi viską į dubenį, išmaišai, supresuoji gerai kokioje sviestiniu popieriumi išklotoje kepimo formoje, galima ant viršaus užlieti šokolado, ir dedi į šaldytuvą. Po kelių valandų ištrauki ir supjaustai į batonėlius. Nereikia nei kepti, nei virti, nei su miltais terštis“, – šyptelėjo Andrius.

Andriaus Bubulio veganiškų ledų receptas

Reikės:

  • 3 bananų,
  • Pusės stiklinės kokosų kremo,
  • Pusės stiklinės nesūdytų (nebūtinai) žemės riešutų sviesto,
  • 3 šaukštų klevų (ar agavų) sirupo,
  • Šaukštelio vanilės.

Paruošimas:

Bananus reikia užšaldyti. Užšaldytus maisto smulkintuvu susmulkinti. Sudėti kitus ingredientus ir dar kartą viską susmulkinti iki vientisos masės. Gautą masę sudėti į norimą indą ir šaldyti šaldiklyje apie 4 valandas. Prieš patiekiant valgymui ištraukti ir palaikyti kambario temperatūroje apie 5–15 min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius