Dabar populiaru
Publikuota: 2017 birželio 15d. 18:10

Laiko stoka – ne kliūtis maitintis sveikai

Blynas
„52 kartai” nuotr. / Blynas

Nors sveikos mitybos principai atrodo sunkiai integruojami kasdienybėje, nes dažniau pasirenkame greitą ir sunkų maistą pasiteisindami laiko trūkumu, akivaizdu – šiuolaikiniai kavinių ir restoranų įstaigų vadovai prisitaiko prie šiandieninio žmogaus poreikių, ne tik laiko, bet ir pačių produktų kokybės atžvilgiu.

Teikdami dėmesį mažesniems mėsos, vaisių ar daržovių kiekiams, kurių gausu čia pat, Lietuvoje, bei atrasdami greitą maistą naujuose, sveikos mitybos rėmuose, nepalieka kitos išeities, kaip tik gyventi sveikiau taupant savo paties laiką.

Svarbiausia – šviežia ir maistinga

„52 kartai” nuotr./Edgaras Rutkauskas
„52 kartai” nuotr./Edgaras Rutkauskas

Vieno iš geriausių restoranų Kaune „DIA“ virtuvės šefas Edgaras Rutkauskas teigia, kad gaminant bet kokius patiekalus, neabejotinai svarbu šviežumas ir maistingųjų savybių išsaugojimas. Ne veltui šiame restorane kasdien kepama duona, verdama šviežia mėsa ar žuvis sultiniams. Ir tai ne viskas, į ką orientuojasi šis restoranas: restoranas „DIA“ ugdo ir socialinę atsakomybę, prisidėdamas prieChangeMakers‘ON“ stovyklos dalyvių ir kūrėjų sveikos mitybos užtikrinimo. „Mums svarbu prisidėti prie jaunų kūrėjų tobulėjimo tuo, kuo tik galime. Dėl tos pačios priežasties ir savo restorane nuolat priimame praktikantus, nes norime, kad jauni žmonės dirbtų, augtų ir tobulėtų“, – sako restorano vadovė Vaiva Gumbienė.

Tačiau kaip pavyksta įgyvendinti tokius šviežumo standartus?

„Be to, kad šviežią mėsą bei jūros gėrybes vežamės tiesiai iš Berlyno terminalo, kur iš viso pasaulio suskraidinami šviežiausi produktai, bendradarbiaujame ir su smulkiais Lietuvos ūkiais. Taip ne tik juos palaikome, bet ir turime galimybę greitai gauti produktus tiesiai „iš lysvės“. Tokie ūkiai augina mažesnius derlius, tačiau skiria jiems išskirtinę priežiūrą. O mes savo ruožtu galime išsaugoti ne tik skonines savybes, bet ir ryškesnes spalvas. Dėl šių priežasčių savo gaminiuose nenaudojame jokios šaldytos produkcijos“, – sako E.Rutkauskas.

„52 kartai” nuotr./Virtuvė
„52 kartai” nuotr./Virtuvė

Tiems, kurie nori išsaugoti daržovių maistingumą ir spalvą namuose, restorano „DIA“ virtuvės šefas rekomenduoja savo paties patikrintą metodą – daržovių „blančiravimą“. Norint tai padaryti, pirmiausia daržoves reikia sudėti į verdantį vandenį, palaikius jame keltą sekundžių, perkelti į ledinį vandenį. Paprastas būdas, kurį kiekvienas gali išbandyti ir savo virtuvėje. Kai atrodo, kad sveika gyvensena – tarsi aukštasis mokslas ir restoranuose žavimės gardžiais patiekalais, pasirodo, kad tai iš tiesų nėra taip sudėtinga. Tereikia ieškoti ir atrasti tokius produktus, kokie yra tinkamiausi. Jeigu nėra galimybės to daryti pačiam, kodėl nepasinaudoti profesionalų sukauptomis žiniomis?

Ar greitas maistas gali būti sveikas?

Mūsų šeima jau seniai nevartoja kviečių produktų

Kai kalbama apie tikrai sveiką mitybą, svarbu ne tik produktų maistingumas. Mityba turi būti gausi ir, be jokios abejonės – įvairi. Taip ne tik papildysime savo organizmą visomis reikalingomis medžiagomis, bet ir patys pasimėgausime ragaudami naujus patiekalus. Įvairios kavinės, restoranai ir užkandinės suteikia galimybę rinktis iš gausybės skirtingų šalių virtuvių. Todėl mitybos paįvairinimas nėra sunkiai įgyvendinama misija. Tereikia pasidomėti, kas konkrečiai atitinka kiekvieno individualius mitybos principus. „Mūsų šeima jau seniai nevartoja kviečių produktų“ – sako restorano „Awokado Noodle Bar“ vadovas Rolandas Vaškevičius, kuris su azijietiška virtuve taip pat supažindins ir „ChangeMakers‘ON“ stovyklos dalyvius. Šis restoranas sujungia du skirtingus konceptus į vieną ir patvirtina: greitas maistas gali būti sveikas.

R.Vaškevičius atskleidžia, kuo išskirtinė būtent azijietiška virtuvė: „iš esmės azijietiška virtuvė yra visiškai tinkama sveiką gyvenimo būdą vedantiems žmonėms, nes joje praktiškai nėra kviečių, taigi tinka ir tiems, kurie netoleruoja gluteno.“

„52 kartai” nuotr./Virtuvė
„52 kartai” nuotr./Virtuvė

Sukantiems galvą, kuo pakeisti tradicinius makaronus, suteikiama galimybė valgyti makaronus, kurie pagaminti iš ryžių miltų. „Dažniausiai bent pusę porcijos užima daržovės. Paprastai jos būna bent šešių rūšių. O pagrindinis išskirtinumas – pačiame maisto gaminime. Wok‘ai – didelėje azijietiškoje keptuvėje pagaminami patiekalai, o kaitinami jie net ant 300 laipsnių karščio, tačiau taip kaitriai laikomi yra trumpą laiką. Tokiu būdu pilnai išsaugomas natūralus jų skonis, maistingumas, spalva“, – virtuvės subtilybėmis dalinasi restorano vadovas.

Sveika mityba nereikalauja didelių pastangų

Mes turime galimybę rasti daug informacijos apie sveikos mitybos principus ir ji neretai sudaro klaidingą įspūdį, kad tai per daug sudėtinga, jei negali kiekvieną dieną skirti laiko maisto produktų analizei ir derinimui. Tačiau besikeičiant mūsų gyvenimo būdui, keičiasi ir viešojo maitinimo įstaigų teikiamos paslaugos – jos vis palankesnės sveikesniam gyvenimui.

Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Kariuomenės pirkimai šiemet: kainos pamažėjo, bet parduotuvėje galima rasti pigiau

Aktualu

D.Trumpas vėl pasisakė apie Rusijos kišimąsi į rinkimus: sumaišties dar daugiau

Aktualu

15min studijoje Linas Slušnys ir Kristina Mišinienė – apie seksualinius nusikaltimus

Verslas

Dėl užteršto vandens Marijampolėje atsistatydino „Sūduvos vandenų“ direktorius

Aktualu

Vytautas Plečkaitis: D.Trumpas pažemino ne tik save, bet ir savo valstybę

Vardai

Gatvėje smurtavusiai bokso čempionei K.Kazarian – teismo smūgiai: apribota laisvė, priteista žala

Vardai

Ketvirtadienį 15min studijoje – Beata Tiškevič ir Saulius Baradinskas apie 55 km žygį Islandijoje

Paskutiniai Graikijoje varpus gaminantys meistrai siekia išlaikyti garbingą tradiciją

24sek

„Houston Rockets“ perka Kauno „Žalgirio“ aukštaūgį

Aktualu

„Misijos Sibiras“ dalyviai: be politinių kalinių ryžto nebūtų ir mūsų

Aktualu

Tikrieji naujo judėjimo „Lietuvos liberalai“ iniciatoriai slepiasi po gražuolės kauke

Aktualu

Neringos Venckienės ekstradicijos teismas gali užsitęsti iki lapkričio

Vardai

Meghan Markle tėvas melavo apie širdies operaciją siekdamas gailesčio: „Jis viską išsigalvojo“

Vardai

35-ąjį gimtadienį švenčianti Mia jaučiasi lyg 25-erių: „Turiu didelį planą-chuliganą“

Gazas

Nauja tvarka: kada po vairavimo egzamino „klevo lapai“ gali legaliai išriedėti į gatves

Vardai

Modelis Katie Price apgavo juvelyrę Elvyrą Monginienę: pasisavino kūrėjos papuošalus ir pinigus

Pasaulis kišenėje

Vienas gražiausių gamtos kampelių Europoje, kur net naktį prireiks akinių nuo saulės

Aktualu

Priekabiavęs vyras vienu metu dirbo ir teisme, ir universitete, vadovai bėdų nematė

Pasaulis kišenėje

11 faktų, kurių nežinojote apie Vatikaną

Gyvenimas

Riebalai kaupiasi ant klubų ir šlaunų? 9 būdai sumažinti apimtis

Naujienos

Verslas

Palangos kantrybė trūko – apribojo naktinę alkoholio prekybą „Laukinių vakarų salūne“

Vardai

15min studijoje – Beata Tiškevič ir Saulius Baradinskas apie 55 km žygį Islandijoje

Verslas

Kariuomenės pirkimai šiemet: kainos pamažėjo, bet parduotuvėje galima rasti pigiau

Aktualu

Britų policija nustatė asmenis, įtariamus Skripalių apnuodijimu „Novičiok“

Vardai

Policija prašo pagalbos: į tėvynę grįžusi prapuolė buvusi „Olialia“ gražuolė Sandra Grafinina

Verslas

Dėl užteršto vandens Marijampolėje atsistatydino „Sūduvos vandenų“ direktorius

Aktualu

D.Trumpas vėl pasisakė apie Rusijos kišimąsi į rinkimus: sumaišties dar daugiau

Paskutiniai Graikijoje varpus gaminantys meistrai siekia išlaikyti garbingą tradiciją

Aktualu

Kristina Mišinienė: „Fotografas liečia, masturbuoja, o mergaitėms atrodo, kad tai – normalu, tik reikia pakentėti“

Vardai

Gatvėje smurtavusiai bokso čempionei K.Kazarian – teismo smūgiai: apribota laisvė, priteista žala

Aktualu

Vytautas Plečkaitis: D.Trumpas pažemino ne tik save, bet ir savo valstybę

Aktualu

Tikrieji naujo judėjimo „Lietuvos liberalai“ iniciatoriai slepiasi po gražuolės kauke

Vardai

Meghan Markle tėvas melavo apie širdies operaciją siekdamas gailesčio: „Jis viską išsigalvojo“

Vardai

Internetą juokina persigandusios Melanios Trump veidas po pasisveikinimo su Putinu: žiūrėkite video

Aktualu

„Misijos Sibiras“ dalyviai: be politinių kalinių ryžto nebūtų ir mūsų

Vardai

35-ąjį gimtadienį švenčianti Mia jaučiasi lyg 25-erių: „Turiu didelį planą-chuliganą“

Gazas

Nauja tvarka: kada po vairavimo egzamino „klevo lapai“ gali legaliai išriedėti į gatves

Gazas

Dakaro trasos kontūrus pamatęs A.Juknevičius: labiausiai neramina trukmė

Sportas

D.Šemberas: „Lietuvos klubui patekti į Čempionų lygos grupių etapą – nerealu“

Verslas

Detaliai ir aiškiai: plėtrą planuojantis Klaipėdos uostas kviečia susipažinti su svarbiausiu dokumentu

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Išmanus kaimas

Festivalis „Galapagai”

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką