-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje: 19 vieta – dar vienas puikus pasirinkimas Palangoje „Onorė“

Stabiliai auganti maisto kultūra Lietuvoje, vis dažniau pastebimas restoranų individualumas ir kylanti kokybė šiemet jau antrus metus iš eilės Gero maisto akademiją paskatino sudaryti 30 geriausių šalies restoranų sąrašą. Nuo birželio 2-osios kasdien (išskyrus sekmadienį) portale 15min atskleidžiamas geriausių restoranų 2017 m. reitingas, o birželio 29-ąją specialiame renginyje paaiškės penki aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.
Restoranas „Onorė“
Restoranas „Onorė“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“ – prekės ženklas, kuris vis labiau gilinasi į maisto ir gėrimų derinimo kultūrą ir nebijo eksperimentuoti.

Į „30 geriausių restoranų“ projektą panašūs vertinimai vyksta ir pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 maisto industrijos profesionalų.

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.

Taigi susumavus Gero maisto akademijos narių balsus tarp geriausių šalies restoranų 19 vietoje atsidūrė dar vienas puikiai įvertintas restoranas Palangoje „Onorė“.

  • Šefas Bernardas Anužis
  • Vadovas Ingryda ir Ignas Grušniai
  • Virtuvės tipas šiuolaikinė europietiška
  • Darbo laikas VII–IV 12:00–22:00, V–VI 12:00–23:00 (vasaros darbo laikas)
  • Adresas M. Valančiaus g. 1, Palanga
  • Atidarymo metai 2015 m.

Džiugu, kad ne vienas ir netgi ne du restoranai Palangoje paneigia mitus, kad ten nėra aukšto lygio maitinimo įstaigų. Paraleliai kai kuriems poilsiautojams atgrasiai Basanavičiaus gatvei palei kanalą vingiuoja promenada. Čia eina pasivaikščioti visai kitokia publika nei žymiausia Palangos gatve. Būtent viename iš šios promenados vingių prieš dvejus metus „Amberton Green“ viešbutyje duris atvėrė restoranas „Onorė“. Jis dar kartą sėkmingai paneigė pasaulyje jau seniai paneigtą mitą, kad viešbutyje įsikūręs restoranas nebūtinai turi būti brangus, nuobodus ir uždaras.

IDĖJA. Sena Ingrydos svajonė suktis savo restorane išsipildė. Moteris daugybę metų dirbo viešbučių versle. Ji netgi buvo vienos stambios viešbučių valdymo įmonės bendrasavininke. Tačiau gimus dukrai moteris išdrįso imtis nuosavo verslo ir nusprendė įgyvendinti seniai puoselėtą svajonę, kuri išsirutuliojo į „Onorė“ Palangoje!

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Onorė“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Onorė“

PRADŽIA. Restorano šeimininkai, sutuoktiniai Ingryda ir Ignas, yra vilniečiai. Tačiau dėl svajonės jiedu paliko sostinę (Ingrydos vyras, beje, dėl to paliko logistikos verslą) ir persikraustė į Palangą, kur gavo gerą galimybę viešbučio patalpose atidaryti restoraną. Pirmuosius pamatus po kojomis jiems sudėjo Vilniuje kaimynystėje tuo metu gyvenęs žinomas virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas. Jis juos drąsino, davė daug svarbių patarimų, tiesiogiai prisidėjo prie meniu kūrimo, starto ir konsultavo iki šios vasaros.

ŠEFAS. Bernardas yra bene jauniausias projekto „30 geriausių restoranų“ šefas šių metų reitinge, tačiau jau pakankamai patyręs ir itin imlus. Virtuvėje jis pradėjo dirbti būdamas 16 m., ragavo su kulinarija susijusių darbų Ispanijoje ir ten susižavėjo šefo profesija, o dirbdamas Vilniuje visiškai įniko į šią sferą. Netrukus iškeliavo stažuotis į Didžiąją Britaniją, kol galiausiai grįžo į gimtąją Palangą. Pernai Bernardas užėmė antrąją vietą Lietuvos jaunųjų virėjų čempionate ir tik per plauką atsiliko nuo laimėtojo. Sunku patikėti, kad šiuo metu Bernardui tik 25 m. Beje, dažnai jis pats lankytojams atneša patiekalą arba ateina į salę pabendrauti su klientais. Taip pat visuomet ten sukasi ir šeimininkai Ingryda bei Ignas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Bernardas Anužis
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Bernardas Anužis

VALGIARAŠTIS. D.Praspaliauskas padėjo Bernardui sukurti restorano meniu, dabar jaunasis šefas jį kuria pats. Valgiaraštis čia keičiasi keturis kartus per metus išvien su metų laikais.

VAKARIENĖ. Šio restorano valgiaraštis ypač džiugina žuvies mėgėjus, vegetarus ir netgi veganus. Šios vasaros valgiaraštyje yra labai daug daržovių, uogų, kruopų, taip pat žuvies ir jūros gėrybių. Žinoma, mėsos mėgėjai čia irgi turi kelis solidžius pasirinkimus. Sausai nuo 1 iki 2 mėnesių brandinamos jautienos didkepsnis yra vienas jų.

Beje, čia nerasite daug prabangių ingredientų. Priešingai – iš paprastų produktų „Onorė“ kuriami nepaprasti patiekalai, kurių Palangoje turbūt niekur kitur ir nerasite. Šios vasaros meniu akcentai sudėlioti renkantis tokius ingredientus kaip grybai, uogos, riešutai. Tai viena iš nedaugelio Palangos maitinimo įstaigų, kur valgiaraščio pagrindas yra sveikas ir subalansuotas maistas.

Kartais darbo dienomis, o savaitgaliais visuomet atsiranda specialūs šefo pasiūlymai, kurių nerasite meniu, o apie juos jums papasakos draugiškas ir netgi, galima sakyti, „savas“ restorano personalas. Dažniausiai tai yra nuo mikrosezono gėrybių pasiūlos priklausantys patiekalai.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Maistas restorane „Onorė“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Maistas restorane „Onorė“

Virtuvė viską gamina vietoje – nuo čia pat kepamos duonos iki padažų ir sultinių. Papildomų ingredientų naudoja labai nedaug: druska, pipirai, prieskoninės šviežios žolelės ir geras kokybiškas aliejus.

Beje, vaikams šis restoranas – irgi labai draugiškas (yra netgi žaidimų erdvė) ir turi atskirą meniu. Jį įvertino ir atrinko šeimininkų dukra. Vaikiškame meniu išbandyti ir patikimi variantai: kepta vištytė su daržovėmis ir bulvytėmis, fiocchi su rikota ir kriaušėmis ir t.t.

PUSRYČIAI. Kadangi restoranas yra pirmame viešbučio aukšte, čia visuomet pateikiami gausūs švediško stalo principu sustyguoti pusryčiai. Beje, pusryčiauti čia gali ne tik „Amberton Green“ gyventojai. Lankytojams iš gatvės šis malonumas, įskaitant kavą/arbatą, sultis ir saldėsius, kainuos 10 Eur.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Onorė“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Onorė“

VYNO KORTA. Čia įnoringi vakarieniautojai ras visko: nuo klasikinių variantų iki Naujojo pasaulio patikrintų vyno rūšių. Beje, „Onorė“ vasaros metu siūlo bent tris rūšis pilstomo šampano. Taip pat restorane yra kiek didesnis nei įprasta viskių pasirinkimas (nuo Švedijos ir Taivanio iki įprastų škotiško viskio variantų).

Beje, gurmanus nuo rugsėjo iki balandžio mėnesių „Onorė“ kiekvieną savaitgalį lepina šviežiomis midijomis, kurios pagal paruošimo būdą kaskart yra priderinamos prie meniu esančių vynų.

INTERJERAS. Anksčiau šioje vietoje buvo poilsio namai „Mėguva“. Tačiau, ruošiant „Amberton Green“ viešbučio projektą, viskas buvo nugriauta ir perstatyta iš naujo. Šiuo metu pastatas skaičiuoja 3 metus.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Onorė“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Onorė“

PAVADINIMAS. Dar kol Ingryda ir Ignas gyveno Vilniuje, mėgo lankytis Savičiaus gatvėje esančiame „Balzac“ restorane. Jiems buvo smalsu, kodėl šeimininkai restorano nepavadino rašytojo vardu, o pasirinko jo pavardę. Tuomet, kurdami savo restoraną, jiedu prisiminė šį faktą ir įdėmiau pasidomėjo Onorė vardo reikšme. Pasirodo, jis reiškia „tas, kuris visada geras“. Ši idėja jiems labai tiko. Be to, restorano logotipe naudojamas apostrofas (vardas rašomas originalia prancūzų kalba), kuris atrodo kaip daigelis, o šviežumas, daug žalumos ir atsigręžimas į gamtą kuriant „Onorė“ patiekalus yra itin svarbūs šio restorano vardikliai.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Onorė“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Onorė“

Daugiau informacijos apie projektą ir faktų apie geriausius šalies restoranus – www.30geriausiurestoranu.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius