-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje: 20 vieta – prancūziškas bohemos įkvėptas „Saint Germain“, Vilnius

Stabiliai auganti maisto kultūra Lietuvoje, vis dažniau pastebimas restoranų individualumas ir kylanti kokybė šiemet jau antrus metus iš eilės Gero maisto akademiją paskatino sudaryti 30 geriausių šalies restoranų sąrašą. Nuo birželio 2-osios kasdien (išskyrus sekmadienį) portale 15min atskleidžiamas geriausių restoranų 2017 m. reitingas, o birželio 29-ąją specialiame renginyje paaiškės penki aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.
Restorano „Saint Germain“ lauko terasa
Restorano „Saint Germain“ lauko terasa / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“ – prekės ženklas, kuris vis labiau gilinasi į maisto ir gėrimų derinimo kultūrą ir nebijo eksperimentuoti.

Į „30 geriausių restoranų“ projektą panašūs vertinimai vyksta ir pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 maisto industrijos profesionalų.

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.

Taigi susumavus Gero maisto akademijos narių balsus tarp geriausių šalies restoranų antrus metus iš eilės atsidūrė vienas pirmųjų aukšto lygio aptarnavimu išsiskyrusių restoranų Lietuvoje – „Saint Germain“ Vilniuje.

  • Šefas Gediminas Švenčionis
  • Vadovas Dainius Vasiliauskas
  • Virtuvės tipas Prancūziška virtuvė
  • Darbo laikas I-VI 11:00-00:00, VII 11:00-23:00
  • Adresas Literatų g. 9-32, Vilnius
  • Atidarymo metai 2005 m.

Pokyčių klausimu tai yra bene stabiliausias restoranas šiame projekte su patikrintu nuolatiniu meniu ir vos keliomis patiekalų naujienomis šiemet. Tiesa, ir „Saint Germain“ turi kelias didesnes naujienas – restorano terasa vasarą plečiasi iki 50 papildomų vietų! Kita šių metų naujiena – restoranas turi naują someljė.

ISTORIJA. Tai yra vienas pirmųjų aukšto aptarnavimo lygio restoranų Vilniuje, duris atvėręs prieš 12 metų kaip vyninė, kuri, beje, tuo metu irgi buvo viena pirmųjų mieste. „Saint Germain“ iki šiol yra žmonių, kurie čia dirba nuo pat pradžių. Vienas jų – pagrindinis virtuvės šefas Gediminas Švenčionis.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Gediminas Švenčionis
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Gediminas Švenčionis

IDĖJA. Nors „Saint Germain“ stalai yra nukloti baltomis staltiesėmis, o restorano komanda yra nuolat pasitempusi, prancūziškas bohemos dvelksmas dėl idiliškos lokacijos Vilniaus senamiestyje šiai vietai yra nesvetimas. Tai prancūziškos virtuvės tradicijas puoselėjantis restoranas.

VAKARIENĖ. G.Švenčionio sukurtas meniu per daugiau nei 10 metų keičiasi nedaug, nes, kaip teigia restorano vadovas Dainius Vasiliauskas, kad įtrauktų naują patiekalą, reikia kažkurį išmesti, o eliminuoti galima tik tuo atveju, jei pavyksta pagaminti kažką geriau. Tai nėra taip paprasta. Be to, nuolatiniai „Saint Germain“ lankytojai yra pamėgę tam tikrus patiekalus, kurie yra nuolat tobulinami.

Iš pagrindinio meniu jau 12 metų nesitraukia „Saint Germain“ jautienos tartaras, pomidorinė ir baravykų sriubos, befstrogenas, tuno filė, ypatingasis rizotas. O labiausiai lankytojų pamėgti desertai metai iš metų yra iš klasikos skyriaus: fondant au chocolat, tiramisu ir creme brule.

Šio sezono meniu naujienos – pasisekusios salotos su aštunkoju ir salotos su rūkyta žąsiena.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Saint Germain“ salotos su aštuonkoju
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Saint Germain“ salotos su aštuonkoju

INGREDIENTAI. Ingredientai, iš kurių gaminami šio restoranų patiekalai, atkeliauja iš viso pasaulio. Mėsa – daugiausia atvežtinė ir aukščiausios rūšies. Ji ant vakarienės stalo atsiduria atkeliavusi iš Naujausios Zelandijos, Brazilijos ar Airijos. Iš esmės kiekvienas ingredientas šiame restorane yra išieškotas ir keliauja iš daugybės skirtingų šalių bei tiekėjų. Taip pat nemažai produktų „Saint Germain“ virtuvė gamina pati. Visi padažai, majonezas, lydytas sviestas ir kiti pagrindiniai produktai yra gaminami vietoje.

VYNO KORTA. Kita šių metų naujiena – restoranas šiemet turi naują someljė. Juo tapo Rytis Grigaitis. Tiesa, pats restorano savininkas D. Vasiliauskas yra vienas pirmųjų someljė Lietuvoje, tad nenuostabu, kad vyno korta čia yra dėliojama gana kruopščiai. Ji aprėpia Naująjį ir Senąjį pasaulius, pagrindinius didžiųjų vynų eksportuotojų regionus.

Nors čia nerasi itin retų vynų, tačiau „Saint Germain“ vyno rūsys paprastai įtinka patiems įvairiausiems skoniams. Žinoma, šiuo klausimu čia dominuoja prancūziškas vynas, tačiau šiemet vyno kortą pasipildė prabangesniais vynais iš Italijos ir Ispanijos, taip pat išskirtiniais vynais iš Čilės ir Australijos.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Saint Germain“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Saint Germain“

PUSRYČIAI. „Saint Germain“ turi savaitgalinį pusryčių meniu, kuriame – ir Benedikto kiaušinis, ir prancūziškas omletas, ir blyneliai su ikrais, švieži kruasanai, šviežūs vaisiai ir daržovės bei kiti lengvi gurmaniški ryto patiekalai.

TERASA. Restorano terasa yra pamėgta tiek vilniečių, tiek miesto svečių. Jaukioje senamiesčio aplinkoje įsiliejusi terasa tapo neatsiejama Literatų ir A. Volano gatvių sankirtos dalimi. Šiemet ji yra plečiama iki 50 papildomų vietų, tačiau kadangi ji išsiplės į skverą esantį A. Volano g., t.y. už poros žingsnių nuo pačio restorano, joje vasaros vakarais bus tiekiami tik užkandžiai ir gėrimai.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Saint Germain“ lauko terasa
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Saint Germain“ lauko terasa

ĮDOMU 1. Šią vietą per 12 metų įvertino ir žinomi pasaulio aktoriai, kurie filmuodamiesi Vilniuje ne kartą užsukdavo į „Saint Germain“. Vien aktorius Jeremy Ironsas ir visa jo filmavimo komanda padarė didžiulę paslaugą pačioje pradžioje, kai tik atsidarė restoranas. J.Ironsas itin pamėgo „Saint Germain“ ir kol filmavosi Vilniuje, buvo nuolatinis šios vietos lankytojas. Taip pat čia nemažai vakarų praleido aktoriai Johnas Malkovichius, Danielis Craigas, Naomi Watts, Marie Trintignant šeima ir kiti.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Saint Germain“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Saint Germain“

ĮDOMU 2. „Saint Germain“ pamėgo ir Pilkė, kuri restorano apylinkių nepalieka jau daugiau nei 12 metų. Šeimininkas teigia, kad Pilkė čia gyveno, kai dar vyko restorano remonto darbai. Iki šiol šis, jau garbingo amžiaus katinas, kieme pasitinka restorano svečius ir yra tikras praeivių, ypatingai turistų, džiaugsmas.

CREDO. Restorano savininkas Dainius yra frankofonas. Jis kasmet su savo komanda keliauja į Prancūziją semtis naujų idėjų, stebėti naujausių tendencijų ir atrasti naujų vynų. Jo ir šio restorano credo – viskas prasideda nuo skonio. Dainius pastebi, kad kiti restoranai dažnai pirmiausia koncentruojasi į formą, kuri sukuria lūkestį. Tai, pasak jo, šiai vietai nėra priimtina. Taip pat jam svarbu, kad maistas būtų ne tik šviežias ir kokybiškas, bet išsiskirtų dar kažkuo, kas daro konkretų patiekalą ypatingu ir unikaliu.

Daugiau informacijos apie projektą ir faktų apie geriausius šalies restoranus – www.30geriausiurestoranu.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius