Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje: 29 vieta – I.Sabonienės „Pušų paunksnėje“, Palanga

Stabiliai auganti maisto kultūra Lietuvoje, vis dažniau pastebimas restoranų individualumas ir kylanti kokybė, šiemet jau antrus metus iš eilės Gero maisto akademiją paskatino sudaryti 30 geriausių šalies restoranų sąrašą. Nuo birželio 2-osios kasdien (išskyrus sekmadienį) portale 15min bus atskleidžiamas geriausių restoranų 2017 m. reitingas, o birželio 29-ąją specialiame renginyje paaiškės penki aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.
Restoranas „Pušų Paunksnėje“
Restoranas „Pušų paunksnėje“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“ – prekės ženklas, kuris vis labiau gilinasi į maisto ir gėrimų derinimo kultūrą ir nebijo eksperimentuoti.

Į „30 geriausių restoranų“ projektą panašūs vertinimai vyksta ir pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra daugiau kaip 100 maisto industrijos profesionalų.

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką. Taigi sveikiname ir detaliai pristatome 29 vietą užėmusį vieną geriausių šalies restoranų – „Pušų paunksnėje“, kuris šiame reitinge šiemet debiutuoja.

  • Šefės Antanina Klapatauskienė ir Laimutė Kryžienė
  • Vadovas Feliksas Untulis
  • Virtuvės tipas pasaulio virtuvė
  • Darbo laikas I–IV (09:00-23:00), V–VII (09:00-24:00)
  • Adresas S. Dariaus ir S. Girėno g. 25, Palanga
  • Atidarymo metai 1998 m.

Turbūt nustebs tie, kurie nė karto nėra buvę „Pušų paunksnėje“, bet yra girdėję apie Sabonių viešbutį ir restoraną Palangoje – pati Ingrida Sabonienė jau šeštus metus (išauginusi vaikus) aktyviai sukasi restorano virtuvėje ir kartu su komanda kuria patiekalus.

Moters preciziškumas, pedantiškumas, reiklumas detalėms, ilgametė patirtis ragaujant pasaulio skonius ir gilinantis į skirtingų virtuvių subtilybes šiais metais padėjo restoranui „Pušų paunksnėje“ užtarnauti vieno geriausių šalies restoranų vardą.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Pušų Paunksnėje“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Pušų Paunksnėje“

ISTORIJA. 1995 metų rugpjūtį, prieš persikeliant gyventi į JAV, Ingridai ir Arvydui pasiūlė apžiūrėti Palangoje ruošiamą statyti pastatą. Apžiūrėjus vietą ir pamačius dvi nuostabaus grožio pušis, klausimų nekilo, pora suprato, kad tai bus jų namai, kurie išaugo į „Pušų paunksnėje“ visiems, norintiems privatumo, ramybės ir kokybiško maisto.

Kol ši vieta statėsi ir kūrėsi, moteris skraidė į Palangą iš bet kur, kur tuo metu gyveno, bandydama nepraleisti nė vienos detalės. O dabar, vaikams išaugus, jau šeštus metus ji daugiausia laiko praleidžia būtent „Pušų paunksnėje“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Pušų Paunksnėje“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Pušų Paunksnėje“

ŠEFĖS. Ingrida save maisto gamyboje atrado būdama 18 metų. Tai įvyko tada, kai ji su Arvydu išvyko gyventi į Ispaniją. Kol šeima gyveno JAV, Ingrida kartkartėmis rasdavo laiko tobulėjimui gastronomijos srityje lankydama įvairiausius kursus. Keliaudama ji iki šiol stengiasi kuo daugiau paragauti, kad suprastų skirtingus skonių derinius ir galėtų mintyse, o vėliau ir lėkštėje, kurti pati.

Kartu su I.Saboniene virtuvėje sukasi dvi šefės – Antanina ir Laimutė. Patiekalus jos kuria drauge su visa komanda, tačiau pedantiškas Ingridos charakteris įpareigoja ją prisiliesti kone prie kiekvienos iš virtuvės išeinančios lėkštės.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Viena iš restorano „Pušų Paunksnėje“ šefių Laimutė
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Viena iš restorano „Pušų Paunksnėje“ šefių Laimutė

VAKARIENĖ. Apie naujus patiekalus Ingrida pradeda galvoti, kai aprimsta vasaros sezonas ir kai po kelionių užplūsta daugiau įkvėpimo. Pagrindinis patiekalo credo – gražu, suprantama ir skanu. Siekdami kokybės viską gamina vietoje: nuo majonezo, padažų iki pačių kepamos duonos, bagečių ir netgi grissini lazdelių.

ŽUVIS. Didesnė dalis gyvenimo praleista Viduržemio jūros regione neliko be pėdsako. Ingridai labiausiai patinka gilintis į žuvies ir jūros gėrybių patiekalus. Taigi restorano meniu svečiai ras bent 10 žuvies pasiūlymų, o kiekvieną vasarą prie jų prisijungia bent po kelias naujas žuvis. Šiemet į meniu įtraukiamos dvi: sidabrinis kuprys ir jūros velnias.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Sidabrinis kuprys violetinių bulvyčių patale
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Sidabrinis kuprys violetinių bulvyčių patale

SRIUBOS. Kita svarbi meniu dalis – sriubos. Ingrida pati negali ištverti nei dienos be sriubos. Taigi sriubų pasirinkimas čia irgi neįprastai platus. Nuo kreminės omarų sriubos iki Arvydo mėgstamiausios – užkeptos svogūnų sriubos.

NEPAJUDINAMA KLASIKA. Šeimininkė tvirtai įsitikinusi, kad blyneliai yra neatskiriama šio restorano meniu dalis. Kiekvienas jų turi savo atsiradimo istoriją. Su varške – Žygimanto mėgstamiausi, su kumpiu ir sūriu – Tautvydo, su maskarponės kremu – Aušrinės, Domanto – su cukraus pudra. Taip pat prie nepajudinamos restorano klasikos reiktų priskirti Arvydo mėgstamiausią patiekalą – Kijevo kotletą, kurio garnyras yra, kaip Ingrida juokais sako, patentuotas būtent Arvydo vardu.

HITAI. Tarp klientų labiausiai pamėgtų patiekalų yra dorados karpačio su keptu česnaku, tuno tartaras su migdolų-česnakų padažu, kepta antis ir pieninis paršiukas kepamas ilgai ir mažoje temperatūroje. Žinoma, kalbant apie šio restorano hitus būtina paminėti ir čia ruošiamas paelijas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Dorados karpačio su keptu česnaku
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Dorados karpačio su keptu česnaku

PUSRYČIAI. Ingrida viešbučių restoranus pirmiausia įvertina pusryčių metu. Jei pusryčiai stebina, vadinasi, verta apsilankyti ir vakarienės. „Pušų paunksnėje“ siūlomas platus pusryčių meniu: nuo sveikuoliškų kokteilių iki skirtingų rūšių blynelių, įvairiai pagamintų kiaušinių bei dar šiltų kruasanų.

GĖRIMŲ KORTA. Prie gausaus meniu yra priderintas ir gana gausus gėrimų meniu, kuriame susigaudyti padeda someljė Tomas Urbonas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorane „Pušų Paunksnėje“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorane „Pušų Paunksnėje“

INTERJERAS. Restorano interjeras yra autentiškas. Čia galima pamatyti daugybę meno kūrinių. Visi darbai yra lietuvių menininkų, kuriuos Ingrida pati atrinko ir surado jiems vietą restorane. Žinomas grafikas Egidijus Rudinskas sukūrė „Pušų paunksnėje“ paveikslą, kuriame pavaizduota jau pradžioje minėta pušis. Beje, visi baldai restorane – irgi kurti ir gaminti lietuvių rankomis. Interjere vyrauja žemės spalvos, daug natūralios šviesos, baltos orchidėjos ir unikalios žvakidės.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Pušų Paunksnėje“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Pušų Paunksnėje“

ĮDOMU. Nors Ingrida Sabonienė daug laiko praleidžia virtuvėje, tačiau ją galima sutikti ir bibliotekoje, kurioje sukaupta didžiulė knygų kolekcija. Biblioteka yra atvira viešbučio ir restorano „Pušų paunksnėje“ svečiams.

Kita įdomi detalė – restorano pavadinimas. Jį sugalvojo Ingridos mama, o pradžią pavadinimui davė ne tik žinoma Balio Sruogos drama „Milžino paunksmė“ ir jau minėtoji pušis, nuo kurios prasidėjo šios vietos ir Sabonių bendra istorija, bet ir kitas „milžinas“, jau daug metų esantis šalia Ingridos...

MAMOS DŽIAUGSMAS. Jau lygiai metai, kaip prie „Pušų paunksnėje“ komandos prisijungė mokslus pabaigęs ir į Lietuvą sugrįžęs vyriausias Sabonių sūnus Žygimantas.

Daugiau informacijos apie projektą ir faktų apie geriausius šalies restoranus – www.30geriausiurestoranu.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius