-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje: 3 vieta – geriausias Kaune: ryškus, drąsus ir unikalus „Nüman“

Stabiliai auganti maisto kultūra Lietuvoje, vis dažniau pastebimas restoranų individualumas ir kylanti kokybė šiemet jau antrus metus iš eilės Gero maisto akademiją paskatino sudaryti 30 geriausių šalies restoranų sąrašą. Birželio 29-ąją paaiškėjo naujasis restoranų reitingas, o portalas 15min ir toliau supažindina su vietomis, kurios pelnė aukščiausius įvertinimus.
Restoranas „Nüman“
Restoranas „Nüman“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“ – prekės ženklas, kuris vis labiau gilinasi į maisto ir gėrimų derinimo kultūrą ir nebijo eksperimentuoti.

Į „30 geriausių restoranų“ projektą panašūs vertinimai vyksta ir pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 maisto industrijos profesionalų.

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.

  • Šefas Matas Paulinas
  • Vadovas Gitana ir Tadas Survilos
  • Virtuvės tipas fine dining
  • Darbo laikas II-VI 16:00-00:00
  • Adresas Nemuno g. 43, Kaunas
  • Atidarymo metai 2017 m.

IDĖJA. Tai yra vienas ryškiausių debiutų restoranų versle visoje Lietuvoje ir, neabejotinai, nauja gastronomijos pažiba Kaune. „Nüman“ virtuvė – sezoninė skandinaviško DNR su „fine dining“ kryptimi, be a la carte ir veikianti degustacinių vakarienių principu.

Vakarienės čia ne tik stebina skoniais, bet ir žaidžia jausmais bei emocijomis. Šis restoranas yra puikus pavyzdys, kai debiutuojama be jokių reklamų ir įvertinimas ateina savaime, perduodant rekomendacijas iš lūpų į lūpas. O įdomiausia yra tai, kad ši vieta tokia, kokia yra dabar, nebūtų be keleto visiškų atsitiktinumų.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Nüman“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Nüman“

ISTORIJA. Restorano šeimininkai Gitana ir Tadas Survilos dabar jau „Nüman“ vardu pavadintą erdvę turėjo virš 20 metų ir nors vis pagalvodavo apie antrą šeimos restoraną (šiltuoju sezonu jie šeimininkauja šalia Šventosios esančioje „Nendrinėje pastogėje“), šį planą kaskart atidėdavo.

Galiausiai jiedu su vyru apsisprendė atidaryti savo restoraną Kaune ir pradėjo tvarkyti pastatą nuo pagrindų. Išgriovus didžiąją dalį sienų atsivėrė erdvės, kurios įkvėpė daniško stiliaus interjerui.

Gitana kreipėsi į kūrėjų porą Aušrą Žilovaitę ir Igną Maldžiūną, kad šie padėtų sustyguoti restorano koncepciją ir, žinoma, erdvę. Nuo idėjos iki įgyvendinimo jie užtruko metus.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Nüman“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Nüman“

Paraleliai kitoje pusėje vystėsi šefo Mato Paulino gyvenimas kupinas idėjų ir energijos. Tik grįžęs į Lietuvą po beveik 10 metų emigracijoje, kurios metu patirties sėmėsi kelis kartus geriausiu pasaulio restoranu pripažintoje „Nomoje“ (Kopenhaga) bei kitose aukšto gastronominio lygio vietose, Matas ėmė mąstyti apie panašios vietos būtinybę Kaune.

Per pažįstamą baldų gamintoją, kuris tuo metu gamino būsimam „Nüman“ baldus, jis surado Gitaną ir Tadą Survilas, kurie jau buvo pasibaigę savo restoranėlio pasiruošimo darbus ir beatidarantys duris svečiams. Tačiau šių trijų žmonių susitikimas ir penkių valandų pokalbis vėl viską apvertė aukštyn kojomis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Nüman“ savininkai ir šefas atsiima apdovanojimą
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Nüman“ savininkai ir šefas atsiima apdovanojimą

Survilos buvo pasiruošę atidaryti paprastą, bet kokybiško maisto restoranėlį. Mato pirmieji žodžiai susitikus buvo: „Noriu parodyti Kauno miestui, kaip aš suprantu, kas yra restoranas ir restoranų kultūra“.

Gitana iki šiol nesupranta, kas paskatino patikėti šiuo jiems su vyru visiškai nepažįstamu žmogumi, tačiau atsiradusį tarpusavio sinergija iškėlė dabar jau visiems atvirą rezultatą – „Nüman“ – į aukštumas per labai trumpą laiką. Kurdami šią vietą tokią, kokia ji yra dabar, jie atidavė save, nieko nedarė pusę rankos. Kaip Gitana sako, tai yra duoklė miestui.

VIRTUVĖ. Čia svarbi kiekviena detalė, nes, pasak „Nüman“, tik visuma gali suteikti stipriausią potyrį. Restorano tikslas – nuo pirmosios minutės žadinti pojūčus ir kelti emocijas, kurios lydėtų ir kurį laiką po vakarienės.

Degustaciniame meniu Matas pateikia tik tuos patiekalus, kuriais tiki, kad verta dalintis su svečiais. Čia nėra a la carte, tačiau yra keletas patiekalų, kurie gaminami nuolat. Pavyzdžiui, su pincetu valgomas „Nüman“ burokėlis, kurio skonis toks intensyvus ir ilgai besilaikantis, jog jis užmuša bet kokias mažybines simbolikas. Tai yra tikras aromatų smūgis, kuris puikiai iliustruoja restorano filosofiją.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Nüman“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Nüman“ patiekalas

Kasdien besikeičiančio meniu kūrimui yra naudojami vietiniai ir sezonui būdingi produktai, tačiau tai nėra taisyklė – juk pasaulis turi tiek daug, ką pasiūlyti!

Pagrindinis dėmesys skiriamas unikalių produkto savybių, jo esmės atpažinimui ir atskleidimui. Matas mėgsta gilintis į kiekvieną virtuvėje esantį produktą ir jo galimybes. Kaip pats sako, jis dažnai kapsto galbūt netgi giliau nei derėtų ne tik virtuvėje, bet ir kitose gyvenimo srityse. Vis dėlto šefo preciziškumas ir sukuria šią unikalią patirtį, kuria svečiai mėgaujasi vakarienių metu.

Prie maisto čia yra siūlomi biodinaminiai, natūralūs vynai. Natūralaus vyno skonis primena obuolių sultis, sidrą, o kartais net actą. Tokio vyno gamintojai vynuogių netręšia jokiomis trąšomis ir mažai kišasi į vyno fermentacijos procesus. Taip pat yra ir tradicinių vynų korta.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Nüman“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Nüman“

INGREDIENTAI. Kol šefas Matas nesutiko Gitanos ir Tado, jis rimtai galvojo apie savo restoraną ir ūkį. Tam netgi jau buvo pasistatęs tam tikrus pamatus. Jis būtų auginęs ir restoranams tiekęs įvairiausius žalumynus. Vis dėlto net ir atradęs savo idėjų realizavimui idealią vietą, Matas nenutolo nuo minties pačiam užsiauginti tai, ko bent jau jam pačiam reikia.

Taigi restorane, veidrodiniame kube (jei kažkam dar kilo klausimų, kas ten yra) po specialiomis lempomis auga Mato prižiūrimos prieskoninės žolelės. Taip pat jis jas augina ir savo namuose. Tačiau ir tų žalumynų jam neužtenka. Daugiau skonių ir įkvėpimų jis keliauja ieškoti į miškus ir pievas.

Produkto skonis ir jo kokybė yra visų patiekalų pagrindas, tad Matas niekada nenustoja ieškoti dar geresnio produkto, dar geresnės kokybės. Taigi tos paieškos vyksta ne tik lokaliai, o po visą pasaulį ieškant sąžiningiausių augintojų ir tiekėjų.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Nüman“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Nüman“ patiekalas

DEGUSTACINĖ VAKARIENĖ. Tai yra patirtis, kuri visada ir kiekvieną kartą yra įdomi ir nepriekaištingai maloni. Tikslas – tapti „fine dining“ vieta. Tačiau kartelė nuo „Nüman“ pradžios Kaune jau yra užkelta. Trumpai apie tai, ko tikėtis atvykus vakarienei į vieną geriausių 2017 m. restoranų Lietuvoje.

Yra keli degustacinės vakarienės pasirinkimai: 3 patiekalų (20 Eur), 6 patiekalų vakarienė (40 Eur) arba „Full experience“, kuris susideda mažiausiai nuo 10 patiekalų (60 Eur).

Beje, aptarnaujantis personalas čia yra toks dėmesingas, kad pastebi, jei žmogus vakarieniauti su tuo pačiu degustaciniu meniu ateina nebe pirmąkart. Virtuvė tokiems nuolatiniams klientams visada turi pasiruošusi papildomus 2-3 patiekalus siekiant paįvairinti tokių nuolatinių svečių patirtį.

Ši vieta nors ir pretenduoja į „fine dining“, tačiau „fine dining“ čia yra tik maistas ir aptarnavimas. Atmosfera –​ kasdienė, o žmonės kviečiami atsipalaiduoti ir mėgautis. Tai jokiu būdu ne baltų staltiesių restoranas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Nüman“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Nüman“

ŠEFAS. Matas Paulinas yra pakankamai jaunas, tačiau labai ambicingas šefas. Pagrindą kulinarijoje jam padėjo beveik 10 metų praleistų Danijoje. Ten jis kilo karjeros laiptais. Galiausiai pateko į geriausiu pasaulio restoranu kelis kartus tituluotą „Nomą“. Šio restorano vyr. šefas ir bendraturtis Rene Redzepi tapo vienu svarbiausių Mato mokytojų. Taip pat M.Paulinas daug mokėsi iš prancūzo Joel Robuchon ir buvusio „Nomos“ sous chef Sammuelio Nutterio. Su pastaruoju jis daug dirbo tiesiogiai ir po darbo „Nomoje“ Matas sekė paskui Sammuelį, kai šis atidarė savo restoraną „Bror“.

Į Lietuvą grįžęs šefas pusmetį tyrinėjo vietinę rinką ir, kaip jau minėta anksčiau, planavo atidaryti savo ūkį, kuris tiektų produktus restoranams. Tam jis netgi buvo padėjęs šiokius tokius pagrindus. Tačiau atsitiktinumo dėka sutikęs dabartinius restorano šeimininkus Gitaną ir Tadą savo vietą jis rado Nemuno gatvėje. Čia Matas išpildo savo potencialą ir tiki, jog tai yra tik pradžia.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Matas Paulinas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Matas Paulinas

Beje, šefas, nors tai Kaune ir nėra įprasta, dažnai išeina į salę pasikalbėti su svečiais bei išgirsti jų nuomonę. Jam patinka bendrauti ir nuolatiniai klientai tą atvirumą netrunka įvertinti.

PAVADINIMAS. „Nüman“ yra įsikūręs Nemuno gatvėje. Čia pat teka Nemunas. Tad restorano pavadinimo kilmė lyg ir aiški. Tačiau įdomu yra tai, kad tariant pavadinimą galima išgirsti „new man“ (angl. naujas žmogus). Tai tarsi užslėptas simbolis naujo žmogaus pasibeldusio į Gitanos ir Tado Survilų duris. Taip, kalbame apie šefą Matą Pauliną.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Nüman“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Nüman“

PASTATO ISTORIJA. Pastato, kuriame yra įsikūręs restoranas, istorija išties labai ilga. Ir nors apie 20 metų jis priklauso Survilų šeimai, anksčiau čia buvo visko. Nuo žydo mėsinės Smetonos laikais iki taros supirktuvės ir maisto prekių parduotuvės Sovietų Sąjungos laikais. Vėliau čia buvo ir vairavimo mokykla, ir siūlų parduotuvė, ir t.t. Tačiau šeimininkai prieš kurdami čia restoraną pastatą tarsi pastatė iš naujo. Kai kurie kauniečiai net nustemba ir sako, kad šio pastato niekada anksčiau nėra matę ir kad galbūt jo čia anksčiau nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius