Dabar populiaru
Publikuota: 2017 rugpjūčio 17d. 14:00

30 geriausių restoranų: šunims draugiškos vietos

Šuo
Vida Press nuotr. / Šuo

Tie, kas augina šunis, supras, kad pasitaiko progų ar situacijų, kai į restoraną norisi užeiti drauge su savo augintiniu. Dažniausiai ir tų restoranų, kuriuose galima ateiti su šunimi, šeimininkai turi šunis ir dėl to labai gerai supranta savo lankytojų norus šiuo klausimu.

Vilniuje daugėja vietų, iš kurių niekas neišvarys, jei prie staliuko (arba po juo) restorano viduje sėdės jūsų šuo (šiuo atveju apie lauko terasas ir jų draugiškumą šunims nekalbama).

Apskritai šunims draugiški restoranai populiarėja visuose Lietuvos miestuose, tačiau procentaliai daugiausiai jų, pagal „30 geriausių restoranų“ sąrašą, yra pajūryje. Iš septynių 2017 m. trisdešimtuke esančių restoranų pajūryje net į 4 galima ateiti su savo augintiniu. Tuo tarpu Vilniuje iš 18 – į 8. Kaune šio projekto kontekste augintiniams draugiškų vietų iš viso nėra.

Kad nekiltų nemalonių situacijų, šio straipsnio tikslas pristatyti geriausius šalies restoranus, kuriuose atsakingi svečiai yra laukiami ir maloniai priimami su savo augintiniais (daugelyje jų šuniukams dar ir vandens dubenėlį atneša).

Beje, iš trisdešimties geriausių restoranų šalyje net pusė yra draugiški šunims restorano viduje!

1. SWEET ROOT (Vilnius)

  • Šefas Justinas Misius
  • Vadovas Sigitas Žemaitis
  • Virtuvės tipas metų laikų įkvėpta vietinė virtuvė
  • Šunims draugiški

Restorano įkūrėjai Sigitas ir Vilius Žemaičiai su Agne Marcinauskaite priėmė iššūkį kurti patiekalus tik iš vietinių produktų, todėl šis restoranas Lietuvoje yra vienas labiausiai priklausomų nuo vietinės gamtos ir situacijos už lango. Čia svarbu, kad patiekalas būtų aiškus, suprantamas, patogus valgyti, o skonis – natūralus, atpažįstamas, bet kartu ir stebinantis. Ir žinoma, svarbu, kad lėkštėje kiekvienas rastų emocijas bei prisiminimus.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Sweet Root“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Sweet Root“

2. GASPAR'S (Vilnius)

  • Šefas Gaspar Fernandes
  • Vadovas Gaspar Fernandes
  • Virtuvės tipas moderni virtuvė, įkvėpta Indijos
  • Šunims draugiški

Gasparas tik atidaręs savo restoraną Vilniuje, iškart sulaukė daug komplimentų ir užsitikrino nuolatinių klientų srautą, kuris yra nepetraukiamas ligi šiol. Šiame restorane yra nemažai patiekalų, gaminamų ant griliaus, tačiau su indišku prieskoniu. Iš kartos į kartą perduodamos kulinarinės žinios Gasparui pasitarnauja ieškant unikalumo jungiant skirtingas virtuves su lietuviškais produktais ir indiškais prieskoniais.

„Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr./Restoranas „Gaspar’s“
„Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr./Restoranas „Gaspar’s“

3. IDW ESPERANZA RESORT (Trakai)

  • Šefas Justinas Kapkovičius
  • Vadovė „IDW Esperanza Resort“ direktorė Inga Grajauskienė
  • Virtuvės tipas moderni kūrybiška
  • Šunims draugiški, bet tik mažiems (iki 9 kg)

Išskirtinių nepriklausomų viešbučių tinklui „Small Luxury Hotels of the World“ priklausantis elegantiškas boutique viešbutis „IDW Esperanza Resort“ su gamta susilieja Trakų rajone, prie Ungurio ežero ir gali didžiuotis net trimis antrus metus iš eilės šiame projekte puikiai įvertintais restoranais. „La Esperanza“ yra prabangiausias restoranas iš visų trijų šiame komplekse. Čia lankytojas ras daugiau meno lėkštėje nei kitose dviejose restoranuose. Naujojo „IDW Esperanza Resort“ šefo skiriamasis braižas – akcentas į pagrindinį aukščiausios kokybės produktą. Justinas nėra vienos virtuvės gerbėjas ir mieliau kombinuoja skirtingas mokyklas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„IDW Esperanza Resort“ restoranas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„IDW Esperanza Resort“ restoranas

4. MOMO GRILL (Klaipėda)

  • Šefai Vytautas Samavičius ir Valdas Anusevičius
  • Vadovė Kristina Samavičienė
  • Virtuvės tipas grill&bar
  • Šunims draugiški

Ant grotelių keptos mėsos patiekalų restoranas „Momo Grill“ jau antrus metus iš eilės yra tarp geriausių šalies restoranų šio projekto kontekste. Restorano šeimininkai – žinomas virtuvės šefas Vytautas Samavičius su žmona Kristina. Pagrindinis „Momo Grill“ meniu yra nedidelis, tačiau kiekvienas patiekalas yra apgalvotas ir vertas dėmesio. Ir nors grilio patiekalai daugiau asocijuojasi su mėsa, čia skaniai pavalgys ir žuvies mėgėjai.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Momo Grill“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Momo Grill“

5. PALANGA (Palanga)

  • Šefai Ernestas Viršilas ir Raimundas Dambrauskas
  • Virtuvės tipas pasaulio virtuvė
  • Šunims draugiški

Žmonės į šią vietą atvyksta norėdami pabėgti nuo rutinos, subalansuoti savo kūną ir protą, pasisveikatinti ir pasilepinti gamtos turtais. Taigi ir meniu čia yra atitinkamas.

Restoranas „Palanga“ pastaruoju metu ypatingas dar ir tuo, kad čia sukasi du vyr. šefai, kurių komandinis darbas leidžia į klientų norus žvelgti dar lanksčiau, taip pat rasti daugiau laiko eksperimentams, norint juos nustebinti. R. Dambrauskas simpatizuoja naujausioms gastronominėms tendencijoms, o E. Viršilas yra klasikinės virtuvės šalininkas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Palanga“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Palanga“

6. SOMM (Vilnius)

  • Šefas Egidijus Lapinskas
  • Vadovai Egidijus Lapinskas, Arminas Darasevičius
  • Virtuvės tipas vyno baras
  • Šunims draugiški

Šioje vietoje geriausiai supranti, ką reiškia „einam tapas ir vyno“. Vyno barą, kurį jau galima vadinti vyno restoranu, „Somm“ atidarė trys bendražygiai ir draugai – vienas geriausiai vertinamų šalies šefų Egidijus Lapinskas ir du vieni geriausių ir žinomiausių Lietuvos someljė, Arminas Darasevičius ir Narimantas Miežys. „Somm“ meniu yra perspausdinamas kasdien 16 val., nes čia yra tik šviežiausi ir iš mikrosezoninių gėrybių kuriami tapas, kuriuos šeimininkai, beje, skatina dalintis kompanijoje. Tarp kompanijos narių čia gali būti ir jūsų augintinis!

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Somm“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Somm“

7. TI'ANA (Vilnius)

  • Šefas Jaroslavas Girdzijevskis
  • Vadovas Renatas Jauniškis
  • Virtuvės tipas Viduržemio jūros virtuvė
  • Šunims draugiški

Mąstant apie Viduržemio jūros regiono virtuvę Vilniuje, vienas iš patikimų pasirinkimų – „Ti'ana“. Renatas kartu su virtuvės šefu Jaroslavu restorano meniu kuria kartu. Kadangi virtuvė šiame restorane, įsikūrusiame Vilniaus Senamiesčio širdyje, yra gana nedidelė, valgiaraštį reikėjo išsigryninti ir kažkurioje srityje specializuotis kruopščiau bei neišsiplėsti. Taip atsirado meniu su keliomis ryškiomis šio restorano stipriosiomis pusėmis: žalios žuvies, mėsos ir jūros gėrybių pasiūlymai ir daugiausia jūrinių produktų patiekalai ant grilio/krosnyje.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Ti'Ana“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Ti'Ana“

8. SOFA DE PANCHO (Vilnius)

  • Šefai Martynas Maciulevičius, Vitalis Čižauskas ir Andrius Maciulevičius
  • Vadovė Diana Puškoriūtė-Bartkuvienė
  • Virtuvės tipas įkvėpta Meksikos
  • Šunims draugiški

Meksikietiška virtuvė jau pati iš savęs sukuria tam tikrus lūkesčius, kuriuos „Sofa de Pancho“ šeštus metus iš eilės sugeba pateisinti, ir su metais – tik geriau. Restorano šeimininkė Diana puikiai pažįsta Meksiką ir jos skonius. Ji ten gyveno. Be to, „Sofa de Pancho“ yra puikus pavyzdys, kaip turi veikti šeimos restoranas: jauku, unikalu, be proto gardu ir šeimos sąvoka čia yra plati. Galiausiai Pancho (kuriuo vardu yra pavadintas restoranas) yra šuo. Šeimininkė jį parsivežė iš Meksikos. Taigi visiškai nenuostabu, kad šis puikiai vertinamas restoranas yra netgi labai draugiškas šunims.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Sofa de Pancho“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Sofa de Pancho“

9. ONORĖ (Palanga)

  • Šefas Bernardas Anužis
  • Vadovai Ingryda ir Ignas Grušniai
  • Virtuvės tipas šiuolaikinė europietiška
  • Šunims draugiški

Vienas žinomiausių šefų Lietuvoje, Deivydas Praspaliauskas, padėjo jaunajam restorano šefui Bernardui Anužiui sukurti pirmuosius restorano meniu. Dabar jaunasis šefas juos kuria pats ir į procesą žvelgia ne tik kūrybiškai, bet įvertina ir sveikatingumo aspektą. Tai viena iš nedaugelio Palangos maitinimo įstaigų, kur meniu pagrindas yra sveikas ir subalansuotas maistas. Šio restorano valgiaraštis ypač džiugina žuvies mėgėjus, vegetarus ir netgi veganus. Šios vasaros meniu yra labai daug daržovių, uogų, kruopų, taip pat žuvies ir jūros gėrybių.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Onorė“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Onorė“

10. DUBLIS (Vilnius)

  • Šefai „Dublio“ komanda
  • Vadovas Niels Peter Pretzmann
  • Virtuvės tipas braserija ir „fine dining“
  • Šunims draugiški

„Dublis“ nė kiek nenutolo nuo pradinės idėjos ir toliau jungia dvi restorano koncepcijas po vienu stogu – braseriją ir restoraną. Braserija savo lankytojus pasitinka lengva neįpareigojančia aplinka. Ji veikia iki vėlumos septynias dienas per savaitę. Kuriant novatoriško, šviežio skandinaviško požiūrio įkvėptą a la carte yra koncentruojamasi į sezoną už lango ir komandinį darbą. Būtent į braseriją lankytojai mielai priimami su savo šunimis. Tai viena draugiškiausių savo klientų augintiniams vietų Lietuvoje.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Dublis“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Dublis“

11. DA ANTONIO (Vilnius)

  • Šefas Dmitrij Babenko
  • Vadovai Antonio ir Asta Meschino
  • Virtuvės tipas moderni itališka virtuvė
  • Šunims draugiški

Nepriklausomos Lietuvos kontekste „Da Antonio“ yra unikali vieta su istorija. Italas Antonio su žmona Asta restoraną atidarė 1996 m., tačiau iš pradžių ši vieta veikė kaip picerija. Jos viduryje stovėjo pirmoji Lietuvoje krosnis picoms kepti, o jas kepė italai.

Galiausiai picų bumas Lietuvoje ėjo į pabaigą ir krosnį šeimininkai nusprendė griauti. Nuo tada ši vieta pradėjo veikti tik kaip restoranas su kūrybišku, tačiau nuo Italijos niekada nenutolstančiu meniu.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Da Antonio“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Da Antonio“

12. RIB ROOM (Vilnius)

  • Šefas Svajūnas Jarmala
  • Vadovė Inga Jarmalė
  • Šunims draugiški

Tai yra vienas pirmųjų restoranų Vilniuje, kuris pradėjo keisti suvokimą, jog restoranas viešbutyje nuobodus pasirinkimas. Be to, tai pirmoji šonkaulinė mieste. Vis dėlto, nors ši vieta yra pakankamai specializuota, „Rib Room“ valgiaraštis neapsiriboja tik mėsos patiekalais. Čia nuolatiniai klientai sugrįžta ir dėl puikaus tuno tartaro, ir dėl salotų su anties krūtinėle ar foie gras užkandžio. Beje, užsiminus apie desertus, verta paminėti, kad šiame restorane dirba netgi dvi konditerės.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šonkaulinė „Rib Room“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šonkaulinė „Rib Room“

13. VELVETTI (Druskininkai)

  • Šefai Snieguolė Žižienė ir Remigijus Žižys
  • Vadovai Snieguolė Žižienė ir Remigijus Žižys
  • Virtuvės tipas šeimos restoranas
  • Šunims draugiški

Vilniečiai įsigiję buvusias banko patalpas viename populiariausių šalies kurortų nusprendė jose virti geriausią kavą mieste ir palepinti savo lankytojus pasaulio desertais. Tai jiedu darė kaip tik išmanė geriausiai, lankytojai juos gyrė, tad net patys nepastebėjo kaip, bet netrukus Žižiai pradėjo gilintis ne tik į kavą ir konditeriją... Didelė dalis meniu esančių patiekalų (mėsos, žuvies, sūrio, grybų) yra ruošiami krosnyje, ant ugnies, tad visuose juose jaučiamas dūmo kvapas. Kita dalis patiekalų patiekiama šviežiai pagauta, nuskinta arba išvirta.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Velvetti“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Velvetti“

14. PUŠŲ PAUNKSNĖJE (Palanga)

  • Šefės Antanina Klapatauskienė ir Laimutė Kryžienė
  • Vadovas Feliksas Untulis
  • Virtuvės tipas pasaulio virtuvė
  • Šunims draugiški

Ingrida Sabonienė jau šeštus metus (išauginusi vaikus) aktyviai pati sukasi restorano virtuvėje, o kartu su komanda meniu patiekalus kuria nuo pat pradžių, t.y. jau devyniolika metų. Ingridai labiausiai patinka gilintis į žuvies ir jūros gėrybių patiekalus. Taigi restorano meniu svečiai ras bent 10 žuvies pasiūlymų

Taip pat sriubų pasirinkimas čia neįprastai platus: nuo kreminės omarų sriubos iki Arvydo Sabonio mėgstamiausios – užkeptos svogūnų sriubos. Tarp klientų labiausiai pamėgtų patiekalų kepta antis ir pieninis paršiukas. Žinoma, kalbant apie šio restorano hitus būtina paminėti ir čia ruošiamas paelijas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Pušų Paunksnėje“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Pušų Paunksnėje“

15. APVALAUS STALO KLUBAS (Trakai)

  • Šefas Jevgenijus Volkovas
  • Vadovė Raimonda Repšytė
  • Virtuvės tipas naujai atrastos lietuviškos gėrybės moderniojoje gastronomijoje
  • Šunims draugiški

Išskirtinė vieta su geriausiu vaizdu į istorinę Trakų pilį įpareigoja kurti ir išskirtinę virtuvę. „Čia (tai, kas lietuviška) ir dabar (sezoninės gėrybės) kartu su pasauliu (globalios tendencijos ir technologijos)“ – toks yra šio restorano meniu.

 Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Apvalaus stalo klubas“
Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Apvalaus stalo klubas“

Šiemet antrą kartą Lietuvoje buvo sudarytas 30-ies geriausių restoranų reitingas. Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“ – prekės ženklas, kuris vis labiau gilinasi į maisto ir gėrimų derinimo kultūrą ir nebijo eksperimentuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Vardai

Atgal į mokyklą

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką