Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alyvuogių aliejus – ar žinote, kokį vartojate, ir kur ieškoti geriausio?

Alyvuogių aliejus – produktas, savo gydomosiomis galiomis ir naudingosiomis savybėmis galintis nustebinti ir visko mačiusius. Tereikia žinoti, kokį jį pasirinkti ir į ką atkreipti dėmesį. Apie alyvuogių aliejaus subtilybes ir balandžio 11-13 dienomis vyksiančias Alyvuogių aliejų ekspertų dienas kalbamės su Ogmios mieste įsikūrusios parduotuvės „Itališko skonio gurmanai“ įkūrėja, vienintele Lietuvoje bei Pabaltijyje alyvuogių aliejaus someljė ir profesionalia jo degustuotoja Liana Davletšina.
Alyvuogių aliejaus ekspertų dienų akimirkos
Alyvuogių aliejaus ekspertų dienų akimirkos / Partnerio nuotr.

Renkantis privaloma ragauti

Pasak specialistės, ypač tyras alyvuogių aliejus yra vienintelis aliejus, pasižymintis organoleptinėmis – skonio ir kvapo savybėmis bei unikalia chemine sudėtimi. „Iš sveikų žalių alyvuogių pagamintas ypač tyras alyvuogių aliejus pasižymi itin maloniu aromatu (šviežiai nupjautos žolės, citrusų, baltųjų vaisių, egzotinių vaisių, uogų, daržovių, gėlių, prieskonių, prieskoninių žolelių, riešutų ar kitais), burnoje ragaujamas – kartokas bei pikantiškas“, – teigia L. Davletšina ir priduria, jog tokį aliejų galima gerti ir kaip sultis, mat šis nepalieka jokio riebumo pojūčio, nesivelia burnoje.

Specialistė rekomenduoja rinktis tik ypač tyrą (extra virgin) alyvuogių aliejų, o prieš perkant – būtinai jį ragauti. „Ypač tyras aliejus gaminamas mechaniniu būdu, šį spaudžiant tiesiogiai iš alyvuogių. Tad dairydamiesi parduotuvėje ieškokite butelio su užrašu „šalto spaudimo“, kadangi tai, jog aliejus priklauso aukščiausiai ypač tyro aliejaus kategorijai, dar nereiškia, jog jis spaustas šaltai – tai nėra privaloma“, – teigia pašnekovė. „Pakaitinus presuose sutraiškytą masę galima išgauti daug daugiau aliejaus, bet jis bus gerokai prastesnės kokybės. Kaitinimo metu prarandamos aromatinės savybės, šviežumas, gaivumas bei nemaža dalis naudingų medžiagų. Taip pat, gali atsirasti sukepusio riebalo kvapas, skonis, riebumas“, – pasakoja L.Davletšina.

Ji pažymi, jog jei alyvuogių aliejus turi nemalonų kvapą, nepasižymi kartumu, pikantiškumu, veliasi burnoje – jo vartoti nederėtų. Tai – žemos kokybės produktas.

Partnerio nuotr./Alyvuogių aliejaus ekspertų dienų akimirkos
Partnerio nuotr./Alyvuogių aliejaus ekspertų dienų akimirkos

Naudingas ne tik sveikatai, bet ir grožiui

Pasak pašnekovės, 400 m. prieš Kristų Hipokratas aprašė iš žaliųjų alyvuogių pagaminto aliejaus medicininę naudą, o šiuolaikinis mokslas skiria didžiulį dėmesį to įrodymui. „Jau paskelbti šimtai ilgus metus atliekamų studijų rezultatų, kurie drąsiai ir nedviprasmiškai teigia, jog ypač tyras alyvuogių aliejus apsaugo nuo daugelio pavojingiausių šių laikų ligų, tokių kaip įvairių tipų vėžys, širdies ir kraujagyslių ligos, stipriai mažina insulto ir infarkto tikimybę, blogojo cholesterolio kiekį, tikimybę susirgti Alzheimeriu, Parkinsonu, senatvine demencija. Taip pat, gerina smegenų veiklą, lengvina virškinimą, apsaugo nuo nutukimo, diabeto, kaulų retėjimo, artrito ir nutolina menopauzę“, – tikina L.Davletšina. Specialistės teigimu, siekiant didžiausios naudos sveikatai, rekomenduojama ypač tyrą alyvuogių aliejų gerti rytais tuščiu skrandžiu.

Alyvuogių aliejus apsaugo nuo daugelio pavojingiausių šių laikų ligų, tokių kaip įvairių tipų vėžys

L.Davletšina pabrėžia, jog alyvuogių aliejus naudingas ne tik sveikatai, bet ir grožiui, o tepamas išoriškai puoselėja, maitina, drėkina odą, plaukus, nagus. Tačiau tai dar ne viskas. Pasak specialistės, per dieną suvartojant 20 ml. alyvuogių aliejaus, pasižyminčio bent minimaliu antioksidantų kiekiu, organizmas yra apsaugomas nuo oksidacinio streso – senėjimo. „Aliejuje esančių antioksidantų kiekis yra nustatomas laboratorijoje, tačiau ir pats vartotojas, paragavęs aliejaus, gali pajausti, ar jų yra. Jei aliejus šviežias, kartus ir pikantiškas – jame šių gerųjų, natūralių antioksidantų bus daug, taigi, jausime ir jų poveikį mūsų organizmui – vidaus organams, odai“, – tikina L.Davletšina ir pažymi, jog ypač tyro alyvuogių aliejaus butelyje antioksidantų randama šimtus kartų daugiau nei pačiame ypatingiausiame su senėjimu kovojančio kremo indelyje.

Apsaugo nuo kancerogenų susidarymo gaminant

L.Davletšinos teigimu, nėra nei vieno patiekalo, kurio negalėtume paskaninti ypač tyru alyvuogių aliejumi, o visų žinomos salotos – tik viena iš 100 galimybių. „Kokybišku, ypač tyru alyvuogių aliejumi paskaninsime ir žalios žuvies ar mėsos užkandžius, makaronų, ryžių, bulvių patiekalus, keptą mėsą ar žuvį, daržoves, vaisius, uogas, ledus, net juodąjį šokoladą“, – teigia specialistė ir atkreipia dėmesį, jog ypač tyras alyvuogių aliejus pasižymi stabiliausia chemine sudėtimi. „Žemo rūgštingumo aliejuje saugiai galima kepti iki 240 laipsnių temperatūroje (keptuvėje, gruzdintuvėje, orkaitėje), o aliejuje esantys antioksidantai apsaugo mūsų gaminamą patiekalą nuo kancerogenų susidarymo. Tai ir yra svarbiausia – negalime šio proceso matyti akimis, tačiau mūsų organizmas yra apsaugotas“, – tikina pašnekovė.

Pasak jos, šviežias daržoves kepant tyrame alyvuogių aliejuje arba šias juo pašlaksčius, daržovėse esančių naudingųjų medžiagų pasisavinimas pagerėja daugiau nei 2 kartus. „Maistas, ypač mėsa, pagamintas naudojant ypač tyrą alyvuogių aliejų, yra daug geriau virškinamas, lengvesnis“, – teigia L.Davletšina.

Partnerio nuotr./Alyvuogių aliejaus ekspertų dienų akimirkos
Partnerio nuotr./Alyvuogių aliejaus ekspertų dienų akimirkos

Aukštos kokybės aliejus gimsta iš ypatingo talento

Pasak specialistės, gero aliejaus gamyba nėra naudinga finansiškai, tad ne visi verslai ryžtasi prisiimti atsakomybę ir orientuotis į itin aukštos kokybės produkto gavybą. „Siekiant išgauti aukščiausią produkto kokybę, alyvuoges reikia skinti anksti – spalio mėnesį. Iš 100 kilogramų traškių, sveikų, nesunokusių alyvuogių pagaminama vos 5-10 litrų žaliojo aukso. Tačiau palaikus jas dar 2-3 mėnesius, iš pernokusių, beveik juodų, tačiau jau pažeistų ir praradusių bet kokią naudą alyvuogių jo išgaunama net 30 litrų“, – pasakoja L.Davletšina.

Pasak L.Davletšinos, Lietuvoje dar tik formuojasi alyvuogių aliejaus kultūra, tad vartotojai labiau linkę įsigyti švelnaus skonio aliejų, o ypač karčius ir pikantiškus mėgsta retas kuris. Jos teigimu, būtent švelnų aliejų pagaminti yra didžiausias iššūkis. „Pagaminti kokybišką, švelnų aliejų yra labai sudėtinga, kadangi alyvuogių veislės jautrios, o uždelsus nuskinti ar padarius bent menkiausią klaidelę gamybos procese aliejus yra iškart sugadinamas. Pagaminti kvapnų, lengvai karstelėjusį ir pikantišką ypač tyrą alyvuogių aliejų, burnoje nepaliekantį jokio riebumo pojūčio – ypatingas talentas“, – tikina specialistė.

Pagaminti kvapnų, lengvai karstelėjusį ir pikantišką ypač tyrą alyvuogių aliejų, burnoje nepaliekantį jokio riebumo pojūčio – ypatingas talentas

Alyvuogių aliejaus ekspertų dienose – degustacija su profesionalu

Į „Itališko skonio gurmanų“ rengiamas alyvuogių aliejaus ekspertų dienas iš savo gimtosios Veronos atvyksta Giancarlo Bonamini – vieno žymiausių alyvuogių aliejaus ūkio savininkas. „Frantoio Bonamini – labiausiai apdovanotas alyvuogių aliejaus ūkis pasaulyje švelnių aliejų kategorijoje, o jo pasaulinis reitingas pagal vienintelį alyvuogių aliejaus gidą siekia 99/100. Tai mažas šeimos ūkis, kurio aliejus rezervuojamas metus į priekį“, – pasakoja L.Davletšina.

Pasak jos, norintiems mokytis iš geriausių, besidomintiems alyvuogių aliejumi ir siekiantiems nerti į jo pasaulį, tai – unikali galimybė visas paslaptis išgirsti iš pirmų lūpų, sužinoti Bonamini šeimos istoriją ir paragauti produktų iš paties ūkio savininko rankų. „Giancarlo Bonamini kvies ragauti Veneto Valpolicella DOP regione užaugintų „Favarol“ ir „Grignano“ alyvuogių aliejų bei pasakos apie jų skonio subtilybes“, – tikina specialistė ir priduria, jog tai – puiki proga bent trumpam mintimis nusikelti į saulėtąją Italiją, o norintiems dalelę jos parsinešti ir į savo namus degustuojamiems aliejams renginio metu bus taikomos nuolaidos.

Alyvuogių aliejaus ekspertų dienos vyks balandžio 11-13 dienomis. Daugiau informacijos čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius