Dabar populiaru
Publikuota: 2017 gruodžio 16d. 10:00

Ką padovanoti kavos entuziastui? 4 puikios idėjos iš žinovo lūpų

Kava ir meduoliai
Vida Press nuotr. / Kava ir meduoliai

Kokybiškos kavos pakelis, gautas dovanų, šio gėrimo gurmanų namuose niekada neprapuola bergždžiai. Apie tai, ką padovanoti kavos entuziastams, pasakoja Emanuelis Ryklys, įkūręs kavos namus „Crooked Nose and Coffee Stories“ ir surengęs kavos degustacijas daugiau kaip 5 tūkstančiams žmonių. Kas gali patarti geriau? Beje, šios rekomendacijos tinka ne tik Kalėdoms, tačiau ir kitoms progoms, kai ieškote dovanų.

„Ačiū Dievui, dovanų iš kavos srities jau gaunu nedaug, su tokiais pirkiniais susitvarkau pats“, – šypsosi Emanuelis. Kaip ir kitose srityse – renkant dovaną žinovui, kaip niekada lengva prašauti. Nuperki prašmatnios Kopi Luwak kavos iš Tailando, o, pasirodo, tai brangiausias anekdotas apie kavą, maža to, dar atmieštas gyvūnų išnaudojimu.

„Aš pats esu už patirtis, dažnai būtent jas ir dovanoju – daiktų mes ir taip turime per daug, o per mažai laiko kartu. Kaip tik išbandėme skrydį oro balionu, tėvams, sesei, svainiui nuperku bilietus į renginius ar į kokią degustaciją ir einame kartu. Tiesa, pats esu neseniai gavęs iš draugės Ingos nuostabią dovaną – mano bičiulio Martyno Vilimavičiaus paveikslą „Šiaulių balandžiai“, kuris man visada labai patiko, ir ji, matyt, tai užfiksavo, o gimtadienio proga man jį įteikė“, – apie dovanų patirtis pasakoja Emanuelis.

Išties, kartais pakanka tik atidžiai klausytis – ir išgirsite tokių idėjų, kurių niekas kitas nesugalvos – žmonės dažnai prasitaria apie savo norus ar svajones.

Štai keletas Emanuelio rekomendacijų, kokios dovanos nudžiugintų kavos entuziastus.

Asmeninio archyvo nuotr./Emanuelis Ryklys, kavinės „Crooked Nose & Coffee Stories“ įkūrėjas
Asmeninio archyvo nuotr./Emanuelis Ryklys, kavinės „Crooked Nose & Coffee Stories“ įkūrėjas

Kavos malūnėlis. „Nereikia būti kavos gurmanu, kad atskirtum skanią kokybišką kavą nuo neskanios. Juk pomidorus perkant atskiriame, kur skanūs, o kur ne – ir nevadiname savęs pomidorų gurmanais. Taip pat ir su kava, – sako Emanuelis. – Kuo šviežiau sumalta kava, tuo ji gardesnė, be to, kiekvienam paruošimo būdui (plikyti, filtruoti, moka kavinukui, aparatui) reikalingas skirtingas malimo būdas, todėl pirma dovana kavos entuziastui – kavos malūnėlis.“

Pats jis nelabai rekomenduoja elektrinių su peiliukais, nes šie kavos pupeles supjausto, o ne sumala kaip girnos. „Nors yra juos naudojančių ir tuo visai patenkintų – pavyzdžiui, mano mama. Svarbu, kad daiktas būtų naudojamas“, – priduria jis.

Pavyzdžiui, kokybiškas Porlex malūnėlis su keraminėmis girnomis kainuos apie 46 eurus. Jeigu proga itin iškilminga – pavyzdžiui, vestuvės, jubiliejus – tai vokiečių inžinerijos stebuklas kavai malti kainuos apie porą šimtų eurų.

Vida Press nuotr./Rankinis kavos malūnėlis
Vida Press nuotr./Rankinis kavos malūnėlis

Pasaulio kavos degustacija. Skonių atradimo kelias įvairus. Pirmiausia pabandai įprastas parduotuvines kavas, paskui atrandi kavos namų kavą, vėliau eksperimentuoji ragaudamas skirtingų šalių ir regionų kavos pupeles.

„Kavos skonį labiausiai lemia klimatas, kuriame auga kavamedžiai. Šioje degustacijoje ragaujame Amerikos, Afrikos, Azijos kavas, pasakojame, žmogus pasigilina, atranda įvairius skonius, pamato, kaip kava ruošiama, tuomet jau galima pagalvoti ir apie specialius kavos ruošimo indus, pavyzdžiui, mūsų sukurtą „Bro“. Kitaip žmogui, įpratusiam gerti kavą iš aparato, taip paruošta kava pirmiausia bus šokas – jis visai ne to tikėsis, be to, jam pačiam ją teks pasigaminti. Kas kita, kai taip pradedi ruošti kavą jau pabuvęs degustacijoje“, – sako pašnekovas.

Organizatorių nuotr./Ąžuolo statinėje brandintos kavos pristatymas
Organizatorių nuotr./Ąžuolo statinėje brandintos kavos pristatymas

Pusantros valandos trukmės degustacijos kaina 15 eurų. O vėliau galima išmėginti ir gurmaniškos kavos degustaciją, kur kava derinama su užkandžiais – sūriais, riešutais.

Beje, pasak Emanuelio, Vilniuje vanduo iš čiaupo nuostabus – puikiai tinka ruošti kavai be jokių filtrų. „Taip mes ruošiame kavą ir savo kavinėje, nereikia kažkokio ypatingo vandens, nebent vamzdynai seni. Nors, aišku, mūsų kolega Marius apie vandens ypatumus ir įtaką skoniui galėtų ištisas paskaitas skaityti.“

Kavos ruošimo įrankis. „Rankiniai įrankiai atgimsta – technologijų amžiuje taip norisi pailsėti nuo mygtukų“, – sako Emanuelis, iš medienos ir lino sukūręs kavinuką Brolis. Malonus liesti, estetiško dizaino, su daugkartiniu lino filtru. Rankiniai įrankiai šios kavos manufaktūros tapatybės dalis – juk jie turbūt vieninteliai Europoje kavos namai, sąmoningai neįsigyjantys espresso aparato, kad kuo daugiau darbo būtų atliekama rankomis. „Taip žmogus kavą gamina pats, o ne mašina, ir kava būna visai kitokia“, – sako kavos žinovas.

Charlie McKay nuotr./Kavos ruošimo įrankis „Bro“
Charlie McKay nuotr./Kavos ruošimo įrankis „Bro“

World Atlass of Coffee. Knyga, nusivesianti į kelionę po kraštus, iš kurių atkeliauja kava, supažindins su šio kvapnaus gėrimo regionais, šalimis ir įvairove, tuo pačiu praplės žinias apie kavos paruošimo būdus ir subtilybes. Kaina apie 27 eurai. Sau Emanuelis šią knygą parsisiuntė iš Lenkijos. Kam patinka reguliarūs skaitiniai – tiks kavos žurnalo prenumerata, taip kavos entuziastą kas tris mėnesius pasieks šviežias leidinys, o su juo – ir nedidelis pakelis vis naujos išskirtinės kavos.

Vida Press nuotr./Knyga apie kavą
Vida Press nuotr./Knyga apie kavą

Šios dovanų idėjos – iš tinklaraščio Ką padovanoti. Dvi šio tinklaraščio autorės šiuo projektu siekia skleisti gerąją dovanų aurą, dalijasi dovanų idėjomis, apžvelgia etiketą ir tendencijas, pataria, kaip kurti staigmenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Video

01:09
02:13
02:24

Dabar tu gali

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką