-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip pasirinkti taurę vynui ir kas nutinka, jeigu jis yra geriamas iš netinkamos?

„Auksas ir pelenuose žiba“ – sako viena liaudies patarlė, pabrėždama turinio vertę ir visiškai numenkindama formą. Tačiau su ja, ko gero, nieku gyvu nesutiks vyno žinovai. Juk gerą vyną patiekus paprastoje stiklinėje būtų ne tik išreiškiama didžiulė nepagarba – taip galima prarasti visą jo neatskleisti dalies vyno skonį skonio ir aromatą aromato – tai, dėl ko tiek daug pastangų padėjo vyndarys.
Vynas
Vynas / 123RF.com nuotr.

Būtent dėl skirtingų vyno skoninių savybių ir buvo sukurtos įvairių formų taurės, padedančios išryškinti kiekvienos vynuogės stipriąsias puses.

Apie tai, kaip nepasiklysti taurių įvairovėje ir pasirinkti tinkamą, kalbamės su Lietuvos someljė čempionu Martynu Praviloniu.

123RF.com nuotr./Someljė Martynas Pravilonis
123RF.com nuotr./Someljė Martynas Pravilonis

– Kodėl skiriasi baltojo ir raudonojo vyno taurių forma?

– Kalbant bendrai apie baltojo ir raudonojo vyno taures, pati taurių forma nesiskiria, tik jų tūris. Idealiausia taurės forma vynui yra tulpės. Tokioje taurėje yra pakankamai daug erdvės atsiskleisti vyno aromatui, kuris dar ir sustiprinamas taurei viršuje susiaurėjant. Tokios formos ISO taurės naudojamos ir profesionaliose vyno degustacijose.

– Ar skyrėsi taurių mados laikui bėgant? Iš ko gėrė mūsų protėviai?

– Taurių bei puodelių, skirtų gerti vynui, mados keitėsi bėgant amžiams. Jei senovėje žmonės naudojo įvairių gyvūnų ragus ar kokoso riešuto kevalus, šiais laikais mes galime rinktis taures priklausomai nuo to, iš kokios vynuogių veislės yra padarytas vynas. Visgi, reikia pasakyti, kad mums gerai pažįstama taurės forma (tulpės formos indas ant kojelės) atsirado jau Romos imperijos laikais. Laikui bėgant keitėsi medžiagos, taurių puošyba, kažkiek ir forma, bet pati „puoduko ant kojelės“ idėja liko. XVI-XVII a. atsirado ir šampanui skirtos fleitos formos bei taip vadinamos coupe taurės.

Jei senovėje taurių madas daugiausiai diktavo aukštuomenė, šiais laikais tą daro someljė, vyno kritikai, vyndariai ar patys taurių gamintojai.

– Didelė ar maža? Yra įvairaus dydžio vyno taurių, kokią rinktis?

– Idealiausia, jog taurė būtų 300-500 ml talpos, kad į ją įpylus 100 ar 150 ml vyno, jis užimtų ne daugiau 1/3 taurės tūrio. Tuomet mes galėsime patogiai vyną tokioje taurėje pasukti, jo neišpildami. Taip pat joje bus pakankamai deguonies ir vietos skleistis vyno aromatui. Baltajam vynui gali būti naudojamos šiek tiek mažesnės taurės, nes jis patiekiamas atvėsintas ir pasižymi subtilesniais kvapais, kuriems atsiskleisti daug oksidacijos nereikia. Per didelėje taurėje subtilūs baltojo vyno kvapai gali išsisklaidyti ir juos užuosti taps sudėtinga.

– Kada tinka vartoti dideles, kur tilptų vos ne pusė butelio, o kada mažesnes?

– Viskas priklauso nuo to, kiek vyno įprastai norite pilti į taures. Taurės turėtų būti tokio dydžio, kad įpiltas vynas sudarytų apie 1/3 taurės tūrio ir, kaip jau minėjau, galingam ir sodriam raudonajam vynui derėtų rinktis didesnes taures nei baltajam.

– Kada pagal taisykles galima pripildyti vyno taurę? Ar galima pilti, jeigu joje dar yra vyno?

– Jei kalbame apie restorano aptarnavimo standartus, vyno turėtume papildyti svečiui nuolatos, kai matome, jog taurėje beliko vos vienas – du gurkšniai. Kai atkemšamas naujas, kad ir tos pačios rūšies vyno butelis, derėtų visą laiką pasiteirauti, ar svečiai norėtų gauti naujas taures, ar tinka tos pačios. Niekada nereikėtų pildyti taurių naujai atkimštu vynu, jei jose dar yra senojo. Taip yra todėl, kad kartais tas pats vynas skirtinguose buteliuose pasižymi skirtingu skoniu. Tai ypač pasakytina apie seną, subrendusį vyną.

Kokios taurės rekomenduojamos skirtingų rūšių vynui, galite pamatyti žemiau pateiktame infografike.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius