Lauktuvėms – graikiškos gėrybės
Lietuvoje jau kone 30 metų gyvenanti graikė Elektra Teiberienė Salonikuose gyvenančius tėvus aplanko bent kartą per metus ir atgal į Vilnių visuomet grįžta pilnais lagaminais gėrybių: „Graikijos klimatas kur kas šiltesnis, tad vaisiai ir daržovės čia visai kitokio skonio. Graikijoje į lagaminą sukraunu bent 5 kilogramus trešnių, už obuolį didesnių svarainių ir, be abejo, fetos sūrio“.
Šiltas klimatas diktuoja ir graikiškų patiekalų tradicijas. „Kai šilta, norisi lengvesnio maisto. Todėl salotos, kurias Lietuvoje vadiname graikiškomis, o patys graikai vadina kaimiškomis, čia labai populiarios. Net tradiciniuose dolmadakia – vynuogių lapų suktinukuose su ryžiais ir mėsa – vasaros metu mėsos mažiau nei ryžių“,– šypsosi Elektra.
Jei tik tilptų lagamine, į Lietuvą moteris parsivežtų ir graikiškų pusryčių tradicijas: „Graikų pusryčiai niekada nėra tik vienas patiekalas. Šeimininkės pripjausto įvairių sūrių, mėsos, salotų, patiekia alyvuogių, daug vaisių ir daržovių – galima pagalvoti, kad laukia atvykstant nemažai svečių. Tačiau graikams tokie pusryčiai, kai pasistiprinama šešiais ar septyniais skirtingais patiekalais – įprastas ir savaime suprantamas dalykas“.
Sūrio ir jogurto šalis
Jai pačiai tobuli pusryčiai – kava ir... gabaliukas fetos sūrio. Jokių priedų, daržovių ar duonos – tiesiog kava ir sūris. Moteris juokiasi, kad meilė sūriui greičiausiai užkoduota graikų genuose: „Savo ožkų pieno sūriais graikai itin didžiuojasi ir turi unikalų jų asortimentą. Mūsų šeimos mėgstamiausias – fetos sūris. Jo skonis gali skirti priklausomai nuo Graikijos regiono ir sūrio gamybos tradicijų – vienur jį gamina sūresnį, kitur – minkštesnį, bet visur feta yra neatsiejama kasdienybės dalis. Šio sūrio graikai suvalgo tiek daug, kad jį perka kilogramais, tad mūsų parduotuvėje išvydę 200 g pakuotę nusijuoktų – juk čia tik vienam kąsniui!“.
Panašiai yra ir su Lietuvoje sparčiai populiarėjančiu graikišku jogurtu – vietiniai jį perka kibirėliais. Karštomis vasaros dienomis tai vienas pagrindinių patiekalų. „Kai karšta, jį galima tiesiog valgyti šaukštais arba gurkšnoti praskiedus su vandeniu. Labai populiari ir graikiško jogurto sriuba su perlinėmis kruopomis – cinkelį jai priduoda prieskoniai. Galima valgyti ir šaltą, ir šiltą – man ji viena mėgstamiausių! Iš kibirėlio graikiško jogurto pagaminsite ir labai nemažai Graikijoje mėgstamo Tzatziki padažo – prireiks tik agurko, citrinos, česnako ir, žinoma, alyvuogių aliejaus. Toks padažas tinka prie mėsos patiekalų, žuvies ir salotų“,– pasakoja E. Teiberienė.
Desertas – tris kartus per dieną
Pasak jos, visoje Graikijoje turbūt nerasite namų, kuriuose nebūtų sūdytų alyvuogių užkandžiams ir alyvuogių aliejaus. „Šalto spaudimo aliejaus buteliukas visuomet stovi ant pusryčių, pietų ar vakarienės stalo – kaip druska. Ir naudojamas jis ne tik įvairiems patiekalams pagardinti, bet ir grožiui, kaip serumas“.
Ypatingą vietą graiko dienoje užima ir saldumynai – desertus graikai valgo po pusryčių, pietų, ir po vakarienės. „Tai labai svarbus ritualas – graikai pametę galvas dėl saldumynų! Pyragėlių, bandelių, sluoksniuotos tešlos parduotuvėlių rasite ant kiekvieno kampo – tokie kepiniai itin populiarūs. Mėgstami ir įvairūs saldūs užkandžiai su riešutais, džiovintais vaisiais, sėklomis ir medumi – ir jie puikiai tinka tiek su frappe, tiek su karšta graikiška kava!“,– tikina Elektra.
O kokie yra patys graikai? „Paisantys tradicijų ir jas gerbiantys“,– sako E. Teiberienė. „Todėl labai mėgsta tradicines šventes – vestuves, gimtadienius, krikštynas. Pamenate filmą „Mano didelės, storos graikiškos vestuvės“? Graikijos kino teatruose jis buvo uždraustas, nes graikai sako, kad jie visai kitokie, nei tame filme. Bet jie tokie!“,– nusijuokia Elektra.
Minėti ir dar daugiau saulėtos Graikijos skonių atkeliauja į Lietuvą! Nuo vasario 18 d., visose „Lidl“ parduotuvėse prieskonių mišiniai graikiškiems patiekalams (0,79 Eur), ryžiais įdaryti vynuogių lapai (1,79 Eur), alyvuogių aliejus (5,99 Eur), žaliosios alyvuogės su įdaru (1,79 Eur), graikiško stiliaus jogurto kibirėlis (1,99 Eur), sezamų sėklų pasta su kakava (2,99 Eur), Baklava (3,99 Eur) ir dar daug kitų graikiškų gardumynų, su kuriais susipažinti galite „Lidl“ kainų leidinyje!