Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kur pasaulyje išgeriama daugiausia kavos? Vos viena šalis ne Europoje

Lietuvoje kavinių apstu, tad gali susidaryti įspūdis, jog išgeriamos kavos kiekiai yra nemaži. Gal taip ir yra, tačiau Lietuva nepatenka į daugiausia kavos išgeriančių šalių dešimtuką, kurį sudarė Tarptautinė kavos organizacija (International Coffee Organization). Buvo vertinama, kiek kilogramų suvartojamų kavos pupelių statistiškai tenka vienam suaugusiam šalies gyventojui.
Kava
Kava / 123RF.com nuotr.

10 vieta: Kanada su 6,2 kg kavos žmogui

Tai vienintelė ne Europoje esanti šalis šiame dešimtuke. Pavertus kavos pupeles gėrimo litrais, tai būtų apie 150 l kavos gėrimo žmogui.

9 vieta: Liuksemburgas su 6,5 kg kavos žmogui

Ši šalis mažylė šiek tiek lenkia Kanadą, dar pastebima, kad kava šioje šalyje yra santykinai pigesnė, nei kitose šalyse, kurios atsidūrė dešimtuke.

8 vieta: Belgija su 6,8 kg kavos žmogui

Ši šalis išsiskiria tuo, jog kavos suvartojimas per pastaruosius metus ypač šovė į viršų, čia ypač paklausti kokybiška kava (gal taip ją derinant prie puikios kokybės belgiško šokolado?).

7 vieta: Šveicarija su 7,9 kg kavos žmogui

Tai jau nemažas atotrūkis nuo Belgijos – Šveicarija nuo šios atsiplėšia daugiau kaip kilogramu. Šveicarijos gyventojai ypač mėgsta prisiruošti kavos į nemažus kavinukus ir taip ją gurkšnoti pradžioje ryte, vėliau ir popiet.

6 vieta: Švedija ir 8,2 kg kavos žmogui

Pagaliau atkeliaujam į Skandinaviją. Švedijoje kava ypač dažnai geriama su saldžiais kepiniais, taip pat sumuštiniais. Kartais ji gardinama pienu, bet dažniau geriama juoda.

5 vieta: Olandija ir 8,4 kg kavos žmogui

Panašiai, kaip ir Belgijoje, Olandijoje pastaraisiais metais išaugo kokybiškos kavos poreikis. Panašu, jog šios šalys tarsi vejasi Europos kokybiškos kavos lyderes – Didžiąją Britaniją ir Vokietiją – kur „trečioji kavos banga“ kilo anksčiau.

Vida Press nuotr./Kava
Vida Press nuotr./Kava

4 vieta: Danija ir 8,7 kg kavos žmogui

Gyvenimo kokybe garsėjanti Danija yra viena iš kavos vartojimo lyderių. Ji čia neatsiejama nuo darbo biuruose, socializacijos, pertraukėlių nuo darbų... Žodžiu, kava, dažniausiai juoda ir gana nestipri, čia geriama kiekviena pasitaikiusia proga.

3 vieta: Islandija ir 9 kg kavos žmogui

Islandijos gyventojų skaičius nesiekia nė 400 tūkst., tačiau ši mažylė gali didžiuotis patenkanti į karščiausių kavos gerbėjų trejetuką.

2 vieta: Norvegija ir 10 kg kavos žmogui

Su kava norvegai pažįstami apie porą šimtų metų, masiškai ji geriama kelis dešimtmečius, tai padėjo jiems tapti antra pagal kavos suvartojimą šalimi (skaičiuojant vidurkį vienam suaugusiam žmogui) pasaulyje.

1 vieta: Suomija ir 12 kg kavos žmogui

Pasaulyje daugiausia kavos išgeria suomiai, panašu, gindamiesi nuo tamsos ir tonizuodami save vėlyvais rytais ir ankstyvomis sutemomis. Dažniausiai čia geriama juoda, ne itin stipri kava, pamėgti didžiuliai puodeliai, iš kurių kava geriama kone be sustojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius