Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liutauras Čeprackas gamins trijų Michelin žvaigždžių vertus patiekalų „coverius“

„Lietuvoje nuo seno paplitusi tradicija – vogti ir apsimesti, kad tai yra tavo kūryba“, – kaip visada žodžių į vatą nevynioja žinomas virtuvės šefas, kelių restoranų Vilniuje savininkas Liutauras Čeprackas. Baigdamas sėkmingą „Gastronomikos“ sezoną, Liutauras sugalvojo svečius palepinti patiekalais iš geriausių, 3 Michelino žvaigždutėmis įvertintų pasaulio restoranų meniu. „Tai bus patys žinomiausi patiekalų coveriai“, – juokauja šefas.
Liutauras Čeprackas ir jo ruošti patiekalai
Liutauras Čeprackas ir jo ruošti patiekalai / Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr.

Liutauro Čepracko virtuvėje idėjų ir žaismės netrūksta, tačiau kartais jam norisi sugalvoti daugiau. „Dailininkas Pablo Picasso yra pasakęs: talentingi menininkai idėjas skolinasi, o genijai jas vagia. Mes nesiruošiame nieko vogti, užtat atvirai pranešame, kad savo virtuvėje mėginsime pagaminti patiekalus, kuriuos trijų Michelino žvaigždučių restoranuose gamina geriausi pasaulio šefai“, – sako L.Čeprackas.

Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr./Liutauras Čeprackas
Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr./Liutauras Čeprackas

Tai pirmasis kartas, kai „Gastronomikoje“ bus gaminami patiekalai pagal kitų šefų sukurtus receptus. „Į maistą aš visuomet žiūriu tarsi į kelionę. Ši kelionė bus po geriausius pasaulio restoranus. Tai smagus nuotykis mums, tikiuosi, taip pat ir mūsų restorano svečiams“, – sako žinomas šefas ir priduria, kad mėgins iki galo atkurti patiekalų skonį.

Ar tai – įmanoma? „Kodėl ne, jei receptas yra užrašytas ant popieriaus, – neabejoja „Gastronomikos“ įkūrėjas. – 90 procentų esu tikras, kad mums pavyks. Dešimt pasilieku niuansams, juk esama ingredientų, kurių neįmanoma gauti, nes jie auga kitame pasaulio krašte. Mano mėsos tiekėjas taip pat ne tas pats, o ir aliejų ne iš ten perku. Tačiau visa tai – tik smulkmenos, kurias perprasti gali tik patys patiekalų kūrėjai“.

O jei pritrūks emocijos, vieno ar kito garsaus šefo energetikos, kuri taip pat keliauja į puodus? „Nebūkime naivūs, – šypsosi L.Čeprackas. – Nejau manote, kad amžiaus šefu vadinamas, 28 Michelin žvaigždes iš viso turintis Prancūzijos šefas Joelis Robuchonas būna virtuvėje tuo metu, kai jo restorane jums atneša patiekalą? Na, negali jis tuo pat metu būti ir Makao, ir Monake, ir Paryžiuje, ir Singapūre“.

Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr./Liutauro Čepracko ruoštas patiekalas
Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr./Liutauro Čepracko ruoštas patiekalas

Naujajame „Gastronomikos“ meniu – ir Joelio Robuchono sukurtas patiekalas. L.Čeprackas ruošiasi pagaminti prancūziškos virtuvės klasiką – žąsų kepenėlėmis įdarytą putpelę.

Tai vienintelis patiekalas, apie kurį kalba beprotišką sumanymą turintis šefas. Į meniu jis įtraukė geriausią praėjusių metų šefo Dan Wu patiekalą, kulinarinius vieno geriausių pasaulio restoranų „Osteria Francescana“ Modenoje šefo Massimo Bottura bei amerikiečių virtuvės mega žvaigždės, garsių restoranų „French Laundry“ ir „Per Se“ įkūrėjo Thomo Kellerio šedevrus.

Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr./Liutauro Čepracko ruoštas patiekalas
Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr./Liutauro Čepracko ruoštas patiekalas

„Rinkausi patiekalus tų šefų, kurių filosofija, požiūris ir didžiulis dėmesys smulkmenoms man labai patinka, – savo pasirinkimą aiškina lietuvis virtuvės šefas. – Trys Michelino žvaigždės yra įvertinimas, kuriam daugiau jokių žodžių nereikia. Žvaigždes gauna genijai, o kalbėti apie genijus būtų kvaila. Jie tiesiog yra pasiekę savąjį olimpą“.

„Gastronomikos“ svečiams L.Čeprackas žada ypatingą virtuvę, be jokių lietuviškų prieskonių. Iš 7-8 patiekalų sukurtas degustacinis meniu svečiams siūlomas iki birželio vidurio.

Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr./Liutauro Čepracko ruoštas patiekalas
Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr./Liutauro Čepracko ruoštas patiekalas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius