-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vynas, kurio istorija siekia Romos imperatorių laikus

Prosecco pavadinimą yra girdėjęs kiekvienas, tačiau retas jį sieja su giliomis vyndarystės tradicijomis. Šis putojantis gaivaus skonio gėrimas dažnai lyginamas ar net pavadinamas šampanu, tačiau tai tikrai nėra tas pats gėrimas. Jis ne tik gaminamas iš specifinės vynuogių rūšies, bet kartu – ir pasitelkiant visiškai kitas technologijas. Iš dalies jos ir lėmė, kad Prosecco vis labiau populiarėja ne tik Italijoje, bet ir visame pasaulyje.
Kamščiai / 123rf.com nuotr.
Kamščiai / 123rf.com nuotr.

Pirmą kartą šis vynas paminėtas romėnų istoriko Plinijaus Senojo „Gamtos istorijoje“. Julia Augusta, rašo jis, antroji imperatoriaus Augusto žmona (Tiberijaus motina) nuopelnus už tai, kad sulaukė garbaus 86-erių metų amžiaus, priskyrė Puccino vynui. Anot istorikų, tai ir yra tas pats Prosecco, kurį romėnai gamino dar 1000 m. pr. Kr.

Tiesa, tai nebuvo tas pats Prosecco, kokį esame įpratę matyti šiandien. Tuo metu tai buvo labai lengvai putojantis nebaigtos fermentacijos vynas, skirtas vietiniam vartojimui. Viskas pasikeitė prieš maždaug 150 metų, kai buvo atrastas naujas fermentacijos metodas.

Koks vynas gali būti Prosecco?

Pasak Francesco Zonin, „Zonin“ įmonės viceprezidento, skirtingai nuo šampano, kuris yra brandinamas buteliuose, Prosecco antrąjį fermentacijos etapą praleidžia slėginėse plieno talpose. Taip fermentuojamas vynas gauna daugiau slėgio (o tuo pačiu – ir burbuliukų) nei alus, bet mažiau nei šampanas.

Nuo 2009-ųjų Prosecco, kaip ir šampano atveju, reiškia saugomą kilmės vietos nuorodą. Tuo metu buvo nustatytos devynios provincijos, apimančios Veneto ir Friuli Venezia Giulia regionus, kuriuose gaminamas šis vynas. Didesnėje DOC (Denominazione di Origine Controllata) zonoje nuimama kur kas daugiau derliaus, o DOCG zonoje gaminami žymiai ryškesnio skonio vynai. Šioje zonoje galioja ir itin griežtos taisyklės, pavyzdžiui, vynuogės renkamos tik rankomis ir tik dienos metu.

Vynuogės / 123rf.com nuotr.
Vynuogės / 123rf.com nuotr.

Vienas didžiausių Prosecco gamintojų ir eksportuotojų yra Zonin šeima, gaminanti vyną jau septynias kartas, nuo 1821-ųjų. Šiai šeimai priklauso didžiausias Prosecco vynuogynas Veneto regione. Griežtai kontroliuodami visą gamybos procesą nuo auginimo iki išpilstymo, Zonin gali užtikrinti, kad jų gaminamas Prosecco būtų itin aukštos kokybės.

Pagrindinė vynuogių rūšis, iš kurios gaminamas Prosecco, yra glera, anksčiau vadinta tiesiog Prosecco. Tai yra viena vėliausiai sezono metu sunokstančių vynuogių. Tiesa, dabar šio vyno gamybai leidžiama maišyti glera su kitomis vynuogėmis, tokiomis kaip Perera, Bianchetta, Verdiso arba intensyviąsias Chardonnay, Pinot Bianco ar net Pinot Noir.

Dauguma šios rūšies vynų yra sausi, dažniausiai brut stiliaus, kurių saldumo įspūdį lemia intensyvūs vaisių aromatai. Vis dėlto reiktų nepamiršti, kad žyma dry reiškia saldžiausią pasirinkimą. Tokio vyno litre esančio cukraus kiekis gali siekti 17-32 g. Norėdami tikrai sauso Prosecco, rinkitės brut.

Maisto ir kokteilių kompanionas

Prosecco yra vienas iš tų vynų, kuriuos galima patiekti tiek kaip aperityvą, tiek prie pagrindinio patiekalo. Jis yra be galo universalus, tad puikiai dera prie daugelio šalių virtuvių. Pažiūrėkime, kokius derinius gali pasiūlyti Zonin šeimos Prosecco vynai.

Prosecco / 123rf.com nuotr.
Prosecco / 123rf.com nuotr.

Pavyzdžiui, lengvas ir gaivus „Zonin White Edition“ tiks prie patiekalų iš kiaušinių, tokių kaip benediktas, Azijos patiekalų. Tuo tarpu „Black Edition“, kuriame Glera vynuogės maišomos su Pinot Noir, puikiai tiks prie užkandžių.

Jei norite putojančio vyno patiekti prie desertų, rinkitės „Zonin Grey Edition“, kuriam citrusinių vaisių ir prieskonių natų suteikia Pinot Grigio vynuogės. Prie žuvies geriausiai tiks tik iš Glera vynuogių gaminami „Ice“ arba „Brut“. Be to, kiekvieną Prosecco galima drąsiai patiekti kaip aperityvą.

Paprastai „Prosecco“ rekomenduojama patiekti atšaldytą iki 6-8 laipsnių. Dauguma ekspertų siūlo vengti aukštų ir siaurų šampano taurių, norint pajusti visą Prosecco skonių paletę. Vietoje jų rekomenduojama rinktis tulpės formos putojančio vyno arba paprasčiausias baltojo vyno taures.

Platesnis šių taurių paviršius užtikrins, kad vynas gaus pakankamai deguonies vaisių aromatams atsiskleisti. Prosecco geriausia gerti jauną – ne vėliau nei keleri metai po derliaus nuėmimo, kai rūgštumas ir vaisių natos jaučiamos stipriausiai.

Prosecco puikiai tinka ir klasikiniams kokteiliams, tokiems kaip „Mimosa“ „Bellini“ ar Spritz“. O jei norite pajusti tikrą itališkos vasaros skonį, siūlome pasigaminti labai paprastą, tačiau nepaprastai populiarų sgroppino al limone.

Sgroppino al limone receptas (4 kokteiliai):

  • 350 ml citrininio šerbeto ledų;
  • 250 ml Prosecco;
  • 50 ml degtinės;
  • Mėtos papuošimui

Ledus ir gėrimus sumaišykite metaliniame inde (patariama maišyti rankiniu plaktuvu) bei papuoškite mėtos lapeliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius