Turizmo informacijos centras šią savo akciją pavadino „Gastroturo savaite“, kurioje 13 dalyvių – Šiaulių miesto kavinių ir restoranų savo klientams pasiūlys specialiai šiai akcijai sukurtus patiekalus.
Taigi, nuo gruodžio 1 dienos startuos 10 dienų truksiantis maisto maratonas, kuriame dalyvauja 13 kavinių: „Black Bar“, „Centro šokoladinė“, „Presto“ kavinė, vaistinės „Valerijonas“ arbatinė, baras „Morganas“, kavinės-barai „Savynė“, „Arkos“, „Varpas 154“, „Čin Čin“, restoranai „Avenue Brasserie“, „Sakura Lounge“, picerija „Gedimino pica“ ir kaimiškos muzikos klubas-smuklė „Juonė pastuogė“.
Visi kažką sugalvojo, tačiau dalis šių kavinių nusprendė gyvai pademonstruoti savo meistrystę žurnalistams. Tai nemenkas iššūkis. Pirma – ne visi žurnalistai yra maisto ekspertai, gal nemokės įvertinti. Antra – niekada nežinai, ką paruoš kolegos. Ar neteks raudonuoti?
Beliko kavinių atstovams būti savimi. Taip mažiausia tikimybė atnešti tokį pat patiekalą kaip ir kaimyninės kavinės virėjas. Kaip numato akcijos taisyklės – cepelinų atbukintam šiauliečio liežuviui reikia pasiūlyt kažką į temą. O tema – „Kelionių ir saldumynų Kalėdos“. Plius desertas.
„Valerijono“ arbatinės direktorė Almyra Girdenienė pristatė iškart du desertus, tačiau priminė, kad akcijos metu visus norinčius išmokins pasigaminti tradicinė šventinį patiekalą – kūčią. Ir dar turės nuostabios gilių kavos, kurios giles surinko po vienos darbuotojos ąžuolu.
Direktorė priminė retai kam žinomą dalyką, kad šviežius tarkuotus burokėlius dera porai valandų palikti pastovėti – tuomet jie oksiduojasi, praranda kenksmingas savybes ir lieka tik mus stiprinantys dalykai.
Patiems pasigaminti marcipaninių saldainių, pasirodo, taip pat nėra labai sudėtinga.
„Burokėlių džiazas“ gaminamas iš tarkuotų burokėlių, džiovintų slyvų, riešutų. juodos duonos džiūvėsėlių ir kelių lašų citrinos sulčių.
Patiems pasigaminti marcipaninių saldainių, pasirodo, taip pat nėra labai sudėtinga. Didžiąją jų dalį sudaro smulkiai sugrūsti migdolų riešutai, kuriuos reikia numirkyti ir būtinai nulupti rudą luobelę – ši kiek kenksminga.
Kavinės „Arkos“ direktorė Algina Mikšienė pateikė puošnių keptų obuolių su džiovintomis slyvomis, riešutais ir medumi. Taip pat „Tiškevičiaus koldūnų“. Pastarieji yra pagaminti iš tamsių pirmo malimo miltų bei baravykų įdaro. Viskas puikiai tinka Kūčioms, jei neprisikrausi spirgų su grietine.
„Sakura Lounge“ pristatė gana gurmanišką elnienos kepsnį su spanguolių padažu. Kepsnys – čia skambiai pasakyta. Elnienos gabaliukai ištisą valandą „kepa“ 55 laipsnių šilumoje. Vėliau greitai apdorojami liepsna.
Ką daryti – religinė tradicijos sako, jog šiuo metu Adventas ir mėsos nevalia, o protas ginasi – neparagauti tokios elnienos yra didesnė nuodėmė. O jei čia tikrai elnio devyniaragio mėsa?
„Savynė“ keps ne elnius deviaragius, o elfus. Taip kepsnys ir vadinsis – „Elfų kepsnys“. Na, dar šiek tiek vištienos žadėjo įdėti ir užpilti spanguolių padažo.
Šalia kitų kavinių patiekalų „Savynė“ pristatė laiko patikrintą ir tobulai pagamintą skanėstą – „Širdeles sniege“. Tai yra belgiški vafliai su plakta grietinėle, kuri dėl ilgos pristatymo trukmės gerokai subliuško. Išvada – mažiau kalbėti ir greičiau valgyti.
Neseniai duris atvėręs restoranas „Avenue Brasserie“ davė paskanauti ispaniškai paruošto aštuonkojo – „Pulpo al galleto“.
Beje, restorano atstovas Algirdas Matačiūnas prasitarė, jog žodis „brasserie“ reiškia užeigą, kur vyrai paprastai užsuka alaus, tačiau jo darbo patirtis prabangiame restorane priešais Anglijos karalienės rūmus neleidžia nuleisti kartelės.
Šefas be aštuonkojo pasiūlė ir Pietų Afrikos respublikoje populiarų desertą – sūrio pyragą. Iš pažiūros – maskarponė, tačiau burnoje jaučiamas daug švelnesnis kitoks skonis.
Kitos kavinės taip pat sukūrė ne ką prastesnius patiekalus, tačiau japie juos teks daugiau sužinoti užsukus. Pavyzdžiui, „Centro šokoladinėje“ lauks karališka kava ir specialus pyrago rinkinys. Kavinė „Čin Čin“ pasiūlys kepsnį „Lašiša ieško Kalėdų“.