-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiauliuose verta pavalgyti: nuo afrikietiško pyrago iki elnio devyniaragio

Kažkas neįtikėtino – šiauliečiams kalėdinis laikotarpis nusimato gardus ir sotus. Dabar į Šiaulius galima važiuoti vien pavalgyti. Šiaulių turizmo informacijos centro organizuojama kulinarinė mintis apjungė tuziną centrinės miesto dalies restoranų ir kavinių vienam tikslui – pasiūlyti lankytojams ką nors kalėdinio. Tokio, kad kaina nebūtų kosminė, bet kokybė pakylėtų į žvaigždes.
Ypatingai gaminta elniena
Ypatingai gaminta elniena
Temos: 3 Kavinė Maistas Meniu

Turizmo informacijos centras šią savo akciją pavadino „Gastroturo savaite“, kurioje 13 dalyvių – Šiaulių miesto kavinių ir restoranų savo klientams pasiūlys specialiai šiai akcijai sukurtus patiekalus.

Taigi, nuo gruo­džio 1 die­nos star­tuos 10 dienų truk­sian­tis maisto maratonas, kuriame dalyvauja 13 kavinių: „Black Bar“, „Cent­ro šo­ko­la­di­nė“, „Pres­to“ ka­vi­nė, vais­ti­nės „Valeri­jo­nas“ arbati­nė, baras „Mor­ga­nas“, kavi­nės-ba­rai „Sa­vy­nė“, „Ar­kos“, „Var­pas 154“, „Čin Čin“, res­to­ra­nai „Ave­nue Brasserie“, „Sa­ku­ra Loun­ge“, picerija „Gedimi­no pi­ca“ ir kai­miš­kos mu­zi­kos klu­bas-smuk­lė „Juonė pastuogė“.

Visi kažką sugalvojo, tačiau dalis šių kavinių nusprendė gyvai pademonstruoti savo meistrystę žurnalistams. Tai nemenkas iššūkis. Pirma – ne visi žurnalistai yra maisto ekspertai, gal nemokės įvertinti. Antra – niekada nežinai, ką paruoš kolegos. Ar neteks raudonuoti?

Beliko kavinių atstovams būti savimi. Taip mažiausia tikimybė atnešti tokį pat patiekalą kaip ir kaimyninės kavinės virėjas. Kaip numato akcijos taisyklės – cepelinų atbukintam šiauliečio liežuviui reikia pasiūlyt kažką į temą. O tema – „Ke­lio­nių ir sal­du­my­nų Ka­lė­dos“. Plius desertas.

Gastroturo dalyviai
Gastroturo dalyviai

„Va­le­ri­jo­no“ ar­ba­ti­nės direktorė Almyra Girdenienė pri­sta­tė iškart du desertus, tačiau priminė, kad akcijos metu visus norinčius išmokins pasigaminti tradicinė šventinį patiekalą – kūčią. Ir dar turės nuostabios gilių kavos, kurios giles surinko po vienos darbuotojos ąžuolu.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gastroturas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gastroturas

Direktorė priminė retai kam žinomą dalyką, kad šviežius tarkuotus burokėlius dera porai valandų palikti pastovėti – tuomet jie oksiduojasi, praranda kenksmingas savybes ir lieka tik mus stiprinantys dalykai.

Patiems pasigaminti marcipaninių saldainių, pasirodo, taip pat nėra labai sudėtinga.

„Burokėlių džiazas“ gaminamas iš tarkuotų burokėlių, džiovintų slyvų, riešutų. juodos duonos džiūvėsėlių ir kelių lašų citrinos sulčių.

Patiems pasigaminti marcipaninių saldainių, pasirodo, taip pat nėra labai sudėtinga. Didžiąją jų dalį sudaro smulkiai sugrūsti migdolų riešutai, kuriuos reikia numirkyti ir būtinai nulupti rudą luobelę – ši kiek kenksminga.

Kavinės „Ar­kos“ direktorė Algina Mikšienė pateikė puošnių keptų obuolių su džiovintomis slyvomis, riešutais ir medumi. Taip pat „Tiškevičiaus koldūnų“. Pastarieji yra pagaminti iš tamsių pirmo malimo miltų bei baravykų įdaro. Viskas puikiai tinka Kūčioms, jei neprisikrausi spirgų su grietine.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gastroturas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gastroturas

„Sakura Lounge“ pristatė gana gurmanišką elnienos kepsnį su spanguolių padažu. Kepsnys – čia skambiai pasakyta. Elnienos gabaliukai ištisą valandą „kepa“ 55 laipsnių šilumoje. Vėliau greitai apdorojami liepsna.

Ką daryti – religinė tradicijos sako, jog šiuo metu Adventas ir mėsos nevalia, o protas ginasi – neparagauti tokios elnienos yra didesnė nuodėmė. O jei čia tikrai elnio devyniaragio mėsa?

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gastroturas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gastroturas

„Sa­vy­nė“ keps ne elnius deviaragius, o elfus. Taip kepsnys ir vadinsis – „Elfų kepsnys“. Na, dar šiek tiek vištienos žadėjo įdėti ir užpilti spanguolių padažo.

Šalia kitų kavinių patiekalų „Savynė“ pristatė laiko patikrintą ir tobulai pagamintą skanėstą – „Širdeles sniege“. Tai yra belgiški vafliai su plakta grietinėle, kuri dėl ilgos pristatymo trukmės gerokai subliuško. Išvada – mažiau kalbėti ir greičiau valgyti.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gastroturas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gastroturas

Neseniai duris atvėręs restoranas „Avenue Brasserie“ davė paskanauti ispaniškai paruošto aštuonkojo – „Pulpo al galleto“.

Beje, restorano atstovas Algirdas Matačiūnas prasitarė, jog žodis „brasserie“ reiškia užeigą, kur vyrai paprastai užsuka alaus, tačiau jo darbo patirtis prabangiame restorane priešais Anglijos karalienės rūmus neleidžia nuleisti kartelės.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gastroturas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gastroturas

Šefas be aštuonkojo pasiūlė ir Pietų Afrikos respublikoje populiarų desertą – sūrio pyragą. Iš pažiūros – maskarponė, tačiau burnoje jaučiamas daug švelnesnis kitoks skonis.

Alvydo Januševičiaus /Sūrio pyragas iš Afrikos
Alvydo Januševičiaus /Sūrio pyragas iš Afrikos

Kitos kavinės taip pat sukūrė ne ką prastesnius patiekalus, tačiau japie juos teks daugiau sužinoti užsukus. Pavyzdžiui, „Centro šokoladinėje“ lauks karališka kava ir specialus pyrago rinkinys. Kavinė „Čin Čin“ pasiūlys kepsnį „Lašiša ieško Kalėdų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius