Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Unikalūs receptai pietums karantino metu

Galima pastebėti, kad Lietuvos gyventojams karantino laikotarpį skaičiuojant nuo kovo šešioliktosios, o kitų šalių gyventojams ir nuo dar anksčiau, kiekvieno iš mūsų namai įgavo tam tikro multifunkcionalumo. Jeigu jie iki šiol tai užėmė pagrindinę poilsio ir bendrystės vietą mūsų gyvenime, dabar tai neišvengiamai – ir darbo, ir mokymosi, ir pagal poreikius sporto, treniruočių, kūrybos, o taip pat ir kulinarinių eksperimentų vieta. Jeigu dar visai neseniai per pietų petrauką skubėjote į anapus gatvės esantį restoranėlį, ar užsisakydavote maisto pristatymo paslaugą, dabar artimiausiu tašku dienos pietums tapo... Virtuvė.
Unikalūs receptai pietums karantino metu
Unikalūs receptai pietums karantino metu / Partnerio nuotr.

Galima įsivaizduoti, kad kai kas perskaitęs paskutinę eilutę, galbūt, giliai atsidus – pabūgs patiekalų sudėtingumo, pagailės laiko maisto gaminimui arba tiesiog pagalvos – ką gi dar galima naujo pagaminti? O svarbiausia – greitai ir skaniai? Štai keletas idėjų, kurias siūlo Worldrecipes.eu receptai, jos ne tik paįvairins ganėtiškai monotonišką skonių rutiną karantino laikotarpiu, bet ir, tikėkimės, įžiebs priblėsusią aistrą gaminti:

  • Sriuba. Dažnas iš mūsų esame pripratę prie tradicinių sriubų, kurias valgome ištisus metus ir pernelyg neapsikrauname lavindami fantaziją, eksperimentuodami ar tiesiog ieškodami receptų naujų skonių potyriams. Bet kodėl nepaįvairinus kasdienybės ir vietoje įprastų barščių neišvirus ispaniškos česnakinės sriubos? Kodėl įprastinės daržovių sriubos nepakeitus trinta sriuba? Trintų sriubų mylėtojams patiks kreminė moliūgų arba tiršta bulvių sriuba, o ką jau kalbėti apie morkų sriubą su imbieru ir kokosų pienu! Reikia paminėti, kad aitrių patiekalų mėgėjams patiks aštri cukinijų sriuba. Tuo tarpu lietuvių numylėtus šaltibarščius galima kartais iškeisti ir į šaltą pomidorų arba agurkų sriubą. Taip pat puikiai atgaivins ir šalta „Gaspacho“ sriuba, kuri ypatingai dera su krevetėmis. O jei dar šias sriubas pagardinsite skrebučiais ir šlakeliu grietinės...

Galbūt visi šie deriniai skamba įmantriai, tačiau – tai apgaulingas įspūdis. Gamindami bet kurią iš šių sriubų tikrai nesugaišite daugiau laiko nei esate pratę. O išbandę šiuos receptus, galite būti tikri, kad jūsų kasdieniame racione vietą išsikovos naujų skonių paletė – abejingais likti tiesiog neįmanoma!

Shutterstock nuotr./Trinta morkų sriuba
Shutterstock nuotr./Trinta morkų sriuba
  • Salotos. Tai vienas geresnių pasirinkimų karantino metu. Kai didžiąją dienos laiko dalį esame priversti praleisti ne visai aktyviai, praverčia lengvų, tačiau tuo pat metu ir maistingų patiekalų receptai. Tiems, kurie yra pasiilgę naujų skonių potyrių ir nenori praleisti daug laiko virtuvėje, gali išbandyti sultingas ananasų salotas su riešutais ir vištiena. Tam viso labo prireiks produktų, kurių galima rasti bene kiekvienų namų šaldytuve: rūkytos vištienos, ananasų, graikinių riešutų, sūrio, kukurūzų, majonezo, o taip pat ir tiems, kurie mėgsta – kiaušinių ar svogūnų laiškų. Šios salotos puikiai tiks tiek pietums karantino metu, tiek ir praturtinti šventiniam stalui karantino laikotarpiui jau pasibaigus. Itin populiarus ir vištienos burito salotų su graikišku jogurto - avokadų padažu. Nors ingridientų sąrašas gali pasirodyti ir ganėtinai ilgas, tačiau gamybos procesas yra visai nesudėtingas ir greitas. Šios salotos dažnai turi pasisekimą šeimų tarpe. Susiduriantys su problemomis, kada vaikai nėra linkę valgyti pakankamai daržovių, šias salotas mato kaip išsigelbėjimą - nesunkiai susukus jas į tortiliją, tokie „buritai“ dingsta akimirksniu! Ir skanu, ir greita, ir sveika!
  • Mėsos patiekalai. Neįsivaizduojantiems pietų be mėsos – taip pat yra ką pasiūlyti. Mieliausiai pietums besirenkantiems kiaulienos patiekalus, rekomenduojama išbandyti išpjovos kepsnius, vyno ir sultinio mišinyje užkeptus pomidoro griežinėliu ir mocarela sūriu. Taip pat neleis nusivilti ir orkaitėje kepti kiaulienos nugarinės suktinukai. Plonai išmušę kiaulienos nugarinės griežinėlius, teliks vieną jų pusę patepti pesto padažu, uždėti riekelę sūrio, susukus sutvirtinti mediniu iešmeliu ir prieš pašaunant orkaitėje, trumpai pakepti keptuvėje. Vos penkiolika minučių ir jūsų pietūs, patiekti su patinkančiu garnyru, jau garuos ant stalo. Tiems, kurie mieliau renkasi vištienos patiekalus, negalima nepaminėti daržovių ir vištienos lazanijos. Tai lengvai pagaminamas patiekalas, kurį galima kepti tiek nedidelėse porcijinėse kepimo formelėse, tiek vienoje didesnėje formoje. Puikiai tinka tiems, kurie mėgsta receptus, sudarytus principu: „Ką turiu, tą dedu“. Tai reiškia, kad paprastas receptas leidžia improvizuoti ir prireikus vieną daržovę pakeisti kita – šio patiekalo tiesiog neįmanoma sugadinti! Pasiilgusieji Azijietiškos virtuvės skonių, nesunkiai namuose pasigamins saldžiarūgštę vištieną su morkomis ir paprikomis, keptą vištieną su medumi arba kario padažu. Skanaus!
Vida Press nuotr./Lazanija
Vida Press nuotr./Lazanija

  • Vegan patiekalai. Pasiūlę keletą unikalių idėjų mėsos patiekalų mylėtojams, negalime pamiršti ir tų, kurie nevalgo gyvūninės kilmės produktų. Bene greičiausias ir paprasčiausias variantas, tai – orkaitėje kepti baklažanai. Pagaminę aštrų padažą, juo prieš kepdami ištepę baklažanų gabalėlius, per dešimtį minučių gausite tiesiog idealų pagrindinį patiekalą pietums, kurį pagal skonį galite papildyti keptomis saldžiomis bulvėmis bei mėgstamomis salotomis. Tiems, kurie su mielu noru virtuvėje praleidžia ir daugiau laiko, patartina išbandyti veganišką lazaniją. Bešamelio padažas (augalinis), pomidorai, špinatai, raudonėliai, čiobreliai, lazanijos lakštiniai, sūris (vegan), daug sūrio! Juk skamba puikiai, tiesa? Šiam patiekalui pagaminti nuo pasiruošimo iki pirmojo kąsnio į burną užtruksite daugiausiai pusvalandį. Tačiau, gera naujiena – lazanija puiki tiek ką tik ištraukta iš orkaitės, tiek jau atvėsusi. Tai reiškia, kad po skanių pietų galėsite pasimėgauti ir skania vakariene, o gal nuspręsite atidėti rytdienai ir pasidaryti savotišką pietų gaminimui išeiginę dieną. Beje, jeigu kaip tik apie tokią dieną galvojate, laikinų „atostogų“ puikiai išleidžia ir falafeliai arba veganiški virtinukai su tofu ir daržovėmis, kuriuos galima užsišaldyti ateičiai.
Shutterstock.com nuotr./Falafeliai
Shutterstock.com nuotr./Falafeliai

Reikia atkreipti dėmesį, kad šie pasiūlymai, tai puikus pasirinkimas ne tik veganams, tačiau ir visavalgiams. Kodėl gi nepraturtinus savo maisto raciono šiais patiekalais?

  • Desertas. Kaipgi be jo? Tiems, kurie šiuo pavasario laikotarpiu itin akylai skaičiuoja visas suvartojamas kalorijas būtų galima pasiūlyti sveikuolišką desertą, kuriam prireiks trijų avokadų, trijų kivių, lazdyno riešutų, datulių, kokoso drožlių, skysto medaus bei laimo. Iš šių ingridientų greitai ir nesunkiai pasigaminsite nekeptus pyragėlius. Be to, juos užšaldžius nereikės rūpintis jų greitu suvartojimu, o taip pat jie puikiai pasitarnaus ir jau karantinui pasibaigus netikėtai užsukusiems svečiams pavaišinti.

Tiems, kurie kalorijų neskaičiuoja, rekomenduojama išbandyti baltuosius triufelius su kardamonais ir braškių bei zefyrų iešmelius su karameliniu padažu. Skamba sudėtingai ir kiek įmantriai, tačiau tiek vienam, tiek kitam desertui pagaminti neužtruksite net ir pusės valandos ir galėsite mėgautis burnoje tirpstančiu skoniu. Verta išbandyti ir trapius ažūrinius žagarėlius, kuriuos gamindami išvengsite tešlos kočiojimo. Tai ne tik neįprastas desertas, kuris itin tinka prie pietinės kavos puodelio, tačiau ir išskirtinai stalą puošiantis bei akį džiuginantis gardėsis.

Kepkite, virkite, nebijokite naujovių ir eksperimentų! Tik nuo jūsų priklauso, kaip išnaudosite šį laiką, kiek išmoksite, patirsite, o taip pat – ir kiek praėjus karantino laikotarpui, galėsite pasidalinti su kitais!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius