Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2017 lapkričio 21d. 16:30

Vilnius ir pasaulis vilios autentiškos Italijos virtuvės aromatais

Itališkosios virtuvės savaitė
Vida Press nuotr. / Itališkosios virtuvės savaitė

Ravioliai ir pica, buivolių pieno mocarela ir Kalabrijos nduja, tiramisu ir „panna cotta“ – be šių patiekalų ir produktų Vilniaus restoranų meniu neįmanoma įsivaizduoti. Italijos virtuvė tapo neabejotina Lietuvos sostinės gastronomijos lydere. Visą šią savaitę Vilnius valgys itališkai, ragaus klasiką ir regionų virtuvę.

Ir ne tik Vilnius. Italijos vyriausybės iniciatyva nuo lapkričio 20-osios, pirmadienio, iki pat savaitės pabaigos, sekmadienio, 105 planetos valstybėse vyksta „Pasaulinė itališkos virtuvės savaitė“ – iš viso 1700 teminių vakarienių ir degustacijų. Šis tarptautinis projektas įsibėgėjo 2016 metais po didžiulio pasisekimo sulaukusios pasaulinės EXPO parodos Milane, kurios pagrindinė tema buvo maistas.

Žiniasklaidai „Antrąją pasaulinę itališkos virtuvės savaitę“ Romoje pristatęs šalies užsienio reikalų ministras Angelino Alfano neslėpė: virtuvė yra neatsiejama šalies nacionalinio identiteto, kultūros dalis.

Kvietimas papietauti, paragauti autentiškų produktų ir patiekalų yra ne tik nauji skonio potyriai gurmanams, bet ir galimybė plėtoti svarbias gastronominės politikos temas – tokias kaip kova su „italian sounding“ (liet. itališko skambesio) maisto falsifikatais, gastronominis turizmas, parama UNESCO paveldo titulo siekiančiai neapolietiškai picai ir putojančio vyno Prosecco di Valdobbiadene teritorijai, žemės drebėjimą patyrusių regionų gastronomijos rėmimas.

Vida Press nuotr./Tradicinės dešros iš Kalabrijos regiono
Vida Press nuotr./Tradicinės dešros iš Kalabrijos regiono

Praėjusiais metais Vilniaus „Kempinski“ viešbučio restorane įvyko pirmasis „Cucina Italiana nel Mondo“ renginys. Stipraus žemės drebėjimo sugriauto miestelio Amatričės restoranų šefai gamino tipišką Lacijaus patiekalą – „spaghetti all‘amatriciana“. Jaudinančio labdaros renginio metu vilniečiai ne tik susipažino su Romos apylinkių virtuve, bet ir aukojo lėšas sugriauto miestelio atstatymo darbams.

Dešimt Vilniaus restoranų ir picerijų paruošė specialius degustacinius meniu už patrauklią kainą.

Šįmet Italijos ambasada į „Antrosios itališkos virtuvės savaitės“ maratoną pasiūlė įsijungti tiems sostinės restoranams, kurie pagarbiai žvelgia į autentišką Italijos virtuvę. Dešimt Vilniaus restoranų ir picerijų paruošė specialius degustacinius meniu už patrauklią kainą. Sumokėję 25 eurus restoranuose (10 eurų picerijose) itališko skonio mėgėjai turės galimybę paragauti du arba tris patiekalus. Didžiuma restoranų į šią kainą įskaičiavo ir vyno taurę.

Vilniečiai galės paragauti Apulijos skanėstą – sūrį „burrata“ (restoranas „Da Antonio“), Lombardijos regiono virtuvės pasididžiavimą – rizotą su pelėsiniu sūriu „gorgonzola DOP“ („Da Flavio“), Kampanijos regiono įžymybę – „gnocchi alla sorrentina“ („Sorrentino“), traškią Romos kalvose keptą kiaulaitę – „porchetta di Ariccia DOP“ („Pane e vino“), Toskanos kaštainių miltų pyragą „castagnaccio“ („La Rennaisance“), originalią picą „Margherita“ (Užupio picerija), „Marigliano“ saldumynus („Bonocosi“).

Vida Press nuotr./Toskanos kaštainių miltų pyragas „castagnaccio“
Vida Press nuotr./Toskanos kaštainių miltų pyragas „castagnaccio“

Lapkričio 23-iąją, 18 val., kulinarijos studija „Čiop Čiop“ pakvies į itališkos virtuvės vakarą ir gamins milanietiškąjį rizotą ir klasikinį „tiramisu“ variantą.

Lapkričio 24-ąją, penktadienį, 19 val., Užutrakio dvaro restorane „Fransua terasa“ žurnalistai iš Romos Jurga ir Paulius Jurkevičiai pakvies į teminę degustaciją, kurios metu bus ragaujami patiekalai su juodaisiais Umbrijos trumais, degustuojamas Abruco alyvuogių aliejus „novello“. Šie per stiprius žemės drebėjimus nukentėję regionai bando atsitiesti būtent per gastronomijos tradicijas.

Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Gazas

Palangos poilsiautojus išgąsdino lietus – prie remontuojamo įvažiavimo spūsčių nėra

Aktualu

„Tvarka ir teisingumas“ valdyba metams sustabdė Petro Gražulio narystę partijoje

Gyvenimas

Vilnietei šokas: tyrimai Kauno klinikose jos močiutei baigėsi operacijomis ir kojos nevaldymu

Aktualu

Iš TS-LKD pašalintas Mantas Adomėnas trauksis iš frakcijos, bet ne iš Seimo

Maistas

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: paelja iš Menorkos restorano „Cuk-Cuk“

„Vieni vartai“: Neymaro ašaros, maištas Argentinos rinktinėje ir paskutinis šansas vokiečiams

Pasaulis kišenėje

Išbandyta savo kailiu: žygis baidarėmis Šventosios upe kupinas staigmenų

Sportas

„Skrieja kamuolys“: politika Kaliningrade, įsibėgėjantys brazilai ir vokiška krizė

Tradicinė Rasos šventė Verkių parke

Pasaulis kišenėje

Palangos svečiai mėgaujasi ne tik jūra: aktyviai dalyvauja ekskursijose po kurortą

Vardai

„Lietuvos balso“ dalyvė Carol susilaukė dukters: vardą su vyru išrinko jau per antrą pasimatymą

Sportas

Vokietija – Švedija: ar drąsiai svajojantys švedai leis čempionams išsiplauti suteptą mundurą?

Vardai

Mažytės teismo malonės sulaukęs D.Redikas ieškos pelningo sandėrio krepšinio aikštelėje

Kultūra

Sigito Parulskio (ne)laisvojo rašymo pratimas

Vardai

P.Gražulio dukros motina B.Navickaitė: „Nėščios koliojimas man buvo skaudesnis nei kilęs skandalas“

Sportas

Flirtas pasaulio čempionate: Susitikau su penkiomis, visos buvo „už“

Aktualu

Sinoptikas: šeštadienio vakarą oras nebus toks blogas, kaip gali pasirodyti dieną

Deuce

Rogeris Federeris pratęsė įspūdingą pergalių seriją ir žais finale

Aktualu

Nigerijoje per „Boko Haram“ reidą žuvo penki žmonės

Vardai

Airijoje pradedamas filmuoti lietuviškas filmas: tarp aktorių – G.Jaraminaitė ir J.Onaitytė

Naujienos

Aktualu

Vilnių iškeitė į Naująją Akmenę – pokyčius nulėmė elementari matematika

Tiesiogiai Sportas

Tunisas – Belgija: realizuotas baudinys išvedė belgus į priekį vos prasidėjus mačui

Aktualu

Aleksoto aerodrome nukrito akrobatinio skraidymo čempionės pilotuojamas lėktuvas

Aktualu

„Tvarka ir teisingumas“ valdyba metams sustabdė Petro Gražulio narystę partijoje

Vardai

Švėkšnoje susituokė „Ryto“ krepšininkas Arnas Butkevičus ir Laurita Vilkaitė: porą sužavėjo bažnyčia

„Vieni vartai“: Neymaro ašaros, maištas Argentinos rinktinėje ir paskutinis šansas vokiečiams

Gazas

Palangos poilsiautojus išgąsdino lietus – prie remontuojamo įvažiavimo spūsčių nėra

Sportas

„Skrieja kamuolys“: politika Kaliningrade, įsibėgėjantys brazilai ir vokiška krizė

Tradicinė Rasos šventė Verkių parke

Gyvenimas

Vilnietei šokas: tyrimai Kauno klinikose jos močiutei baigėsi operacijomis ir kojos nevaldymu

Vardai

P.Gražulio dukros motina B.Navickaitė: „Nėščios koliojimas man buvo skaudesnis nei kilęs skandalas“

Aktualu

Iš TS-LKD pašalintas Mantas Adomėnas trauksis iš frakcijos, bet ne iš Seimo

Maistas

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: paelja iš Menorkos restorano „Cuk-Cuk“

Pasaulis kišenėje

Išbandyta savo kailiu: žygis baidarėmis Šventosios upe kupinas staigmenų

Vardai

„Lietuvos balso“ dalyvė Carol susilaukė dukters: vardą su vyru išrinko jau per antrą pasimatymą

Sportas

Vokietija – Švedija: ar drąsiai svajojantys švedai leis čempionams išsiplauti suteptą mundurą?

Sportas

Flirtas pasaulio čempionate: Susitikau su penkiomis, visos buvo „už“

Aktualu

Etiopijoje sprogimas premjero šalininkų mitinge užmušė kelis žmones, per 100 sužeista

Vardai

Mažytės teismo malonės sulaukęs D.Redikas ieškos pelningo sandėrio krepšinio aikštelėje

Aktualu

Sinoptikas: šeštadienio vakarą oras nebus toks blogas, kaip gali pasirodyti dieną

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Video

Maudymosi kostiumėlių tendencijos

Pinigai mano ateičiai

30 geriausių restoranų

Remontas be nervų

Sveikata

Svajonių virtuvė

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką