-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnius ir pasaulis vilios autentiškos Italijos virtuvės aromatais

Ravioliai ir pica, buivolių pieno mocarela ir Kalabrijos nduja, tiramisu ir „panna cotta“ – be šių patiekalų ir produktų Vilniaus restoranų meniu neįmanoma įsivaizduoti. Italijos virtuvė tapo neabejotina Lietuvos sostinės gastronomijos lydere. Visą šią savaitę Vilnius valgys itališkai, ragaus klasiką ir regionų virtuvę.
Itališkosios virtuvės savaitė
Itališkosios virtuvės savaitė / Vida Press nuotr.

Ir ne tik Vilnius. Italijos vyriausybės iniciatyva nuo lapkričio 20-osios, pirmadienio, iki pat savaitės pabaigos, sekmadienio, 105 planetos valstybėse vyksta „Pasaulinė itališkos virtuvės savaitė“ – iš viso 1700 teminių vakarienių ir degustacijų. Šis tarptautinis projektas įsibėgėjo 2016 metais po didžiulio pasisekimo sulaukusios pasaulinės EXPO parodos Milane, kurios pagrindinė tema buvo maistas.

Žiniasklaidai „Antrąją pasaulinę itališkos virtuvės savaitę“ Romoje pristatęs šalies užsienio reikalų ministras Angelino Alfano neslėpė: virtuvė yra neatsiejama šalies nacionalinio identiteto, kultūros dalis.

Kvietimas papietauti, paragauti autentiškų produktų ir patiekalų yra ne tik nauji skonio potyriai gurmanams, bet ir galimybė plėtoti svarbias gastronominės politikos temas – tokias kaip kova su „italian sounding“ (liet. itališko skambesio) maisto falsifikatais, gastronominis turizmas, parama UNESCO paveldo titulo siekiančiai neapolietiškai picai ir putojančio vyno Prosecco di Valdobbiadene teritorijai, žemės drebėjimą patyrusių regionų gastronomijos rėmimas.

Vida Press nuotr./Tradicinės dešros iš Kalabrijos regiono
Vida Press nuotr./Tradicinės dešros iš Kalabrijos regiono

Praėjusiais metais Vilniaus „Kempinski“ viešbučio restorane įvyko pirmasis „Cucina Italiana nel Mondo“ renginys. Stipraus žemės drebėjimo sugriauto miestelio Amatričės restoranų šefai gamino tipišką Lacijaus patiekalą – „spaghetti all‘amatriciana“. Jaudinančio labdaros renginio metu vilniečiai ne tik susipažino su Romos apylinkių virtuve, bet ir aukojo lėšas sugriauto miestelio atstatymo darbams.

Dešimt Vilniaus restoranų ir picerijų paruošė specialius degustacinius meniu už patrauklią kainą.

Šįmet Italijos ambasada į „Antrosios itališkos virtuvės savaitės“ maratoną pasiūlė įsijungti tiems sostinės restoranams, kurie pagarbiai žvelgia į autentišką Italijos virtuvę. Dešimt Vilniaus restoranų ir picerijų paruošė specialius degustacinius meniu už patrauklią kainą. Sumokėję 25 eurus restoranuose (10 eurų picerijose) itališko skonio mėgėjai turės galimybę paragauti du arba tris patiekalus. Didžiuma restoranų į šią kainą įskaičiavo ir vyno taurę.

Vilniečiai galės paragauti Apulijos skanėstą – sūrį „burrata“ (restoranas „Da Antonio“), Lombardijos regiono virtuvės pasididžiavimą – rizotą su pelėsiniu sūriu „gorgonzola DOP“ („Da Flavio“), Kampanijos regiono įžymybę – „gnocchi alla sorrentina“ („Sorrentino“), traškią Romos kalvose keptą kiaulaitę – „porchetta di Ariccia DOP“ („Pane e vino“), Toskanos kaštainių miltų pyragą „castagnaccio“ („La Rennaisance“), originalią picą „Margherita“ (Užupio picerija), „Marigliano“ saldumynus („Bonocosi“).

Vida Press nuotr./Toskanos kaštainių miltų pyragas „castagnaccio“
Vida Press nuotr./Toskanos kaštainių miltų pyragas „castagnaccio“

Lapkričio 23-iąją, 18 val., kulinarijos studija „Čiop Čiop“ pakvies į itališkos virtuvės vakarą ir gamins milanietiškąjį rizotą ir klasikinį „tiramisu“ variantą.

Lapkričio 24-ąją, penktadienį, 19 val., Užutrakio dvaro restorane „Fransua terasa“ žurnalistai iš Romos Jurga ir Paulius Jurkevičiai pakvies į teminę degustaciją, kurios metu bus ragaujami patiekalai su juodaisiais Umbrijos trumais, degustuojamas Abruco alyvuogių aliejus „novello“. Šie per stiprius žemės drebėjimus nukentėję regionai bando atsitiesti būtent per gastronomijos tradicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius