-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kavinė Klaipėdoje siūlo ir brangiausios pasaulyje, ir Tėčio kavos

„Ko šiandien trūksta tėčiui? Kavos! Kam ryte tėtis ruošia kavą? Mamai“, – tokie ir dar daugiau užrašų nugulė ant kavos pakuotės, kuri pavadinta tiesiog „Tėčio kava“. Populiarumo šiai kavai, nešančiai kilnią misiją, nestinga, o ypač artėjant Tėčio dienai. Tokios kavos galima paragauti uostamiesčio kavinėje „Musangas“, kurios šeimininkas Mindaugas Gedvilas pats ją ir skrudina. Svečiams čia siūloma paragauti net 25 skirtingose pasaulio plantacijose užaugintos kavos, net ir pačios brangiausios, kurios puodelis čia atsieis 15 eurų.
Mindaugas Gedvilas
Mindaugas Gedvilas / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

„Tėčio kava“ kavinėje „Musangas“ atsirado prieš gerą pusmetį, o jos autorius – klaipėdietis muzikantas ir pedagogas Linas Švirinas, kurio skleidžiama gongų melodija yra užkrėtusi ne vieną. Aktyvus klaipėdietis inicijavo albumo „Tėčių lopšinės“ išleidimą. Jame sugulė dešimties tėčių dainos. Pats albumo autorius neabejoja, jog jį pamėgs tiek vaikai, tiek mamos, tiek patys tėčiai. Viena iš dainų taip ir skamba – „Tėčio kava“.

Iki albumo išleidimo būta ilgo kelio. Jis prasidėjo maždaug prieš dešimt metų, kai Klaipėdoje muzikuojantys tėčiai – Adomas Stancikas, Jonas Baltokas ir Linas Švirinas – surengė pirmąjį „Tėčių lopšinių“ koncertą. Vėliau prisijungė ir kiti – Sigutis Jačėnas, Gytis Šimelionis, Simas Buziliauskas. Galiausiai L.Švirinas sulaukė klausimų, kur galima paklausyti lopšinių? Taigi, taip gimė idėja išleisti albumą.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./„Kopi Luwak“ kava
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./„Kopi Luwak“ kava

„Musango“ šeimininkas Mindaugas Gedvilas sako įvertinęs L.Švirino idėją ir nusprendęs prisidėti prie jos įgyvendinimo – taip ir gimė „Tėčio kava“.

„Priimu visas gražias iniciatyvas Klaipėdoje. Taigi, ir „Tėčio kavą“ priėmiau. Su Linu bendraujame, esame bičiuliai. Man patinka, ką jis daro. Jis – įdomus žmogus“, – sako Mindaugas, Vokietijoje kadaise išmokęs skrudinti kavą ir jau aštuonerius metus šeimininkaujantis savo kavinėje-krautuvėlėje. Jis buvo pirmasis uostamiestyje kavą skrudinti ėmęsis šio verslo atstovas.

„Tėčio kava“ – jo paties skrudinta kava, tad Mindaugas ją drąsiai vadina lietuviška.

„Jei visą kavą, kuri atvykus iš Italijos, esam įpratę vadinti itališka kava, tai čia lietuviška kava, nes nei Italijoje, nei Lietuvoje kava neauga. „Tėčio kava“ – tai keturios arabikos rūšys, specialiai sukurta šiai gražiai iniciatyvai, tokia minkšta, švelni, subalansuota kava, tinkanti tiek su pienu, tiek gerti juodą“, – sakė savininkas, nuo kiekvienos „Tėčio kavos“ pakuotės kone pusę sumos skiriantis albumo išleidimo paramai.

Kava geriausiai atsiskleidžia ją geriant lietuviams tradiciniu būdu – užpilant karštu vandeniu, tuomet atsiskleis, kaip sako Mindaugas, visi „Tėčio kavos“ poskoniai – jausis ir vaisiai, ir kaulavaisiai, ir kakava, ir juodasis šokoladas. Juk kavos pupelėse slypi tokia skonių gausa!

Netikėta ir tai, jog prie šios iniciatyvos prisijungęs verslininkas pats jau netrukus, sako, liko tik savaitė, pirmąkart taps tėčiu. „Nerealiai kažkaip... Viskas gyvenime vyksta ne veltui. Viskas gražiai išėjo“, – šypsosi jis.

Atkeliauja iš viso pasaulio

Į „Musangą“ kava atkeliauja iš įvairiausių pasaulio kampelių. Mindaugas skaičiuoja, jog Klaipėdoje svečiams siūlo net 25 plantacijose užaugintos kavos – iš Pietų bei Centrinės Amerikos, Afrikos, Indonezijos, o tiksliau – iš Peru, Meksikos, Kongo, Indijos, Malavio, Papua Naujosios Gvinėjos, Tanzanijos, Kolumbijos, Hondūro, Brazilijos ir kt.

„Žmonės gal labiau renkasi tradicinį skonį. Pradžioje, kai pradėjom eksperimentuoti, turėjom daug iš egzotinių šalių ir nišines kavas, kurių ir kaina ganėtinai didelė Klaipėdai“, – sako verslininkas.

Viena tokių išskirtinių kavų – „Kopi Luwak“, kurios puodelis čia atsieis 15 eurų, o jei panorėsite jos pasiruošti namuose, tuomet šimto gramų pakuotė – 50 eurų. „Kopi Luwak“ – Indonezijoje gaminama kava iš laukinių gyvūnų palminių musangų apvirškintų kavos pupelių, kurios randamos gyvūno išmatose. Paruošta kava „Kopi Luwak“ yra viena brangiausių, vertinama smalsuolių, tačiau prieštaringai, nes kai kur palminiai musangai, siekiant išgauti produkciją, auginami narvuose. Žinoma, ne visus sužavi ir jos „pagaminimo“ istorija bei skonis.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./„Kopi Luwak“ kava
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./„Kopi Luwak“ kava

„Kava yra vaisius ir tas gyvūnėlis minta tais vaisiais, nes kava – kaip vyšnia, turi minkštimą ir dvi pupeles viduje. Gyvūnas uogas suvirškina, fermentuoja ir pasišalina kavos pupelės. Jos apdorojamos, nuplaunamos. Štai šitos – su kakučiais, – pasakoja ir rodo Mindaugas. – Tai brangiausia pasaulyje kava, kurios kilogramas kainuoja 500 eurų. Fermentacijos natūraliu metodu ji labai organinė, be to, neturi rūgštelės“.

Klaipėdoje tai bene vienintelė vieta, kur galima išgerti ir įsigyti čia, vietoje, tokios skrudintos kavos. Mindaugas kraipo galvą ir paskaičiuoja, jog per metus parduoda apie penkis kilogramus „Kopi Luwak“.

„Jei pirksi šią kavą iš Vietnamo, ten laiko narveliuose, specialiai šeria, o čia – iš Indonezijos, parsivežiau, kai buvau Balyje. Ten – laisvėje gyvenantys gyvūniukai, dideli rezervatai. Vietiniai fermeriai renka ir siunčia“, – pasakojo klaipėdietis.

Antra pagal brangumą pasaulyje kava auga Jamaikoje. Anot Mindaugo, ji ypatinga tuo, jog užauginama mažoje plantacijoje, aukštai, tad gauna daug saulės, o kadangi plotas nedidelis, pupelių išgaunama nedaug, tad produkcija brangi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius