Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Restoranas „Meze“ – sezonus atspindintis meniu ir išskirtiniai patiekalai

Turkijai tampant vis populiaresne kelionių kryptimi, nemaža dalis lietuvių ten renkasi praleisti savo ar šeimos atostogas. Na, o kaipgi viešint svečioje šalyje neišbandyti populiariausių vietinių patiekalų? Visgi, dažnai turkiški patiekalai lietuviams taip įstringa į atmintį, jog sugrįžę namo nori jais mėgautis kuo dažniau.
Restoranas „Meze“ – sezonus atspindintis meniu ir išskirtiniai patiekalai
Restoranas „Meze“ – sezonus atspindintis meniu ir išskirtiniai patiekalai / Partnerio nuotr.

Tam, jog sėsti į lėktuvą neprireiktų, Ogmios mieste įsikūręs turkiškų patiekalų restoranas „Meze“ kviečia jais mėgautis čia pat, Vilniuje. Na, o jei mylimus skonius norisi jausti ir namuose – greta restorano esančioje parduotuvėje „Meze Gurmanams“ galima įsigyti ir aukščiausios rūšies Viduržemio jūros regiono gėrybių.

Apie restorano įkūrimo istoriją, išskirtinį virtuvės braižą ir čia dirbantį šefą Emre Demirer kalbamės su „Meze“ restorano įkūrėju turku Utku Boyra.

Restorano virtuvės šefas – užaugęs tikroje virtuvės šefų šeimoje

U.Boyra pažymi, jog restoranas „Meze“ – tai puiki vieta pažinčiai su Turkijos virtuve, kadangi lankytojai gali ne tik paragauti visų tradicinių turkiškų patiekalų, bet ir sužinoti jų atsiradimo istoriją, išgirsti apie įdomiausius krašto papročius ir tradicijas iš paties virtuvės šefo Emre Demirer.

„Mūsų virtuvės šefas yra kilęs iš Bolu miesto, užimančio ypatingą vietą Turkijos gastronominėje kultūroje. Šis regionas ir pats miestas dar nuo Osmanų imperijos laikų garsėjo pačiais profesionaliausiais virtuvės šefais“, – tikina pašnekovas ir priduria, jog E. Demirer – tikros virtuvės šefų šeimos palikuonis, o šių pareigų užėmimas jau tapęs jo giminės tradicija. „Įdomu tai, jog Emre šeima yra įkūrusi mažą restoranėlį savo gimtajame mieste ir kiekvienas jos narys yra atsakingas už skirtingų patiekalų gamybą. Štai, pavyzdžiui, motina visuomet ruošia tradicinius alyvuogių aliejaus pagrindu gaminamus vegetariškus patiekalus, o močiutė – pieno produktus, tokius kaip sviestas, jogurtas“, – pasakoja U.Boyra.

Anot jo, svarbu tai, jog E.Demirer užaugo tradicinės turkiškos virtuvės aplinkoje ir ėmėsi maisto gamybos dar būdamas itin jaunas. „Jis visų patiekalų gamybos paslapčių išmoko tiesiogiai iš savo šeimos narių, drauge su jais dirbdamas nuosavo restorano virtuvėje, tad nors vėliau ir nusprendė pakelti sparnus bei išbandyti save garsiausiuose pasaulio restoranuose, ilgainiui nusprendė sugrįžti į vietą, kurioje gali kurti savo receptus bei stebinti klientus, žinančius, kad ateina paragauti jo gamintų patiekalų“, – tikina restorano vadovas.

Partnerio nuotr./Restoranas „Meze“ – sezonus atspindintis meniu ir išskirtiniai patiekalai
Partnerio nuotr./Restoranas „Meze“ – sezonus atspindintis meniu ir išskirtiniai patiekalai

Tradiciniai ėrienos patiekalai, pita ir sezonus atspindintis meniu

Pašnekovo teigimu, siekiant atspindėti itin platų turkiškos virtuvės asortimentą, restorane lankytojams pateikiami net trejų rūšių meniu: pusryčių, verslo pietų ir À La Carte. Pastarasis – ypatingiausias, nes yra nuolat atnaujinamas išlaikant sezoniškumą ir užtikrinant ryškiausią produktų skonį bei geriausias jų savybes. „À La Carte meniu dėmesį sutelkiame į tradicinius ėrienos patiekalus, kadangi Turkijoje ši mėsos rūšis – pati populiariausia. Mėsą visuomet įsigyjame tiesiogiai iš vietinių ūkininkų, tokiu būdu užsitikrindami aukščiausią žaliavos kokybę. Mūsų virtuvės šefas vartojimui ją visuomet ruošia pats, natūralų mėsos skonį praturtindamas prieskoniais ir marinatais“, – pasakoja U. Boyra. Anot jo, restoranui tenka užduotis paneigti gana plačiai paplitusį lietuvių įsitikinimą, jog ėriena skleidžia nemalonų kvapą, ir keisti negatyvią nuomonę apie iš šios mėsos rūšies pagamintus patiekalus. O jų „Meze“ siūlo išties daug.

„Vienas populiariausių patiekalų – vadinamasis „Köfte“, ruošiamas iš maltos ėrienos ir patiekiamas su lavašu ar pita. Turkijoje jis yra itin mėgstamas, tad turime net kelias patiekalo variacijas. Taip pat, ne mažiau populiarūs ir kiti maltos mėsos patiekalai – „Pideli Köfte”, „Beyti Kebab“, „Tirit“. Pastarasis – mano favoritas – kotletai yra patiekiami lėkštėje, susukti į lavašą, pripildytą sūrio ir užlietą vietoje gamintu jogurtu bei pomidorų padažu“, – teigia restorano įkūrėjas.

Jis pažymi, jog restorane galima pasimėgauti ir tradicine turkiška duona – pita, pagardinta įvairiausiais įdarais, ir žinomiausiu vegetarišku patiekalu – įdarytu baklažanu su keptomis daržovėmis ir sūriu.

VIDEO: Restoranas „Meze“ – sezonus atspindintis meniu ir išskirtiniai patiekalai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius