-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje: 21 vieta – klasikos klasika „Imperial“, Vilnius

Stabiliai auganti maisto kultūra Lietuvoje, vis dažniau pastebimas restoranų individualumas ir kylanti kokybė šiemet jau antrus metus iš eilės Gero maisto akademiją paskatino sudaryti 30 geriausių šalies restoranų sąrašą. Nuo birželio 2-osios kasdien (išskyrus sekmadienį) portale 15min atskleidžiamas geriausių restoranų 2017 m. reitingas, o birželio 29-ąją specialiame renginyje paaiškės penki aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai. 

Restoranas „Imperial“
Restoranas „Imperial“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“ – prekės ženklas, kuris vis labiau gilinasi į maisto ir gėrimų derinimo kultūrą ir nebijo eksperimentuoti.

Į „30 geriausių restoranų“ projektą panašūs vertinimai vyksta ir pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 maisto industrijos profesionalų.

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.

Taigi susumavus Gero maisto akademijos narių balsus tarp geriausių šalies restoranų 21 vietoje atsidūrė klasikinę premium virtuvę atstovaujantis prabangusis „Imperial“ restoranas Vilniuje.

  • Šefas Viačeslav Janč
  • Vadovas Olegas Vasinas
  • Virtuvės tipas klasikinė virtuvė
  • Darbo laikas I-V 18:00 - 00:00, VI 12:00 - 00:00, VII 12:00 - 22:00
  • Adresas Subačiaus g. 2, Vilnius
  • Atidarymo metai 2011 m.

„Imperial“ – tai klasikinės virtuvės restoranas, įsikūręs šalia penkių žvaigždučių viešbučio „Ramada“. Taigi nenuostabu, kad daugybė čia apsistojusių įžymybių – dainininkai Enrique Iglesias, Sting, Montserrat Caballé, didžėjai David Guetta, DJ Tiësto, rokeriai „Limp Bizkit“ ir daugelis kitų – viešėjo greta viešbučio esančiame restorane.

ISTORIJA. Šios vietos istorija galbūt būtų ir neprasidėjusi, jei ne 2005 m. duris atvėręs viešbutis „Ramada Vilnius“. Norint pakeisti viešbučio statusą į 5 žvaigždučių, buvo reikalingas restoranas. Tačiau savininkai Romualdas Jackevičius ir Olegas Vasinas nuo pat pradžių siekė kokybės ir paskubomis restorano atidaryti nepanoro, tad tik po kruopščių kolektyvo paieškų 2011 m. pirmuosius vakarieniautojus priėmė premium klasės restoranas „Imperial“. Galiausiai šio restorano pavadinimas užgožė ir pačio viešbučio prekės ženklą, tad jau nuo šių metų rugpjūčio mėnesio jis vadinsis nebe „Ramada“, o „Imperial Hotel & Restaurant“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Imperial“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Imperial“

IDĖJA. Retas restoranas šiandien išlaiko visus klasikinius kanonus – nuo aptarnavimo, interjero iki turinio lėkštėje. „Imperial“ galima būtų pavadinti klasikos klasika. Čia žmonės ateina pasimėgauti gourmet patiekalais ir patirti sielos bei gomurio šventės.

Kaip ir dera klasikinio stiliaus restoranui, meniu čia pirmiausia yra prancūzų kalba ir tik paskui seka vertimas į lietuvių ir anglų kalbas. Viešbučio ir restorano vadovo O.Vasino nuomone, valgiaraštis turi būti gyvas, įkvėptas nuolatinio kūrimo proceso, tačiau ingredientai – griežtai klasikiniai ir itin aukštos kokybės.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Maistas restorane „Imperial“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Maistas restorane „Imperial“

VALGIARAŠTIS. Nors šis restoranas yra su amerikietiškos virtuvės prieskoniu, tačiau joje jaučiamas įvairių šalių kulinarinis paveldas. Juk amerikiečiai nuolat mokėsi iš svetimtaučių, ypač prancūzų, perimdavo maisto gaminimo būdus, derino juos su savaisiais. Amerikietiška virtuvė – tai įvairių kultūrų ir tradicijų junginys. „Imperial“ yra šio kulinarinio žanro profesionalai ir siūlo tik tradicinį, šviežią bei sveiką maistą. Taigi meniu dominuoja prancūziškos ir amerikietiškos virtuvės klasika.

Šiame restorane yra pagrindinis valgiaraštis, kuriame kai kurie patiekalai dėl savo išbaigtumo ir simpatijų iš nuolatinių klientų nesikeičia metai iš metų. Pavyzdžiui, arklienos išpjovos tartaras su juodaisiais erškėtų ikrais, Niujorko marmurinės jautienos didkepsnis, „Napaleono“ tortas gaminamas pagal Niujorko „Waldorf Astoria“ viešbučio receptūrą, legendinis „namų gamybos“ foie gras paštetas ir pan.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Viačeslav Janč
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Viačeslav Janč

Kita dalis meniu patiekalų atsinaujina sezoniškai, tačiau tam tikri ingredientai kaip juodieji ikrai, omarai, austrės ir pan. čia yra tiekiami visada. Kaip teigia O.Vasinas, atvėsinti jūros gėrybių ir žuvies produktai „Imperial“ visuomet yra švieži, nes parduodamas solidus kiekis garantuoja nuolatinę jų kaitą.

Taip pat restoranas turi papildomą meniu. Kiekvienas mėnuo „Imperial“ yra dedikuojamas vis kitam to mikrosezono ingredientui: balandis buvo foie gras patiekalų mėnuo, gegužė – šparagų, birželis – moliuskų ir t.t. Kai kurie šio pridėtinio meniu hitai pereina į nuolatinį valgiaraštį.

Beje, virtuvė iš tiekėjų ima tik atvėsintus produktus (jau minėtus omarus, austres, įvairias žuvis), mėsą, taip pat daržoves ir uogas. Visą kitą stengiasi gaminti vietoje: patys kepa duoną, šviežias bandeles, gamina padažus ir pan.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Arklienos išpjovos tar-tar su grūdėtomis garstyčiomis, putpelių kiaušiniu ir juodaisiais eršketų ikrais
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Arklienos išpjovos tar-tar su grūdėtomis garstyčiomis, putpelių kiaušiniu ir juodaisiais eršketų ikrais

ĮRANGA. Virtuvėje svarbu ne tik kokybiški produktai, bet ir žmonės, kurie iš tų produktų kuria „imperiališką“ valgiaraštį. Tačiau kuriant galutinį rezultatą ne mažiau svarbų vaidmenį atlieka ir virtuvės įranga. Šis restoranas didžiuojasi „kosmine“, pagal paskutines technologines madas sukurta pilnai kompiuterizuota įranga, o jos priešakyje – kokoso medžio anglies krosnis. Ji įšyla iki 500 laipsnių, todėl maistas paruošiamas itin greitai ir išlieka sultingas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Jūrų šukutės, keptos saldžiosios grietinėlės svieste ant salierų pagalvėlės su raudonaisiais ikrais
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Jūrų šukutės, keptos saldžiosios grietinėlės svieste ant salierų pagalvėlės su raudonaisiais ikrais

VYNO KORTA. Be klasikinio meniu, restoranas gali didžiuotis plačia vynų korta, kurią sudaro daugiau nei 50 skirtingų šampano rūšių ir daugiau nei 200 išskirtinai tik vintažinių vynų rūšių.

PUSRYČIAI. Restorano virtuvė nerakinama, nes šalia restorano esantis tapas baras „California“ dirba iki 5 val. ryto, o jau 4 val. ryto į darbą renkasi pusryčių virėjai – ir taip kiekvieną dieną ištisus metus. Beje, restorane gali pusryčiauti ne tik viešbučio svečiai, o sekmadienio pusryčiai „Imperial“ visuomet perauga į pietus, t.y. vilniečiai ir miesto svečiai yra kviečiami į gausų brunch'ą.

INTERJERAS. Pagrindinės restorano erdvės interjerą kūrė dizaineriai iš JAV, o jų sumanymus įgyvendino baldų meistrai iš Italijos. Pagrindiniai akcentai: sienų ir lubų amerikietiško riešuto panelės inkrustuotos auksu, erdvę puošiantys gintaro spalvos krištoliniai sietynai, „Versace“ mados namų indai bei krištolo taurės. Be pagrindinės erdvės yra kelios kitos restorano erdvės, kur įprastai vyksta pokyliai arba valstybinio rango priėmimai. Svečiams taip pat atviras jaukus vidinis restorano kiemelis.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Imperial“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Imperial“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Imperial“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Imperial“

ĮDOMU. Kai kuriuos iš meniu nejudinamus receptus šeimininkai parsivežė iš savo kelionių. Kiekvienas jų turi savo atsiradimo istoriją. Pavyzdžiui, trumų sriubos „Eliziejaus laukai“ receptas atkeliavo iš trijų „Michelin“ žvaigždučių restorano „Paul Bocuse“ Lione, o raviolių su foie gras receptas – iš legendinio restorano „Le Grand Véfour“ Paryžiuje, kur vakarieniauti ėjo pats Napoleonas Bonapartas su mylimąja Žozefina... Žymiųjų restoranų šefai „Imperial“ šeimininkams šiuos receptus dovanojo.

Daugiau informacijos apie projektą ir faktų apie geriausius šalies restoranus – www.30geriausiurestoranu.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius