-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 prieskoniai, kurie turėtų būti jūsų virtuvėje

Prieskoniai gali net paprasčiausią patiekalą paversti išties karališku. O jų reikia visai nedaug, kad įtiktų daugeliui. Štai 5 pagrindiniai skonio receptorius kutenantys prieskoniai.
Garstyčios.
Garstyčios. / Fotolia nuotr.

Lauro lapai

Šiuos prieskonius dažnas pasitelkia kvapniai sriubai ruošti, o suporuoti su pipirais jie tikrai nepakeičiami. Tiesa, tinka jie ne visoms sriuboms, tarkime, ne itin pritiks vištienos sultiniui. Patarimas: gardinkite lauro lapais sriubas likus kelioms minutėms iki jų paruošimo.

Lauro lapus panaudokite ir neįprastai, tarkime, jie atbaido kenkėjus ir įvairius vabzdžius. Įdėję kelis lapelius į miltus, išvengsite bet kokių bėdų. Šie prieskoniai kai kurių naudojami ir vonios maudynėse, ir netgi arbatai ruošti.

Juodieji pipirai

Iš Indijos kilę nuostabūs prieskoniai šiandien virtuvėje užima garbingą vietą. Verta žinoti, kad 1 l reikia 3 pipirų grūdelių, kad skonis būtų tobulas. Jeigu verdate, tuomet pipirus berkite į ką tik užvirusį vandenį.

Juodieji pipirai tinka ir tuomet, kai kamuoja virškinimo problemos. Patariama šaukštelį pašildyto pieno sumaišyti su žiupsneliu maltų pipirų ir išgerti.

Beje, juodieji pipirai gali padėti ir plaukams. 1 valg. š. juodųjų pipirų sumaišykite su 1 valg. š. jūros druskos, įpilkite svogūnų sulčių, kad masė taptų kreminės konsistencijos, ir įtrinkite į galvos šaknis. Po pusvalandžio galvą ištrinkite. Tokią kaukę rekomenduojama daryti kelis kartus per savaitę.

Gvazdikėliai

Fotolia nuotr./Gvazdikėliai
Fotolia nuotr./Gvazdikėliai

Gvazdikėliai žinomi jau labai seniai – anksčiau juos pasitelkdavo dantų skausmams malšinti, burnos kvapui atšviežinti. Ir nors dabar gvazdikėliai dažniausiai naudojami kepiniams, sausainiams, karštiems gėrimams, mėsos patiekalams gardinti ar yra nuostabus pasirinkimas konservuojant, jie puikiai tinka ir kitose srityse.

Pavyzdžiui, gvazdikėliuose yra antibakterinių medžiagų, todėl šių prieskonių nuovirą tinka gerti, kai siaučia įvairios ligos, peršalimas, infekcijos, gripas.

Garstyčios

Garstyčios – vienas seniausių prieskonių, kurių naudojimas išties platus. O ir rūšių jų galite rasti ne vieną. Štai grūdėtųjų garstyčių ir medaus padažas puikiai tiks salotoms, pačios garstyčios marinatams, paukštienai, mėsos patiekalams, žuviai, silkei. Todėl drąsiai naudokite ir atraskite jums labiausiai tinkančius skonius.

Užtenka vos pusvalandžio, kad mėsa, marinuota garstyčiose, taptų minkšta ir ypatingo skonio. Jeigu rauginate agurkus, garstyčių taip pat nepagailėkite; jos tiks ir baklažanams, pomidorams arba kopūstams.

Beje, norite ekologiško indų ploviklio, įveikiančio net sunkiausiai pašalinamus riebalus? Griebkite sausas garstyčias – praskieskite vandeniu iki kreminės konsistencijos ir plaukite indus.

Cinamonas

Tai puikus prieskonis, tinkantis desertams, saldėsiams ir netgi karštiems mėsos patiekalams gardinti. Beje, kai kurie skanina cinamonu ir avižų košę, arbatą bei kavą.

Tiesa, cinamoną rinkitės atsakingai ir kuo kokybiškesnį, tik nepadauginkite, kad nepakenktumėte savo sveikatai. Cinamonas – šildantis prieskonis, kuris, tikinama, dar ir greitina medžiagų apykaitą, netgi padeda pagerinti žmogaus psichoemocinę būklę. Cinamono kvapas ramina, padeda atsipalaiduoti, išvaiko baimes, suteikia pasitikėjimo savimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius