-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar žinote, kas yra someljė?

Vis daugiau žmonių žino šį Lietuvoje dar gana retos profesijos pavadinimą. Ir nors augant vyno vartojimo kultūrai jau pamažu įprantame specializuotoje vyno parduotuvėje klausti patarimo, tačiau dar nedaugelis išdrįsta vakarienės metu restorane prašyti profesionalaus vyno žinovo pagalbos.
Vynas
Vynas / Fotolia nuotr.

Viena vertus, ne visi restoranai tokius specialistus turi, kita vertus, vis dar gaji baimė, kad someljė siūlys tik brangius vynus. Tačiau tai tėra mitas. Someljė neturi tikslo įsiūlyti brangaus vyno – jis jums turi pasiūlyti geriausiai prie išsirinkto patiekalo tinkantį vyną. O pageidaujamą orientacinę vyno kainą galite nurodyti jūs patys.

Reikalingos ir psichologijos žinios

Someljė (pranc. sommelier) – tai profesionalus restorano darbuotojas, atsakingas, pirmiausia, už restorano vyno kortos sudarymą, tačiau taip pat ir už kitus alkoholinius gėrimus. Someljė aptarnauja svečius, parinkdamas vyną prie jų išsirinktų patiekalų. Bendraujant su klientais, yra labai svarbios diplomatijos ir psichologijos žinios – geras specialistas turi sugebėti savo žiniomis pelnyti klientų pasitikėjimą. Kartais gali būti sudėtinga įtikti visos didelės prie stalo sėdinčios kompanijos skoniui. Svarbu sugebėti išspręsti ginčus ir užbėgti už akių galimam jų atsiradimui.

Kaip ir kitos profesijos, taip ir profesionalūs someljė turi tarptautinius savo profesinius susivienijimus. Nacionalinės asociacijos priklauso daugiau nei 15 metų veikiančiai Tarptautinei someljė gildijai (International Sommelier Guild). Lietuva taip pat turi Lietuvos someljė asociaciją, įsikūrusią 2005 metais. Ji vienija Lietuvoje dirbančius gėrimų ir maisto žinovus, taip pat skleidžia žinias apie someljė profesiją, palaiko ir kelia šios profesijos prestižą.

Skirtingi someljė kvalifikacijos laipsniai

Pasiryžusieji daug ir ilgai mokytis gali įgyti skirtingų lygių someljė laipsnius, kuriuos suteikia Londone įsikūręs geriausių vyno specialistų susivienijimas – Someljė magistrų taryba (Court of Master Sommeliers). Žinoma, tokie mokymai vykdomi ne tik Europoje, bet ir Amerikoje bei Azijoje.

Visi kandidatai, norintys ateityje gauti aukščiausią ir geidžiamiausią someljė magistro laipsnį, pirmiausia turi pereiti žemesnes pakopas. Pirmoji – įžanginis pradedančiojo someljė sertifikatas (Introductory Sommelier). Šiame lygyje gaunama elementarių žinių apie vynuogynus ir vyno gamybos procedūras, vynuogių rūšis, vynų klasifikaciją, likerių ir kitų stipriųjų gėrimų gamybą, vyno derinimo su maistu pagrindus, bendravimo įgūdžių svarbą šiame darbe ir padaroma įžanga į vyno degustavimo įgūdžių ugdymą. Šį sertifikatą turintys someljė gali apibūdinti vyno kokybę nusakančius veiksnius, žino pagrindinių vyną gaminančių šalių vynų ypatumus ir bruožus, moka „skaityti“ vynų etiketes. Someljė, beje, išmano ir apie alų, sakę bei kitus alkoholinius gėrimus.

Fotolia nuotr. / Vynas
Fotolia nuotr. / Vynas

Norintieji pagilinti savo žinias, gali išsilaikyti antrąjį sertifikuoto someljė (Certified Sommelier) egzaminą. Išlaikytas sertifikuoto someljė egzaminas yra reikšmingas žingsnis norint dirbti klientų aptarnavimo sferoje. Šiuo egzaminu atrenkami norintys ir sugebantys mokytis toliau bei tapti aukščiausio laipsnio vyno žinovais. Egzamino metu laikomas ne tik teorinis, bet ir praktinis testas.

Norint gauti aukštąjį someljė laipsnį (Advanced Sommelier), reikia išmanyti apie vyno taures ir sugebėti jas parinkti prie geriamo vyno. Taip pat mokėti pristatyti, patiekti ir paruošti (dekantuoti, jei reikia) vyną, mokėti parinkti jį prie meniu esančių patiekalų, demonstruojant žinias tiek apie vyną, tiek apie patiekalus ir jų charakteristikas, sugebėti atsakyti į klientų klausimus, diplomatiškai išsisukti iš ginčų. Taip pat gilinami ir pardavimo gebėjimai, sugebėjimas organizuoti aptarnaujančio personalo veiklą, motyvuoti ir mokyti juos.

Prestižiškiausiam vyno eksperto titului – someljė magistrui (Master Sommelier) – gauti reikia išlaikyti itin sunkų egzaminą. Tikrinamos teorinės dalyvių žinios, vyno ir maisto derinimo, kliento aptarnavimo sugebėjimai, seno vyno dekantavimo ir šampano pateikimo įgūdžiai. Degustavimo metu reikia nurodyti vyno rūšį, šalį, regioną, kaimą, metus ir kokybę. Šiuo metu pasaulyje yra tik 211 vyno žinovų, įgijusių šį išsilavinimą.

Nelengva profesija

Norint pasiruošti tokiems sunkiems egzaminams reikia ilgai ir sunkiai dirbti. Tai turi būti ne tik darbas, bet ir aistra, gyvenimo būdas. Besimokantieji tam skiria kiekvieną dieną: skaito specializuotą literatūrą, treniruojasi aklai degustuodami vynus, taip lavindami uoslę. Įgimto talento neužtenka, reikia daugybės teorinių žinių. Beje, puiki uoslė nebūtinai turi būti įgimta – ją galima išlavinti treniruojant. Daugelis besimokančiųjų dar dirba restoranuose ir parenka lankytojams vyną. Someljė vaidmuo restorane ne mažiau svarbus nei virėjo – juk tinkamai parinkus vyną, ne tik vynas, bet ir patiekalas atsiskleidžia visomis spalvomis. Tad geras specialistas turi puikiai išmanyti ne tik vyno rinką, gero ir prasto vyno požymius, bet ir restorano virtuvę. Tiek laiko ir atsidavimo moterys retai gali skirti, tad moterų šioje profesijoje žymiai mažiau.

Pas mus žmonės dar tik pratinasi prie saikingo ir kultūringo alkoholio vartojimo. Someljė turėtų siekti supažindinti visuomenę su vynu ir jo vartojimo kultūra. O vyno mokslai yra be galo platūs, tad šios profesijos skiriamasis bruožas – nuolatinis mokymasis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius